Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Αυξημένη επιφυλακή σε Αιγαίο και Κύπρο για ενδεχόμενη τουρκική επιθετικότητα




Βασίλης Σκουρής

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας καθώς το «κενό εξουσίας» που 

πιστεύει η Άγκυρα ότι μπορεί να υπάρχει στη χώρα λόγω της προεκλογικής περιόδου μπορεί και να το εκμεταλλευτεί,ενώ υπάρχουν και οι επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου που κρίνουν πολλά για τον Ταγίπ Ερντογάν προσωπικά και το κόμμα του.

Παράλληλα υπάρχει και η συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν στην Ιαπωνία, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G-20, όπου θα κριθεί εν πολλοίς τι θα γίνει με τους S-400, εξέλιξη από την οποία θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, η κατάληξη των οποίων θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και την κατάσταση στο Αιγαίο. Αθήνα και Λευκωσία ανησυχούν για το ενδεχόμενο να επιχειρήσει η Άγκυρα και δεύτερη γεώτρηση εντός της ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, εντός δηλαδή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος, πάντως, έχουν ετοιμάσει πακέτο «αντιποίνων» σε περίπτωση που η Άγκυρα προχωρήσει σε μια νέα επιθετική κίνηση. Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, με το πακέτο αυτό συμφωνούν οι φιλικές προς την Αθήνα και Λευκωσία χώρες της ΕΕ και μένει να …πειστούν και οι υπόλοιπες, κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβεί.


news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου