Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Ποιοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση του 30% των e-αποδείξεωνΤο υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε νέες οδηγίες και απαριθμεί αρχικά τις κατηγορίες φορολογούμενων που απαλλάσσονται από την υποχρέωση συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδείξεων
 αλλά και διευκρινίσεις για όσους θα έχουν μειωμένο πέναλτι, στην περίπτωση που δεν συγκεντρώσουν το προβλεπόμενο όριο -το οποίο υπολογίζεται στο 30% του εισοδήματός τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA» εξειδικεύονται οι ρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση προκειμένου να διευκολύνει τους φορολογούμενους σε ό,τι αφορά το μέτρο των ηλεκτρονικών δαπανών καθώς η πανδημία και οι περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα μείωσαν τα εισοδήματα και έκαναν δυσκολότερη τη συγκέντρωσή των e-αποδείξεων.

Από την υποχρέωση συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδείξεων απαλλάσσονται:

-Πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες

-Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε αναστολή

-Ναυτικοί των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης ανεστάλη

-Εργαζόμενοι στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

-Ιδιοκτήτες ακινήτων με μειωμένα ενοίκια

-Φορολογούμενοι άνω των 60 ετών.Την ίδια ώρα, μειωμένο πέναλτι θα κληθούν να πληρώσουν όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσου το 30%.

Συγκεκριμένα, όσοι συγκεντρώσουν ηλεκτρονικές αποδείξεις που αντιστοιχούν κάτω από το 20% επί του εισοδήματός τους, θα έχουν πέναλτι 22%, ενώ όσοι έχουν συγκεντρώσει από 20% έως 30%, χωρίς ωστόσο να έχουν πιάσει το στόχο, θα έχουν πέναλτι 11%.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ, κανονικά θα έπρεπε να συγκεντρώσει ηλεκτρονικές αποδείξεις ύψους 6.000 ευρώ.

Έστω ότι οι δηλωθείσες δαπάνες του με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ανέρχονται 5.000 ευρώ.

Για τα 1.000 € που δεν έχει καλύψει θα έχει πέναλτι 1.000 x 11%=110 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου