Τρίτη 11 Μαΐου 2021

1ος Απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής. Οι απόψεις της παράταξής μας. Εισήγηση της Τατιάνας Καλογιάννη




Κύριε Δήμαρχε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αρχικά ευχόμαστε σε όλους υγεία και ταχεία αποκατάσταση μιας καθημερινότητας χωρίς φόβο και ανησυχία.



Πριν δύο χρόνια, οι συμπολίτες μας επέλεξαν τους αντιπροσώπους τους στη διοίκηση του Δήμου, με ελπίδα και προσμονή για μία δραστική αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων, αλλά και για τη θεμελίωση μιας νέας πορείας του Δήμου μας, ανταποκρινόμενη στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Σήμερα, στα μέσα της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, η Δημοτική Αρχή καταθέτει ένα κείμενο εκατοντάδων σελίδων που επιγράφεται ως απολογισμός πεπραγμένων, προσδοκώντας μία ευνοϊκή κρίση από πολίτες που κατοικούν, δραστηριοποιούνται και επιχειρούν σε μία άλλη πόλη, σε έναν άλλον δήμο.

Γιατί η πραγματικότητα δεν διαστρέφεται και δεν αλλοιώνεται.

Ο Δήμος παραμένει στάσιμος και κυρίως χωρίς μία ορατή προοπτική προς μία ελπιδοφόρα μετεξέλιξη. Σε ολόκληρη τη χώρα οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν ήδη κινητοποιηθεί για να αξιοποιήσουν τις τρέχουσες χρηματοδοτικές ευκαιρίες, ενώ εμείς προσπαθούμε ασθμαίνοντας να συγκροτήσουμε –κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή- φακέλους χρηματοδότησης έργων ή δράσεων αμφίβολης χρησιμότητας για την δραστική αλλαγή της εικόνας ή της λειτουργίας του δήμου. Απλώς να λέμε ότι κάτι κάνουμε.

Αναφορικά με τα τεχνικά έργα που αποτελούν τον καίριο βραχίονα επέμβασης στην καθημερινότητα του πολίτη:

Ελάχιστα είναι αυτά που υλοποιούνται, ακόμη πιο λίγα αυτά που έχουν συμβασιοποιηθεί, ενώ εκλεκτοί συνεργάτες της δημοτικής αρχής έχουν αναλάβει να συγκροτήσουν άρον- άρον και όπως-όπως μελέτες (ελπίζουμε να παραδοθούν ολοκληρωμένες και εφαρμόσιμες) για έργα που, ενδεχομένως, θα υλοποιηθούν στο μέλλον.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση των θεμάτων που προέκυψαν από την πανδημία:

Χορηγήθηκαν από την κεντρική διοίκηση πολλά κονδύλια και διευκολύνσεις στις δημοτικές αρχές για να ανταποκριθούν στην πρόκληση. Η δημοτική αρχή επέλεξε να εφαρμόσει τα γενικά οριζόμενα στις διάφορες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ όποιες άλλες προσαρμογές, της τιμολογιακής πολιτικής του Δήμου προς τους επιτηδευματίες, επιτεύχθηκαν, οφείλονται -κατά κύριο λόγο- σε πρωτοβουλία και σε σθεναρή υποστήριξή τους από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Διαχείριση απορριμμάτων, καθαριότητα, ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και εγκαταστάσεων, εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων, μειώσεις δαπανών για ενεργειακούς πόρους και άλλες συντονισμένες δράσεις εξοικονόμησης που προτάθηκαν από την αντιπολίτευση πολλάκις, απορρίφθηκαν αφού απευθύνθηκαν εις ώτα μη ακουώντων. Προσπάθειες από πλευράς μας, να ληφθούν υπ’ όψιν ορθές πρακτικές προετοιμασίας διαγωνισμών και οργάνωσης διαδικασιών, προσέκρουσαν σε τοίχο αυξημένης αντοχής σε κρούση.

Υπερτιμημένα μερεμέτια, βαπτίζονται εμβληματικού χαρακτήρα επεμβάσεις.

Επιδοτούμενες αδρά δράσεις (οι περισσότερες άυλες και διοργάνωση συζητήσεων περί των αυτονόητων) για την ενσωμάτωση των μεταναστών στην τοπική κοινωνία, αναδεικνύονται με την κατάλληλη επικοινωνιακή υποστήριξη ως έργο αναφοράς.

Μερικά «μαργαριτάρια» από το κείμενο του απολογισμού που δεν προκαλούν μειδίαμα, αλλά προβληματίζουν για την απελπισία που φαίνεται ότι σας διακατέχει:

«Υποστήριξη Υφιστάμενων Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων». Πόσες υποστηρίχτηκαν και με ποιον τρόπο;

«Εκπαιδευτικές Δράσεις για Περιβάλλον και Λίμνη: πραγματοποιήθηκαν αρκετές δράσεις για τον σκοπό αυτόν». Ποιές είναι οι δράσεις αυτές, πότε υλοποιήθηκαν, με ποιο αντικείμενο και σε ποιο target group απευθύνθηκαν;

«Οι ξεναγήσεις διεξήχθησαν από έμπειρο ξεναγό και σε κάποιες από αυτές χρησιμοποιήθηκε λεωφορείο για τη μετακίνηση των συμμετεχόντων». Πόσες ξεναγήσεις έγιναν, σε ποιά αξιοθέατα, πόσοι συμμετείχαν σε αυτές;

«Ολοκληρώθηκε ένα ευρύ πρόγραμμα κλαδεμάτων δέντρων και θάμνων». Με ποιά κριτήρια έγινε η προτεραιοποίηση, πού και πόσα έγιναν;

«ο Δήμος αποκατέστησε επικοινωνία με όλες τις εμπλεκόμενες ελεγκτικές υπηρεσίες». Δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ότι υφίσταται «εμπόλεμη» κατάσταση ή διάρρηξη σχέσεων μεταξύ του δήμου και άλλων αρχών ή υπηρεσιών.

Αποστολή του φακέλου της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Προφανώς πρόκειται για παρεξήγηση της σημερινής διαδικασίας. Σήμερα συζητάμε για τον απολογισμό έργου. Δεν ελέγχουμε την εξερχόμενη αλληλογραφία. (και παρεπιπτόντως μέχρι σήμερα γιατί ΔΕΝ έχει υπογραφεί ακόμη η σύμβαση;)

Συζητήσεις και συναντήσεις με δημάρχους και αντιδημάρχους, κλπ. Υπάρχει σήμερα εταιρεία, επιχείρηση, οργανισμός, οποιαδήποτε δημόσια αρχή, που να μην διοικείται επαρκώς αν τα στελέχη της δεν έχουν διαρκή και απρόσκοπτη επικοινωνία και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για κάθε θέμα; Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τη δημοτική αρχή και τη ωθεί να αναφέρει το ευνόητο ως διακριτή και άξια μνημόνευσης δραστηριότητα;

Εμβληματικό έργο Νο 1: Ανάπλαση Πάρκου Πυρσινέλλα. Γιατί; Αποτελεί κίνητρο για την αύξηση της επισκεψιμότητας η ανάπλαση του χώρου όπως την υποβάλλατε στη διαχειριστική μελέτη;

Εμβληματικό έργο Νο 2: Προστασία – ανάδειξη και διαμόρφωση σε χώρο αναψυχής του δασυλλίου Γορίτσα (στα Ζευγάρια). Θα αποτελέσει παγκόσμια πρωτοτυπία εάν έργο με προϋπολογισμό μελέτης 65.000€, καταστεί εμβληματικό για τον 10ο μεγαλύτερο δήμο μίας ευρωπαϊκής χώρας.

Εμβληματικό έργο Νο 3: Παρεμβάσεις στις εισόδους της πόλης. Πως είναι δυνατόν δύο τρεις πέντε υπό σχεδιασμό παράδρομοι να θεωρούνται εμβληματικό έργο;

Κυρίες και κύριοι,

Δεδομένου ότι θα ακολουθήσει σύντομα ειδική συζήτηση για την πορεία υλοποίησης έργων της δήμου μας, δεν θα κάνω κατάχρηση του χρόνου και δεν θα επεκταθώ περαιτέρω.

Όμως είναι αναγκαίο, να σημειώσω κλείνοντας τα παρακάτω:

Η δημοτική αρχή (περισσότερο ακόμη και ως διοικούσα σύμπραξη), είχε και τον χρόνο και την εμπειρία να ορίσει και τις προτεραιότητες και να κινηθεί μεθοδικά και οργανωμένα. Το ότι δεν το έκανε και κυρίως για το ότι είναι αναποτελεσματική και μη παραγωγική, πρέπει να το ανιχνεύσει -αν την ενδιαφέρει- σε αυτήν την ίδια. Ούτε στην αντιπολίτευση, ούτε στο προσωπικό του δήμου, ούτε στην πολιτική στελέχωση των δύο ταχυτήτων, ούτε στα απόνερα της πανδημίας.

Εμείς, θα σταθούμε αρωγοί της, όπου εξυπηρετείται το συμφέρον του Δήμου και των πολιτών.

Δεν βαδίζουμε και δεν πολιτευόμαστε με βάση μικροπολιτικούς υπολογισμούς που συναρτούν πολιτικό κόστος ή όφελος.

Πολιτική για μας σημαίνει στάση αξιοπρέπειας και υπεράσπιση της αλήθειας και της διαφάνειας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου