Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Μας άλλαξε τα φώτα η ακρίβεια - Εκτός από την ενέργεια, φωτιά και στο σούπερ μάρκετ
Ο πληθωρισμός τον Απρίλιο ξεπέρασε το 10%, σπάζοντας νέο ρεκόρ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση τιμών είναι η ταχύτερη από το 1994, καταγράφεται δηλαδή υψηλό 28 ετών. Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις έχουν επίκεντρο την ενέργεια, αλλά πλέον διαχέονται και στα τρόφιμα, τη διασκέδαση και τις μεταφορές.
Πιο αναλυτικά, η πιο μεγάλη άνοδος καταγράφεται στο φυσικό αέριο κατά 122,6% τον Απρίλιο. Στον ηλεκτρισμό η άνοδος ήταν 88,8%, ενώ στο πετρέλαιο θέρμανσης η άνοδος είναι στο 65,1% τον ίδιο μήνα. Στα καύσιμα και λιπαντικά ανέρχεται σε 29%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα τρόφιμα σε έναν χρόνο είναι οι εξής:Ψωμί και δημητριακά: 10,0%
Κρέατα (γενικά): 14,1%
Γαλακτοκομικά και αυγά: 11,7%
Έλαια και λίπη: 22%
Λαχανικά (γενικά): 13,8%

Στις μεταφορές και τον τουρισμό οι ετήσιες αυξήσεις είναι:Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα: 11,5
Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο: 15,8
Μεταφορά επιβατών με πλοίο: 17,7
Ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία: 16,1

Στη διασκέδαση η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται:Κινηματογράφοι-θέατρα: 13,9%

Δείτε ολόκληρο τον σχετικό πίνακα της ΕΛΣΤΑΤ:


Πληθωρισμός 10,2% τον Απρίλιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύτηκαν το μεσημέρι της Τρίτης, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε σε 10,2%. Σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022 παρουσίασε αύξηση 2,1% έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Η αύξηση προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Οι αυξήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες σε ένα μήνα10,9% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτεςγλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
1,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
35,2% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.
4,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη
άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
15,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.
1,2% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές.
0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
3,8% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
0,9% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ασφάλιστρα οχημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου