Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Θα μπορούσε να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο του κορονοϊού; Τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία.


Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι εμβολιασμοί δεν είναι υποχρεωτικοί. Πρόκειται για ιατρικές πράξεις, που απαιτούν τη συναίνεσή μας έπειτα από την κατάλληλη ενημέρωση.


Μπορεί το εμβόλιο να γίνει υποχρεωτικό;

Ο νόμος 4675/2020 που ψηφίστηκε στην αρχή της ...εξάπλωσης της πανδημίας στις 11 Μαρτίου 2020 (ΦΕΚ 54/Α) περί «πρόληψης, προστασίας και προαγωγής της υγείας» αναφέρει στο άρθρο 4, παρ. 3β τα εξής:


«Σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος,που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλεται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης της νόσου».

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι με απόφαση του Υπουργού Υγείας το εμβόλιο για τον κορονοϊό ενδέχεται να γίνει υποχρεωτικό για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επισημαίνει στο Sputnik η δικηγόρος, Κατερίνα Φραγκάκη, επιχειρώντας μια ερμηνεία της σχετικής νομοθεσίας:

«Όπως διατυπώνεται ο νόμος, καθιστά σαφές ότι στο ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας του εμβολίου πρέπει να συνυπολογίζονται μια σειρά παραμέτρων. Η υποχρεωτικότητα του εμβολίου προϋποθέτει καθορισμένη περιοχή που θα υπαχθεί σε αυτήν και καθορισμένο χρονικό διάστημα ισχύος για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Πρόσφυγες, ΑΜΕΑ και εκτίοντες ποινή σε σωφρονιστικά καταστήματα ενδέχεται να είναι μέσα σε αυτές».

«Σε κάθε περίπτωση αναφέρεται ρητά όμως ότι θα πρέπει να υπάρξει και σύμφωνη γνώμη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης. Την ίδια στιγμή, όμως, σύμφωνα με τη διατύπωση του νόμου δεν προκύπτει από κάπου ότι θα γίνει υποχρεωτικό για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού, όπως για παράδειγμα από 70 έως 90» προσθέτει η ειδικός.
Θα μπορούσε να γίνει καθολικά υποχρεωτικό το εμβόλιο;

Θα έπρεπε, όμως, να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός;



«Αυτή θα ήταν μια απόφαση που θα έπρεπε να ληφθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για ιδιαίτερο θέμα που αφορά την ελεύθερη βούληση του ανθρώπου. Κατά τη δική μου προσωπική άποψη, ο καθένας που δεν επιθυμεί να κάνει το εμβόλιο, (θα πρέπει) να έχει τη δυνατότητα γι' αυτό, αλλά να υπογράψει παράλληλα ένα χαρτί ότι αν νοσήσει από κορονοϊό, πρέπει να νοσηλευτεί με δικά του έξοδα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Νταλούκας.

Από την πλευρά του ο Ανάργυρος Πλακιώτης παρατηρεί ότι «τα υποχρεωτικά μέτρα, πολλές φορές, έχει αποδειχθεί ότι φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το προσδοκώμενο».

«Οι κυβερνώντες του πλανήτη θα έχουν πετύχει, αν καταφέρουν να πείσουν τον κόσμο να το κάνει οικειοθελώς. Η ελεύθερη βούληση και ειδικά στο κομμάτι αυτό κατοχυρώνεται και στις διακηρύξεις για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Εκτιμώ, όμως, ότι όσο περνάει ο καιρός, ελάχιστοι είναι αυτοί που τελικά δεν θα το κάνουν. Όπως αποδεικνύεται αυτό το νέο στέλεχος που οδήγησε στο δεύτερο κύμα δεν κοιτάζει ηλικίες» επισημαίνει ο ίδιος.


fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου