Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Όμιλος Μυτηλιναίου: Αύξηση 236% από τον τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο πέρυσι
Πριν λίγες μέρες ο Όμιλος Μυτιληναίου ανακοίνωσε πολύ εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2022. Τα αποτελέσματα αυτά έδειχναν ότι ο Όμιλος κατάφερε να διπλασιάσει το τζίρο σε 1,04 δις. ευρώ έναντι 524 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής... περιόδου και να αυξήσει 80% τα καθαρά κέρδη του σε 67 εκατ. ευρώ έναντι 37 εκατ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Από ποια δραστηριότητα λοιπόν προήλθε η εκρηκτική αύξηση τζίρου και κερδών του Ομίλου Μυτιληναίος; Από τον τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου, του οποίου ο τζίρος έφτασε τα 641 εκατ. ευρώ , καταγράφοντας μια εκρηκτική αύξηση κατά 236% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό πρώτο τρίμηνο. Ας σημειωθεί ακόμη πώς αυτή η εκρηκτική αύξηση στο χρήμα που μάζεψε ο όμιλος επιτεύχθηκε με αύξηση μεν αλλά σχετικά περιορισμένη των GW τις οποίες εισέφερε στο σύστημα: κατά 20% περίπου των GW από φυσικό αέριο (που αυξήθηκαν στις 1374 από 1087), και κατά 7% των GW από ΑΠΕ (που αυξήθηκαν από 151 σε 160).

Αυτό με δυο λόγια σημαίνει πως η αύξηση κατά 236% στο χρήμα που μάζεψε ο Όμιλος Μυτιληναίου από την αγορά ενέργειας ήρθε πρωτίστως ως αποτέλεσμα του τρόπου τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική που εν μέρει οφείλεται στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και των αερίων ρύπων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 και εν μέρει στο σχεδιασμό του target model και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που στήνει ανενόχλητο από ΡΑΕ και κυβέρνηση το ολιγοπώλιο των τεσσάρων παραγωγών ενέργειας στη χονδρική και τα πληρώνουν όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας, μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής στη λιανική.

Δεν είναι όμως αμαρτία εμείς να μπορούμε να εντοπίζουμε τη πηγή της εκρηκτικής αύξησης του τζίρου και των κερδών του Μυτιληναίου, ο Πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων να δηλώνει ότι με τους συντηρητικότερους υπολογισμούς οι τέσσερις παραγωγοί αποκόμισαν υπερκέρδη 240 εκατ. ευρώ μόνο το μήνα Μάρτιο, να έχουμε 5.000 αποκοπές ρεύματος την εβδομάδα γιατί ο κόσμος δεν έχει λεφτά να πληρώσει τους λογαριασμούς του και η ΡΑΕ να μην μπορεί να εντοπίσει πάνω από 600 εκατ. ευρώ κέρδη προς φορολόγηση για το εξάμηνο Οκτωβρίου – Μαρτίου, όταν και στην αγορά έγινε «πάρτι», με μεγάλη ωφελημένη την ιδιωτική ΔΕΗ

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου