Η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη «έχει κλείσει τον κύκλο της», έρχεται «τεχνοκρατική κυβέρνηση»
Μόνο τυχαίες δεν ήταν οι χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για μείωση ΕΝΦΙΑ στο 13%, καθώς ήρθε την ώρα που διέρρευσε η πληροφορία ότι οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει σχηματισμό «τεχνοκρατικής κυβέρνησης» στην Αθήνα, όπως δηλαδή έγινε το 2011-2012 με τον Λ.Παπαδήμο.
Μπορεί ο εκπρόσωπος της Κομισιόν να διέψευσε τις σχετικές πληροφορίες, όμως οι διεργασίες που συντελούνται εδώ και καιρό στα παρασκήνιο για την αντιγραφή του μοντέλου Ντράγκι και στην Ελλάδα είναι πολλές.
Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η σημερινή κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη έχει κλείσει τον κύκλο της και «δεν αντέχει άλλο». Το «κύκνειον άσμα» της φέρεται πως ήταν η αποτυχία της να διαχειριστεί την κακοκαιρία «Ελπίδα».
Το χθεσινό δημοσίευμα του Euractiv αναφέρεται μάλιστα και σε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η πολιτική αλλαγή σχετίζεται με τη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Διαχείρισης. Πιθανολογείται δε ότι θα μπλοκαριστεί η επόμενη δόση του Ταμείου, ώστε να τη διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση. Επίσης, έχει τεράστια σημασία η αναφορά και στο ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν όχι στο τέλος της τετραετίας, αλλά τον Σεπτέμβριο, παρά τις έως σήμερα διαβεβαιώσεις του Κ.Μητσοτάκη.
Το δημοσίευμα επικαλείται «πηγές της Κομισιόν», σύμφωνα με τις οποίες «υπάρχουν ισχυρές συζητήσεις και σκέψεις για την προώθηση του μοντέλου Ιταλίας τύπου Ντράγκι και για την Ελλάδα».
Σύμφωνα με όσα διαρρέονται τις τελευταίες ώρες στον Τύπο τον ρόλο αυτόν διεκδικούν να παίξουν δύο πρόσωπα, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Παρόλα αυτά δεν είναι διόλου απίθανο τελικά να επιλεχθεί ένα πρόσωπο-«έκπληξη».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Κομισιόν, σε συνεννόηση με μεγάλα κράτη, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, θα πιέσει για κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τεχνοκράτες εγνωσμένου κύρους, λόγω της ανησυχίας των Βρυξελλών για τον «τεράστιο όγκο χρημάτων που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία μέχρι το 2026» και τη δημιουργία ενός «φαύλου κύκλου που δεν αφήνει να ανοίξει η οικονομία σε ευρωπαϊκές και ξένες επενδύσεις».
Παρόλα αυτά οι πληροφορίες μας είναι ότι η δημιουργία μιας νέας «κυβέρνησης Παπαδήμου» συνδέεται και με τα σενάρια για καινούργια δημοσιονομικά μέτρα μνημονιακού τύπου.
Εν όψει μιας νέας χρεοκοπίας το 2023, για τη θέση του νέου Παπαδήμου «ώστε να αναλάβει το σκληρό σχέδιο αποτροπής της νέας χρεοκοπίας και την επιβολή δρακόντειων μέτρων», προαλείφεται ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
Άλλωστε η κατάσταση της οικονομίας είναι γνωστή, το χρέος έχει εκτοξευθεί και πλέον θεωρείται μονόδρομος ένα νέο Μνημόνιο, το οποίο βεβαίως θα «τσακίσει» πλήρως τους Έλληνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου