Σε ισχύ τίθεται την πρώτη μέρα του Ιουνίου το πλαίσιο για τον νέο Πτωχευτικό Νόμο, το οποίο αφορά νοικοκυριά και ελεύθερους επαγγελματίες.
Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι με περιουσία έως 350.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών σε έως και 240 δόσεις
ή να προχωρήσουν σε πτώχευση, ρευστοποιώντας όλη την περιουσία τους, με στόχο να απαλλαχθούν από τα χρέη τους.
Πρακτικά, τα νοικοκυριά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των οφειλών τους αποκτούν τη δυνατότητα πτώχευσης, με την απώλεια του συνόλου της περιουσίας τους, προκειμένου να κάνουν μια νέα αρχή. Ταυτόχρονα, όμως, χάνουν το δικαίωμα δημιουργίας νέας επιχείρησης ή τη λήψη ενός δανείου για πολλά χρόνια, με την τράπεζα να δημιουργεί ένα προφίλ για τον κάθε οφειλέτη, ανάλογα με την πορεία της οικονομικής του κατάστασης τα επόμενα χρόνια.
Ο φορολογούμενος θα συμφωνεί με τον Φορέα Διαχείρισης Ακινήτων να παραδώσει το σπίτι του και προκειμένου να συνεχίσει να διαμένει σε αυτό θα καταβάλλει μηνιαίο ενοίκιο για 12 έτη. Ο οφειλέτης θα αποκτά δικαίωμα μίσθωσης με επιδότηση του ενοικίου και καταβολή μισθώματος με δικαίωμα επαναγοράς στο τέλος της μίσθωσης. Σε περίπτωση μη καταβολής τριών μισθωμάτων, ο δανειολήπτης χάνει το δικαίωμα επαναγοράς του ακινήτου και θα προχωρά η διαδικασία έξωσής του. Παράλληλα, θα κληθεί να επιστρέψει όλα τα ποσά που έλαβε ως κρατική ενίσχυση για την επιδότηση του ενοικίου.
Ο νόμος «ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας» δίνει τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ρυθμίσουν όλες τις οφειλές τους προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων (funds), καταβάλλοντας μία ενιαία δόση, ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα.
Σύμφωνα με τον νόμο, ένας οφειλέτης θα μπορεί να ρυθμίσει τα χρέη του σε μία δόση και σε έως 240 δόσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως οι τράπεζες έχουν θέσει ηλικιακό «πλαφόν» για τα φυσικά πρόσωπα, με μέγιστο όριο ηλικίας τα 85 έτη, βάσει του οποίου μειώνεται ο αριθμός των δόσεων, έκτος αν συμβληθεί εγγυητής μικρότερης ηλικίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου