Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Ο Νίκος Βακολιδης υποψήφιος Ιωαννίνων με το ΜέΡΑ25 έδωσε το παρών σε ανοιχτή εκδήλωση των Ενεργών Πολιτών Αίγινας με τίτλο '' Ευρώπη και Μέλλον '' την Παρασκευή 14.06 στην Αίγινα. Ανέλυσε τις νέες προκλήσεις για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ευρώπη και δήλωσε μεταξύ άλλων :


'' Ένα δυσμενές τοπίο διαμορφώνεται στην Ευρώπη για την Κοινωνία των Πολιτών και τις οργανώσεις της . 



Οπισθοδρομικές δυνάμεις αναδύονται, οικονομικά και εταιρικά συμφέροντα εκπροσωπούνται σε πιο σημαντικό βαθμό και οι πολιτικές ασφάλειας τοποθετούνται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας. Επιπλέον, η επικράτηση της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας, η οποία απορρίπτει την ευθύνη των δημόσιων πολιτικών για την εξασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης, περιορίζει τη δημοκρατία στα μάτια των πολλών.

Ποικίλα είναι τα παραδείγματα συρρίκνωσης των θεμελιωδών ελευθεριών. Περιορίζεται το συλλογικό δικαίωμα στη συνέλευση και διαμαρτυρία . Παρατηρείται αυστηρή αστυνόμευση των διαδηλώσεων και παρεμπόδιση δημοσιογράφων και πολιτών να καλύψουν τις συγκεντρώσεις. Εταιρείες, εξτρεμιστικές ομάδες και συντηρητικές ομάδες προβαίνουν σε στρατηγικές αγωγές και μηνύσεις κατά της δημόσιας συμμετοχής, των πληροφοριοδοτών και των επικριτικών φωνών. Σκοπός τους είναι η αποτροπή ενεργειών που αποσκοπούν στην εταιρική ευθύνη μέχρι και ‘’πάγωμα’’ της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των «πολιτικών» δράσεων σχετικών με ευαίσθητα ζητήματα(μεταναστευτικό, περιβαλλοντικά και κοινωνικά).

Ταυτόχρονα, χαρακτηριστικά είναι τα προβλήματα πρόσβασης σε πληροφορίες δημόσιου ενδιαφέροντος, η αδιαφανής διαδικασία λήψης αποφάσεων, η έλλειψη ελάχιστων προδιαγραφών για τις πρακτικές των δημόσιων διαβουλεύσεων.

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα οφείλουν να υιοθετήσουν μια σφαιρική στρατηγική που θα αποτρέψει τη γρήγορη επιδείνωση της κατάστασης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η αναθεώρηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και ο σχηματισμός μιας Συντακτικής Ευρωβουλής που θα οδηγήσει σε ένα νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, είναι απαραίτητο να γίνουν για να αποφευχθεί επιπλέον συρρίκνωση του κοινωνικού χώρου, να εξασφαλιστούν οι θεμελιώδεις ελευθερίες, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου και να διασφαλιστεί η συμμετοχή των πολιτών στο σχηματισμό και την αξιολόγηση των Ευρωπαϊκών πολιτικών''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου