Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Συνετριβησαν οι Σοσιαλδημοκράτες στην Γερμανία...σε τοπικες εκλογες.




Θριάμβευσαν οι Χριστιανοδημοκράτες, ανέβηκαν οι Πράσινοι, καταποντίστηκαν Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι, εξαφανίστηκαν Αριστερά και Ακροδεξιά από το Κοινοβούλιο, στις εκλογές του κρατιδίου Σλέσβιγκ-Χολστάιν της Γερμανίας, μία εβδομάδα πριν... την κρίσιμη αναμέτρηση στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία.

Καλύτερα του αναμενόμενου εξελίχθηκαν για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και τους Πράσινους οι εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν χθες Κυριακή στο κρατίδιο Σλέσβιγκ-Χολστάιν της Γερμανίας, ωστόσο το αποτέλεσμά τους αποδείχθηκε καταστροφικό για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) όσο και για τους Φιλελεύθερους (FDP).

Αγγιξε την απόλυτη πλειοψηφία
Ασαφές παραμένει για την ώρα αν το CDU, το οποίο άγγιξε την απόλυτη πλειοψηφία, θα εξακολουθήσει να συγκυβερνά με τους Πράσινους και το FDP, ή θα επιλέξει διαφορετική συμμαχία.

Ο 48χρονος Ντάνιελ Γκούντερ (φωτογραφία, επάνω, από Reuters/Fabian Bimmer) είναι ούτως ή άλλως ο δημοφιλέστερος πρωθυπουργός κρατιδίου στη Γερμανία. Σε δημοσκόπηση που μεταδόθηκε χθες, το 75% των ψηφοφόρων στο βορειότερο γερμανικό κρατίδιο των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων εκφράστηκε υπέρ της παραμονής του επικεφαλής της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής επίσημη καταμέτρηση, που μετέδωσε πριν λίγο το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το CDU έλαβε 43,4% (+11,4% από τις εκλογές του 2017), οι Πράσινοι 18,2% (+5,3), το SPD 16% (–11,3), το FDP 6,4% (–5,1) και η Ενωση Ψηφοφόρων του Νότιου Σλέσβιγκ (SSW) 5,8% (+2,5).

Εκτός του τοπικού κοινοβουλίου μένουν η Εναλλακτική για τη Γερμανία με 4,4% (–1,5), αλλά και Η Αριστερά, η οποία περιοριζόμενη στο 1,7% (–2,1) απέτυχε και πάλι να εξασφαλίσει την είσοδό της.

Για το CDU, πρόκειται για το καλύτερο αποτέλεσμα στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο θριαμβευτής των εκλογών δήλωσε ήδη ότι θέλει να συζητήσει με τους Πράσινους και το FDP το ενδεχόμενο συνέχισης της κυβερνητικής συνεργασίας τους, αφήνοντας πάντως κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό.

«Ωθηση για τη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία»
Ο αρχηγός του CDU Φρίντριχ Μερτς συνεχάρη ήδη πολύ νωρίς τον κ. Γκούντερ μέσω Twitter: «Ενα εξαιρετικό αποτέλεσμα για σένα προσωπικά, αλλά και για το σύνολο του CDU. Αυτό μας δίνει ώθηση και για τη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία», εκτίμησε ο κ. Μερτς, εξαίροντας τη νίκη του υποψηφίου του και υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα των εκλογών της επόμενης Κυριακής στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας, που είναι επίσης η εκλογική περιφέρεια του ιδίου.

Στην προσεχή αναμέτρηση βρίσκεται επίσης το βλέμμα της αρχηγού του SPD Σάσκια Εσκεν: «Στρέφουμε τώρα την προσοχή μας στις εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κοιτάζουμε προς το μέλλον με μεγάλη αυτοπεποίθηση», δήλωσε.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η διαφορά του CDU, που προηγείται, από το SPD που βρίσκεται στη δεύτερη θέση, είναι μόλις 2 μονάδες, με τους Πράσινους να βρίσκονται στο 18% και το FDP στο 7%, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Ο πρωθυπουργός Χέντρικ Βουστ διαδέχθηκε πέρυσι τον Αρμιν Λάσετ, όταν ο τελευταίος αποχώρησε προκειμένου να οδηγήσει το CDU στις ομοσπονδιακές εκλογές ως υποψήφιος καγκελάριος. Δεν θεωρείται ωστόσο αδιαφιλονίκητο φαβορί, όπως ο Ντάνιελ Γκούντερ, ενώ ο υποψήφιος του SPD Τόμας Κουτσάτι αποδεικνύεται δύσκολος αντίπαλος.
Επιπλέον, οι Πράσινοι, δημοσκοπικά τουλάχιστον, μοιάζουν ικανοί να τριπλασιάσουν τα προηγούμενα ποσοστά τους, καθιστώντας διόλου απίθανη μια κυβέρνηση SPD-Πρασίνων.

«Αριστερός» της… κεντροδεξιάς
«Παλιοί αντίπαλοι, νέοι φίλοι», σχολίασε το περιοδικό Der Spiegel αναφερόμενο στον Ντάνιελ Γκούντερ και στον Φρίντριχ Μερτς. Ο πρώτος θεωρείται «αριστερός» στο κόμμα της κεντροδεξιάς – το προσωνύμιό του άλλωστε είναι «σύντροφος Ντάνιελ» -, και είχε περιγράψει τον κ. Μερτς ως «άνδρα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχει πετύχει τους στόχους του», όταν ο σημερινός πρόεδρος του CDU ασκούσε κριτική στην πρώην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Οι σχέσεις τους πάντως φαίνεται ότι αποκαταστάθηκαν: ο Φρίντριχ Μερτς έκανε το παν για να στηρίξει την προεκλογική εκστρατεία στο κρατίδιο, που του έφερε την πρώτη του νίκη αφότου ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου