Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Οι Τούρκοι έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σφυρίζει... διάλογο.Ειναι το ταξιδι του ΚΟΥΛΗ που πηγε καλα μαλλον οπως μας λενε τα συστημικα ΜΜΕ!!!




Δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (20/05), σε απόσταση 2,5 ναυτικών μιλίων από την Αλεξανδρούπολη, αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκρίνει τον διάλογο και όχι τις προκλητικές ενέργειες, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε το περιστατικό.


Ελληνικό ΥΠΕΞ: «Σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας»

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή (20/05), αναφέρθηκε: «Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων. Η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Ακόμα, η Αθήνα επεσήμανε: «Η ενέργεια αυτή υπονομεύει την συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας. Με εντολή του υπουργού, Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και Ε.Ε., ΝΑΤΟ και ΟΗΕ».


Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο»

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε λόγο, την Παρασκευή (20/05), για «προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο» και κατηγόρησε την Αθήνα πως «προσπαθεί για ακόμα μια φορά να διαμορφώσει την αντίληψη της διεθνούς κοινής γνώμης εναντίον της Άγκυρας».

Χαρακτηριστικά, η Άγκυρα τόνισε σε σχετική ανακοίνωση: «Αεροσκάφη F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στα δυτικά της Ίμβρου στις 16 Μαΐου και στα δυτικά της Ενέζ στις 17 Μαΐου 2022. Η Πολεμική μας Αεροπορία, στις 18 Μαΐου, έδωσε την απαραίτητη απάντηση σε αυτές τις προκλητικές παραβιάσεις, σύμφωνα με τους κανόνες αμοιβαιότητας και εμπλοκής. Η Ελλάδα προσπαθεί για ακόμα μια φορά να διαμορφώσει την αντίληψη της διεθνούς κοινής γνώμης εναντίον της χώρας μας χρησιμοποιώντας την ένταση που ξεκίνησε με τις δικές της προκλητικές ενέργειες».

Επίσης, το τουρκικό ΥΠΕΞ πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο αυτό, απορρίπτουμε παντελώς τους αβάσιμους ισχυρισμούς και τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά της χώρας μας από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και καταδικάζουμε σθεναρά τις ελληνικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας. Για να μην ξανασυμβούν τέτοια επεισόδια, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο και να προσεγγίσει σοβαρά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, καθώς εδώ και έναν χρόνο αποφεύγει να συμμετάσχει στις συναντήσεις».


Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Όχι στις προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα»

Υπέρ του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία και κατά των προκλητικών ενεργειών τάχθηκε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (21/05), αφού ο εκπρόσωπός του, Νεντ Πράις, κλήθηκε να σχολιάσει τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση Αμερικανίδας δημοσιογράφου, ο Νεντ Πράις ανέφερε κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης: «Για τις τουρκικές υπερπτήσεις, ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κυβερνητικά αεροσκάφη, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών. Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».



ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου