Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Ποιοι θα πάρουν το διπλό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα


Όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης οικονομική ενίσχυση ως κοινωνικό 


μέρισμα 2020 για το μήνα Δεκέμβριο, θα λάβουν οι δικαιούχοι που δικαιούνται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα τ. ΚΕΑ.
Συγκεκριμένα, η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση που βαφτίστηκε ως κοινωνικό μέρισμα 2020 του διπλού ΚΕΑ αφορά 482.335 ευάλωτους συμπολίτες μας, οι οποίοι εντάσσονται σε 256.562 νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ορίζεται ως εξής:

-Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ.

-Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.

-Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.






Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση ισχύουν τα 21 μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας και αντιμετώπισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας βρίσκονται σε φάση υλοποίησης και εντός του χρονοδιαγράμματος στο οποίο έχουμε δεσμευτεί.

Αναφορικά με το μέτρο των αναστολών για το μήνα Νοέμβριο, η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ ξεκίνησε το απόγευμα της 15ης Νοεμβρίου.



Ειδικότερα, εργοδότες και εργαζόμενοι στις κλειστές βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεις υποβάλουν στην ειδική πλατφόρμα του ΕΡΓΑΝΗ τις υπεύθυνες δηλώσεις αναστολής των συμβάσεων εργασίας από 15/11 έως και 24/11. Επιδίωξη μας είναι, η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα, ακόμα και μέσα στον Νοέμβριο.

Αντίστοιχα, εργοδότες και εργαζόμενοι σε πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας από 15/11/2020 έως και την 7/12/2020. Επιδίωξή μας είναι και εδώ η πληρωμή της αποζημίωσης αυτής στους εργαζόμενους, να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα μέσα στον Δεκέμβριο , ακόμα και πριν τις 21.12.2020.

Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Εργασίας από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα έχει πραγματοποιήσει πληρωμές ύψους 2,1 δις ευρώ υλοποιώντας μέτρα προστασίας (αναστολές, αποζημιώσεις, πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, δώρο Πάσχα κ.α) στηρίζοντας συνολικά 2.448.517 εργαζόμενους και 192.311 επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου