Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Αριστερή συγκυβέρνηση ζήτησε ο Α.Τσίπρας: ΣYPIZA, KINAΛ, MέPA 25 και KKE μαζί




Έντονες είναι οι πολιτικές «ζυμώσεις» τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα, καθώς η χώρας μας οδεύει προς εκλογές, όσο και αν το αρνείται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υπό αυτό το πλαίσιο έγινε και η σημερινή συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στον ΣΚΑΪ, σε έναν τηλεοπτικό σταθμό που είχε να εμφανιστεί 2,5 χρόνια. Ο Α.Τσίπρας, την ώρα που «δίνουν και παίρνουν» τα σενάρια για μια κυβέρνηση τεχνοκρατών στην Ελλάδα έδωσε... τη δική του λύση, τη δημιουργία μιας «αριστερής συγκυβέρνησης».

«Αντίπαλός μας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θεωρούμε κανέναν άλλο αντίπαλό μας» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Για εμάς το μέτωπό μας είναι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του. Εμείς δεν έχουμε άλλο αντίπαλο. Έχουμε διαφορές σημαντικές με όλα τα κόμματα και της αριστεράς και της κεντροαριστεράς, αλλά δεν τους θεωρούμε αντίπαλούς μας. Αντίπαλός μας είναι ο κ. Μητσοτάκης. Ούτε τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας θεωρούμε ως αντιπάλους μας» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηριστικά, κάνοντας επί της ουσίας άνοιγμα στο ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ 25, αλλά και το ΚΚΕ.

Ερωτηθείς για την απλή αναλογική ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες κυβερνώνται με συστήματα απλής αναλογικής και κυβερνήσεις συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα αυτό ιδίως στις ημέρες μας όπου η βασική διαχωριστική γραμμή είναι σε μια πολιτική που προτάσσει τις αγορές και μια πολιτική που προτάσσει το κοινωνικό κράτος. Αυτή η διαχωριστική γραμμή εκφράζεται ανάμεσα στης δεξιά και τις δυνάμεις τις προοδευτικές. Όσοι αποκαλούνται στην ευρύτερη γραμμή στήριξης του κοινωνικού κράτους μπορούμε να βρούμε ένα μίνιμουμ πλαίσιο συνεργασίας».

Σημείωσε, δε, με νόημα ότι «εκ των πραγμάτων η κάθε ηγεσία των κομμάτων θα πρέπει να απαντήσει στο πώς θα κυβερνηθεί η χώρα αύριο. Η πολιτική ίσων αποστάσεων έχει μια χάρη όταν είμαστε μακριά από τις εκλογές». Εξήγησε, δε, ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί με πίεση προς το ΚΙΝΑΛ να το εξαναγκάσει να κινηθεί κατά της αντιπολίτευσης».

Ξεκαθάρισε, ακόμα, ότι «καθόλου» δεν τον ανησυχεί η άνοδος του ΚΙΝΑΛ στις δημοσκοπήσεις.

Για την επανεμφάνιση του στον ΣΚΑΪ: «Δεν υπήρξε επιλογή να μην έρθω. Η αλήθεια είναι ότι άργησα να απαντήσω γιατί η πρόσκληση εδώ και καιρό».

«Ο κάθε σταθμός έχει δικαίωμα στην άποψη, ο δικός σας σταθμός έχει έντονη άποψη. Το πρόβλημα στη χώρα και στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο δεν είναι ο ΣΚΑΪ που έχει άποψη αλλά ότι σχεδόν όλοι οι σταθμοί διαμορφώνουν μια μεροληπτική άποψη. Το πρόβλημα στη χώρα είναι ότι διαμορφώνεται ένα τοπίο όπου σχεδόν όλοι οι σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας ταυτίζονται με την άποψή αυτή και αυτό είναι ένα ζήτημα πλουραλισμού. Νομίζω ότι η κυβέρνηση αυτή είναι η μοναδική από την αντιπολίτευση μετά που έχει επιλέξει να διαμορφώσει ένα πεδίο ενημέρωσης αυστηρά μονοφωνικό. Δείτε τι έγινε με τη λίστα Πέτσα».

«Όταν ένας δημοσιογράφος ασκεί κριτική πρέπει να μπορεί να δέχεται κριτική. Υπερβολική η λέξη στοχοποίηση, αντιπαράθεση απόψεων. Δεν με εκφράζει προσωπικά αν αυτό έχει συμβεί αυτό, ούτε και την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ακρίβεια κάνοντας λόγο για ένα διεθνές φαινόμενο που στη χώρα έχει πολλαπλασιαστεί εξαιτίας της αδυναμίας του κ. Μητσοτάκη να το αντιληφθεί εγκαίρως

«Πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε την ικανότητα να αντιληφθεί ότι έρχεται ένα κύμα ακρίβειας με χαρακτηριστικά μονιμότητας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις που για πολλούς δημιουργεί και υπαρξιακό ζήτημα».

Ερωτηθείς τι θα έκανε διαφορετικά ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «δεν θα προχωρούσαμε σε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ» υπενθυμίζοντας ότι «δεν αυξήσαμε τους λογαριασμούς»

«Έχει μια σημασία να δει κανείς αν θέλουμε τη ΔΕΗ να είναι οργανισμός κοινής ωφέλειας και όχι ένας οργανισμός που ανταγωνίζεται με τους ιδιώτες ποιος θα ανεβάσει πιο πολύ τις τιμές. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές η ΔΕΗ θα ανακτήσει το Δ στη λειτουργίας της. Ανεξαρτήτως του τι θα γίνει με τις αυξήσεις μετοχικού τιμολογίου θα υπάρξει εντολή να παγώσουν τα τιμολόγια, θα ενεργοποιηθεί η ΡΑΕ και η επιτροπή ανταγωνισμού για ελέγχους» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα σημείωσε ότι «εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα πέραν του να υπάρξει επιδοματική στήριξη» προσθέτοντας ότι για τα 400 εκατ. ευρώ που δίνει η κυβέρνηση για τον Φεβρουάριο είπε ότι «έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα με τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης δεν είναι αρκετά και εδώ είναι ένα ζήτημα διαχειριστικής ανεπάρκειας. Δεν έβλεπαν να έρχεται αυτό που έρχεται και αυτό είναι ένα σοβαρό δείγμα διαχειριστικής ανικανότητας».

«Εμείς έχουμε καταθέσει μια δέσμη μέτρων που πέραν των ελέγχων, την άσκηση δημοσίου ελέγχου της ΔΕΗ, θα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, μείωση ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ κ.α.» υπενθύμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έχει μια αντίληψη για το πώς λειτουργεί η οικονομία και αυτή είναι αφήνουμε την αγορά να αυτορυθμιστεί και δεν παρεμβαίνει το κράτος και αυτή είναι η αντίληψη Μητσοτάκη γιατί την είδαμε και το 1990-1993».

«Ιδίως μετά την πανδημία που γίνονται μια σειρά κοσμογονικές αλλαγές, αυτές οι λογικές είναι απολύτως λανθασμένες και επικίνδυνες να οδηγήσουν σε διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής. Η αύξηση του κατώτατου μισθού 2% δεν μπορούσε να προβλέψει ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν είναι ικανοποιητική και χρειάζεται μια δεύτερη τον Μάιο;» αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Οι άνθρωποι που εξεγείρονται έχουν υπαρξιακό πρόβλημα. Βεβαίως εξοργίζομαι όταν μειώνεται κατά 600-1.000 ευρώ το εισόδημά μου λόγω της αύξησης του ρεύματος. Αυτός που έχει την αδυναμία να πληρώσει το φροντιστήριο του παιδιού του, που πρέπει να εγκαταλείψει το χωράφι κτλ. δεν είναι το ίδιο με αυτούς που έχουν μεγαλύτερο εισόδημα» επέμεινε για το θέμα της ακρίβειας.

Ερωτηθείς, δε, για την επιβάρυνση της μεσαίας τάξης επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «έπρεπε να βγούμε από τα μνημόνια, να μειώσουμε το εθνικό χρέος» προσθέτοντας ότι «επιβαρύναμε άδικα και δυσανάλογα αυτό που ονομάζεται μεσαία τάξη και το πληρώσαμε αυτό. Αλλά την ίδια στιγμή στηρίζαμε τους αδύναμους, Δίναμε κοινωνικό μέρισμα και μας έλεγαν ψίχουλα. Θεσμοθετήσαμε την 13η σύνταξη 1 δισ. το χρόνο και το παίρνει ο Μητσοτάκη και το δίνει για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης».


Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι ζήτησε εκλογές στην ψήφιση του προϋπολογισμού ακριβώς λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της έρευνας Τσιόδρα-Λύτρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ. «Εγώ δύο χρόνια ούτε εκλογές ζήτησα, ούτε αντιρρήσεις φέραμε σε πολύ σκληρά μέτρα όπως αυτά του lockdown και της άρσης συνταγματικών δικαιωμάτων και τον εμβολιασμό. Το κάναμε για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και την κοινωνική συνοχή».

«Ήταν το ίδιο η διαχείριση της πανδημίας το πρώτο διάστημα και το ίδιο αυτό που ζούμε τους τελευταίους μήνες. Είναι διαχειριστής της συμφοράς ο κ. Μητσοτάκης. Παρουσιάστηκε ως ο καλύτερος διαχειριστής και αποδείχθηκε ότι είχε πολύ αδυναμία να διαχειριστεί κρίσεις» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ζητάμε να μπει φρένο σε αυτή τη συμφορά. Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Αυτοί που προσπαθούν να εγείρουν το θέμα της πανδημίας να μην την επικαλούνται μόνο όταν τους συμφέρει. Σε όλη την Ευρώπη έχουν γίνει εκλογές εν μέσω πανδημίας, το ίδιο συνέβη και με το ΚΙΝΑΛ πριν από μερικούς μήνες. Η χώρα βρίσκεται σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο και κρούω τον κίνδυνο για ένα κλίμα κατά της πολιτικής με μορφώματα όπως αυτά που ζήσαμε στην περίοδο της κρίσης σαν την Χρυσή Αυγή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου