Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Συναγερμός για την ευλογιά των πιθήκων




Η ραγδαία εξάπλωση του ιού, που έχει προβληματίσει την επιστημονική κοινότητα και ανάγκασε τον ΕΟΔΥ να στείλει σχετική εγκύκλιο σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα...της ευλογιάς των πιθήκων είναι ο πυρετός και τα δερματικά εξανθήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Υπάρχουν δύο βασικά στελέχη του ιού. Το πιο απειλητικό είναι το στέλεχος του Κονγκό, με θνητότητα έως και 10%. Το δεύτερο είναι το στέλεχος της Δυτικής Αφρικής, του οποίου η θνητότητα κυμαίνεται γύρω στο 1%.
Που έχουν εμφανιστεί κρούσματα

Πέραν της Ιταλίας και της Γαλλίας, οι οποίες είναι οι τελευταίες χώρες που εντοπίστηκε κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, πρόσφατα καταγράφηκε κρούσμα και στις ΗΠΑ, ενώ εξετάζονται 13 πιθανές περιπτώσεις στον Καναδά.

Δεκατέσσερα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Πορτογαλία και άλλα επτά στην Ισπανία. Επίσης, μία περίπτωση της ασθένειας έχει καταγραφεί στη Σουηδία, ενώ η Ιταλία εξετάζει δύο ακόμη περιπτώσεις ως ύποπτες.
Πως μεταδίδεται ο ιός

Το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη εντοπίστηκε στη Βρετανία και αφορούσε ασθενή που είχε πρόσφατα βρεθεί στη Νιγηρία, στην οποία πιστεύεται ότι μολύνθηκε προτού ταξιδέψει στην Αγγλία, όπως είπε η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Πλέον, στη χώρα έχουν επιβεβαιωθεί εννέα περιπτώσεις της ασθένειας.

Ο άνθρωπος μπορεί να κολλήσει τον ιό αν τον δαγκώσει ή τον γρατζουνίσει ένα μολυσμένο ζωό, καταναλώνοντας το κρέας μολυσμένων ζώων, δια της επαφής με μολυσμένο άτομο ή αγγίζοντας μολυσμένα κλινοσκεπάσματα ή ρούχα.


Ο ιός εισέρχεται στο σώμα μέσω δερματικών βλαβών, της αναπνευστικής οδού ή των βλεννογόνων (μάτια, μύτη ή στόμα).

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο πιστεύεται ότι συμβαίνει κυρίως μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων, τα οποία γενικά δεν μπορούν να ταξιδέψουν περισσότερο από λίγα εκατοστά, επομένως θα χρειαζόταν παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο.

Ορισμένοι Βρετανοί ειδικοί σχολιάζοντας το πρόσφατο ξέσπασμα στο Ηνωμένο Βασίλειο λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται μέσω της σεξουαλικής επαφής, αλλά ίσως είναι πιθανό.



fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου