Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Έλεγχοι της ΡΑΕ για αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματοςΑπό την αρχή του χρόνου οι λογαριασμοί ρεύματος που πληρώνουν οι καταναλωτές, τόσο στη Μέση όσο και στη Χαμηλή Τάση, έχουν αυξηθεί κατά μεγάλο ποσοστό, παρότι ποτέ δεν ανακοινώθηκαν νέα τιμολόγια από τις εταιρείες προμήθειας.Οι αυξήσεις είναι αποτέλεσμα της..ενεργοποίησης της ρήτρας Χονδρεμπορικής Τιμής που προβλέπουν οι συμβάσεις όλων ανεξαιρέτως των εναλλακτικών παρόχων, ενώ στο χορό αυτό μπήκε πρόσφατα και η ΔΕΗ ενεργοποιώντας για πρώτη φορά τη ρήτρα ρύπων CO2 που περιλαμβάνουν οι δικές της συμβάσεις.Οι καταγγελίες των καταναλωτών είναι πολλές, γεγονός που οδηγεί τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεκινήσει διαδικασία συναντήσεων με τις εταιρείες προμήθειας, προκειμένου να διερευνήσει αν υπάρχουν παρατυπίες ή παραπλάνηση των καταναλωτών, και αν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα.

Την Πέμπτη έχει κληθεί από τη ΡΑΕ να εξηγήσει την πολιτική της η διοίκηση της ΔΕΗ, παρότι είναι η τελευταία που εφάρμοσε ρήτρα. Θα ακολουθήσουν κλήσεις στους υπόλοιπους εναλλακτικούς παρόχους, πιθανόν χωριστά στους καθετοποιημένους και χωριστά στους υπόλοιπους «παίχτες» της αγοράς.

Η Αρχή θα ζητήσει αναλυτικά στοιχεία από τους προμηθευτές, σχετικά με τις ρήτρες που εφαρμόζουν, το ποσοστό των καταναλωτών που αφορούν και το ουσιαστικό αποτέλεσμα που είχε για τους καταναλωτές η εφαρμογή τους κατά τους τελευταίους μήνες.

Ταυτόχρονα θα διερευνηθεί σε νομικό επίπεδο, τόσο αν έχουν ακολουθηθεί μη σύννομες πρακτικές, όσο και αν υπάρχουν περιθώρια για παρέμβαση εκ μέρους της Αρχής.

Σε κάθε περίπτωση η ΡΑΕ επιδιώκει να αποσαφηνιστεί το τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται να κάνουν οι προμηθευτές, με βασικό κριτήριο να έχει σαφήνεια η τιμολογιακή πολιτική στα μάτια των καταναλωτών – πελατών.

News247.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου