Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Bloomberg: «Πράσινο φως» από την ΕΕ για πληρωμές ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια



Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι οι εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις, «χαλαρώνοντας» έτσι τη στάση της προς τη Μόσχα, μετά την αντιπαράθεσή τους για τον ενεργειακό εφοδιασμό. Χαρακτηριστικά το νέο πλαίσιο που... κοινοποιήθηκε στα κράτη - μέλη, αναφέρεται ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις «δεν εμποδίζουν οικονομικούς φορείς από το να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που οφείλονται βάσει συμβάσεων για την προμήθεια φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση, στο νόμισμα που καθορίζεται σε αυτές τις συμβάσεις», μην εμποδίζοντας δηλαδή τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank.



Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της στα κράτη - μέλη την Παρασκευή, γνωστοποίησε σήμερα εκπρόσωπος, σύμφωνα με το Bloomberg. Στις επικαιροποιημένες συστάσεις, αναφέρεται ότι οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι θεωρούν πως οι υποχρεώσεις τους έχουν εκπληρωθεί μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια.



Οι κυρώσεις της ΕΕ «δεν εμποδίζουν οικονομικούς φορείς από το να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που οφείλονται βάσει συμβάσεων για την προμήθεια φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση, στο νόμισμα που καθορίζεται σε αυτές τις συμβάσεις» αναφέρει η Επιτροπή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.



Όπως συμπληρώνεται, «Οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι σκοπεύουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει υφιστάμενων συμβάσεων και να θεωρήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις - σχετικά με την πληρωμή - εκπληρωμένες πληρώνοντας σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμβάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου