Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Παράταση προθεσμίας, ώστε να λυθούν εκκρεμότητες που αφορούν τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» στο Κτηματολόγιο


Άμεση και θετική ήταν η ανταπόκριση του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Κ. Χατζηδάκη στην επιστολή του Σταύρου Καλογιάννη με την οποία ζητούσε να δοθεί παράταση προθεσμίας, 


ώστε να λυθούν εκκρεμότητες που αφορούν τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» στο Κτηματολόγιο. Υπενθυμίζεται ότι προχθές, ο Σταύρος Καλογιάννης, μετά από συνεργασία που είχε με συμβολαιογράφους, μηχανικούς και στελέχη των Κτηματολογικών γραφείων, είχε επισημάνει στον Υπουργό το σοβαρό ζήτημα που αφορά τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη», τη σχετική καταληκτική προθεσμία μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους, που δίνεται μέσω του Ν. 4623/2019, και του ζήτησε να δοθεί παράταση, επικαλούμενος τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον Ν. 4623/2019,από την 1η Ιανουαρίου 2021 οι ιδιοκτήτες ακίνητων που ευρίσκονται στις περιοχές των «παλαιών κτηματογραφήσεων» και φέρονται με την ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη», χάνουν το δικαίωμα κυριότητας επ’ αυτών, η οποία περνάει στο Ελληνικό Δημόσιο. 

Πριν την έκδοση του Ν. 4623/2019, παρεχόταν χρονικό περιθώριο τακτοποίησης της εκκρεμότητας εγγραφής των ακινήτων ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» έως το 2023.

Η σύντμηση της προαναφερόμενης προθεσμίας έγινε με σκοπό την επιτάχυνση ολοκλήρωσης της διαδικασίας κτηματογράφησης. 

Ενέσκηψε όμως η πανδημία και σήμερα απομένουν μόλις 40 ημερολογιακές ημέρες για την εφαρμογή της ρύθμισης. Ο Σταύρος Καλογιάννης ζήτησε από τον Υπουργό να συνυπολογιστεί ότι για αρκετές ημέρες ακόμη θα ισχύει το καθεστώς των περιορισμών λόγω της πανδημίας, που αφορούν τη λειτουργία των εμπλεκόμενων Δημόσιων Υπηρεσιών, που είναι αρμόδιες για τη χορήγηση των πιστοποιητικών διόρθωσης της εγγραφής «αγνώστου ιδιοκτήτη» (Κτηματολογικά γραφεία, Υποθηκοφυλακεία, κλπ) και τη λειτουργία των γραφείων των συμβολαιογράφων, μηχανικών, δικηγόρων, λογιστικών γραφείων, που επίσης εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία.

Σε επικοινωνία του με τον Σταύρο Καλογιάννη, ο κ. Χατζηδάκης τον ενημέρωσε ότι γίνεται αποδεκτή η πρότασή του και θα δοθεί επαρκής χρόνος, τουλάχιστον ενός εξαμήνου, για την αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων τωνακίνητων «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Ο Σταύρος Καλογιάννης ευχαρίστησε τον Υπουργό Περιβάλλοντος για την άμεση και θετική ανταπόκρισή του, η οποία θα δώσει λύση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου