Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

ΕΡΕΥΝΑ: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΨΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



Σύμφωνα με μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου σχετικά με τον Αμβρακικό κόλπο και όσα αλιεύονται εκεί (ιδιαίτερα για τη σαρδέλα, τη γαρίδα και την κουτσομούρα), αποκαλύπτεται ένας ....διατροφικός πλούτος, μοναδικός στην Ελλάδα.



Πιο συγκεκριμένα η σαρδέλα του Αμβρακικού περιέχει 1.0003 πρωτεΐνες από τις οποίες οι 556 βρίσκονται αποκλειστικά σε αυτήν.

Γενικά στη γαρίδα, τη σαρδέλα και την κουτσομούρα του Αμβρακικού Κόλπου ανακαλύφθηκαν μοναδικές ιδιότητες, ευεργετικές για την ανθρώπινη υγεία.

Μεταξύ των πρωτεϊνών αυτών πολλές σχετίζονται με την καλή λειτουργία της καρδιάς, τη όρασης, του νευρικού αλλά και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πλούσια σε πρωτεΐνες είναι και η κουτσομούρα του Αμβρακικού στην οποία εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν 575 πρωτεΐνες αλλά και πολλά ω-3 λιπαρά οξέα.

Η γαρίδα τέλος περιέχει 347 πρωτεΐνες από τις οποίες οι 188 εκφράζονται αποκλειστικά σε αυτήν και οι 22 εξ αυτών διαθέτουν χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την ανάπτυξη συστημάτων όπως το νευρικό σύστημα ενώ άλλες διαθέτουν αντιοξειδωτικές, αντιγηραντικές, αγγειοδιασταλτικές, ανοσοενισχυτικές και πολλές άλλες ιδιότητες.

Επιμέλεια: Αγγελική Κοκορόγιαννη

artavoice.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου