Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Παγκόσμιος συναγερμός! Επίθεση με τορπίλη δέχθηκε το ένα από τα δυο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν! Εκκενώθηκαν τα πλοία





Το ένα τάνκερ δέχθηκε επίθεση με τορπίλη στον Κόλπο του Ομάν σήμερα το πρωί. Ακολούθησε έκρηξη και στο δεύτερο. Σύμφωνα με το Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων... 

οι εκρήξεις προκλήθηκαν από επίθεση με τορπίλη που εξαπολύθηκε εναντίον των πλοίων. Εκκενώθηκαν τα δυο δεξαμενόπλοια και το πλήρωμά τους είναι ασφαλές. Για ποια πλοία πρόκειται. Ένας ελαφρά τραυματίας. 
Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει μετά την επίθεση που δέχθηκαν – πιθανότατα με τορπίλη – δυο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν.
 Ο Αμερικανικός Πέμπτος Στόλος ανακοίνωσε ότι έλαβε σήμα κινδύνου και ότι σπεύδει να συνδράμει τα δυο δεξαμενόπλοια που έπλεαν στον Κόλπο του Ομάν κοντά στα Στενά του Ορμούζ. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ παρέχει σήμερα βοήθεια σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν αφού έλαβε δύο σήματα κινδύνου, ανακοίνωσε ο Πέμπτος Στόλος, η βάση του οποίου είναι στο Μπαχρέιν. «Εχουμε ενημερωθεί για την φερόμενη επίθεση σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν. Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό στην περιοχή δέχθηκε δύο ξεχωριστά σήματα κινδύνου στις 6:12 πμ τοπική ώρα και ένα δεύτερο στις 07:00 πμ», δήλωσε ο Τζόσουα Φρέι του Πέμπτου Στόλου.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, στόχος της επίθεσης ήταν το Νορβηγικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο Front Altair με σημαία Νήσων Μάρσαλ το οποίο ανεπιβεβαίωτες πηγές αναφέρουν ότι δέχθηκε επίθεση με τορπίλη! Από την επίθεση τραυματίσθηκε ένα μέλος του πληρώματος ελαφρά. Μετέφερε 75.000 τόνους πετρελαιοειδή και είχε 21 μέλη πλήρωμα. Από την επίθεση υπέστη ζημιές και το Ιαπωνικών συμφερόντων Kokuka Courageous με σημαία Παναμά με επίσης 21 μέλη πλήρωμα.

Τα δύο δεξαμενόπλοια εκκενώθηκαν και τα πληρώματά τους είναι ασφαλή.
Σύμφωνα με τη ναυτιαλική εφημερίδα Tradewinds το δεξαμενόπλοιο που ανήκει στην νορβηγική εταιρεία Frontline το Front Altair επλήγη από τορπίλη ανοιχτά της ακτής της Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επικαλείται εταιρικές πηγές που δεν κατονομάζει.
Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ποιες χώρες εμπλέκονται στο σοβαρό αυτό περιστατικό το οποίο γίνεται ένα μήνα μετά την επίθεση που έγινε σε 4 τάνκερ στον Κόλπο. Στις 12 Μαΐου, 4 τάνκερ, δυο της Σαουδικής Αραβίας, ένα των Εμιράτων και ένα Νορβηγικό έγιναν στόχος επίθεσης.
Οι τρεις χώρες τότε με κοινή τους ανακοίνωση είχαν αναφέρει ότι στα πλοία είχαν τοποθετηθεί νάρκες από δύτες.
Αμερικανοί αξιωματούχοι, είχαν «δείξει» τότε για την επίθεση το Ιράν. Μάλιστα ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο είχε δηλώσει ότι το Ιράν επιτέθηκε στα τάνκερ για να ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου. Η Τεχεράνη είχε διαψεύσει μετά βδελυγμίας.
Ο Κόλπος του Ομάν συνδέει την Αραβική Θάλασσα με τα Στενά του Ορμούζ και καταλήγει στον Περσικό Κόλπο.
Η χρονική συγκυρία στην οποία γίνονται όλα αυτά είναι ιδιαίτερη καθώς ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε επισκεπτόταν το Ιράν προκειμένου να πέσουν οι τόνοι στην περιοχή. Την Τετάρτη μετά από συνομιλίες που είχε με τον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ροχανί ο Άμπε προειδοποίησε ότι κάθε ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν πρέπει να αποφευχθεί.
Ο Άμπε συναντάται αυτή την ώρα με τον Ανώτατο Θρησκευτικό Ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου