Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Χάκερ παρακολουθούσαν χιλιάδες πολιτικούς, δημοσιογράφους και ακτιβιστές, χάρη σε κακόβουλο ισραηλινό λογισμικό!




Θύματα παρακολούθησης από χάκερ έπεσαν χιλιάδες ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, δικηγόροι και πολιτικοί, χάρη σε κακόβουλο λογισμικό το οποίο ανήκε στον Ισραηλινό όμιλο NSO, σύμφωνα με νέο μεγάλο σκάνδαλο που αποκαλύπτει η «Guardian».




Βάσει ρεπορτάζ της γνωστής βρετανικής εφημερίδας, αλλά και πολλών ακόμη διεθνών ΜΜΕ, χάρη στο λογισμικό Pegasus, περισσότεροι από 50.000 συσκευές παγκοσμίως παρακολουθούνταν από χάκερ για λογαριασμό ολοκληρωτικών καθεστώτων, με την Ισραηλινή εταιρία, από την πλευρά της, να απορρίπτει τις κατηγορίες, ισχυριζόμενη πως το λογισμικό χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για την παρακολούθηση των κινήσεων εγκληματιών και τρομοκρατών.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το Pegasus «χτυπά» τις συσκευές με λειτουργικά iPhone και Android και μπορεί να αποσπάσει μηνύματα, φωτογραφίες, emails, να ηχογραφήσει τηλεφωνικές συνομιλίες, ακόμη και να ενεργοποιήσει στα κρυφά τα μικρόφωνα των συσκευών. Περισσότεροι από 50.000 αριθμοί έχουν υποστεί διαρροές, ενώ κάποιοι έχουν ταυτοποιηθεί και ως πελάτες της εταιρίας NSO από το 2016. Ανάμεσα τους είναι δημοσιογράφοι σε μεγάλα πρακτορεία όπως Financial Times, CNN, the New York Times, France 24, the Economist, Associated Press και Reuters.
Και δολοφονημένος Μεξικανός δημοσιογράφος ανάμεσά τους

Επιπλέον, εντοπίστηκε και ο αριθμός του Μεξικανού δημοσιογράφου, Cecilio Pineda Birto, ο οποίος είχε δολοφονηθεί. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με την έρευνα, οι δολοφόνοι του να τον εντόπισαν μέσα από το κακόβουλο λογισμικό στο κινητό του. Εικάζεται δε ότι, ενδεχομένως, αυτός να ήταν και ο λόγος που δεν βρέθηκε ποτέ το κινητό του τηλέφωνο.

Θέση για το «καυτό» αυτό ζήτημα πήρε και ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος, όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο Twitter, «η ισραηλινή εταιρεία πίσω από αυτό -ο όμιλος NSO- θα πρέπει να φέρει άμεση, ποινική ευθύνη για τους θανάτους και τις κρατήσεις όσων στοχεύουν οι φορείς ψηφιακής μόλυνσης που πουλά, οι οποίοι δεν έχουν νόμιμη χρήση».
Δείτε την ανάρτηση του Σνόουντεν:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου