Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Airbnb: Αλλαγές διά χειρός Κομισιόν! Στόχος να ενισχυθεί η διαφάνεια και να αντιμετωπιστεί η έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγης για τους ντόπιους



«Λίφτινγκ» στο πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ενέκρινε πρόταση κανονισμού για την ενίσχυση της διαφάνειας στον τομέα αξιοποίησης των συγκεκριμένων ακινήτων.

Μεταξύ άλλων, συστήνει στις πλατφόρμες (Airbnb, Booking κ.ά.) να παρέχουν στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των διανυκτερεύσεων, των μισθωτών αλλά και των εκμισθωτών, ώστε «οι νέοι κανόνες να βελτιώσουν τη συλλογή και την κοινοχρησία δεδομένων από τους εκμισθωτές και τις διαδικτυακές πλατφόρμες. Όπως επισημαίνει μάλιστα η Κομισιόν, παρά το γεγονός ότι οι κρατήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων παρέχουν οφέλη στους εκμισθωτές και στους τουρίστες, μπορούν να δημιουργήσουν ανησυχίες για ορισμένες τοπικές κοινότητες, που αντιμετωπίζουν, για παράδειγμα, έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγασης, φαινόμενο για το οποίο έχει κατηγορηθεί η βραχυχρόνια μίσθωση και στη χώρα μας – ειδικά για συγκεκριμένες γειτονιές της Αθήνας (π.χ. Κουκάκι) και πολύ δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς (Μύκονος, Σαντορίνη, Χανιά κ.τλ.). Η Κομισιόν σημειώνει ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς στην Ε.Ε. και ο αριθμός τους αυξάνεται σημαντικά σε όλη Ευρώπη.

Η τάση αυτή επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης Covid: Ο αριθμός των κρατήσεων βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων το καλοκαίρι του 2020 και του 2021 ήταν υψηλότερος από τα αντίστοιχα επίπεδα του 2018. Επιπλέον, ο αριθμός των κρατήσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 αυξήθηκε κατά 138% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. Με βάση τα στοιχεία, περί τις 200.000.000 διανυκτερεύσεις σε όλη την Ε.Ε. αντιστοιχούν στη βραχυχρόνια μίσθωση το πρώτο μισό του 2022, ενώ σχεδόν εννιά στους 10 Ευρωπαίους πολίτες (89%) που έχουν κάνει κράτηση σε ένα τέτοιο κατάλυμα δηλώνουν ότι θα το συστήσουν και σε άλλους.
Δημοφιλείς ειδήσεις Ναι στην ζωή,όχι στον καρκίνο-Η πεζοπορία 10 γυναικών survivors στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Το νέο πλαίσιο

Ο νέος κανονισμός θα απαιτεί να παρέχονται όλες οι πληροφορίες των εκμισθωτών αλλά και των ακινήτων τους. Συγκεκριμένα, κατά τη συμπλήρωση της καταχώρισης οι εκμισθωτές θα πρέπει να λαμβάνουν μοναδικό αριθμό καταχώρισης. Οι πλατφόρμες θα πρέπει να διευκολύνουν τους εκμισθωτές να προβάλλουν τους αριθμούς καταχώρισης στις πλατφόρμες τους. Θα πρέπει, επίσης, να πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους για να διαπιστώνεται κατά πόσον οι εκμισθωτές καταχωρίζουν και προβάλλουν τους σωστούς αριθμούς. Οι δημόσιες Αρχές θα μπορούν να αναστέλλουν τους αριθμούς καταχώρισης και να ζητούν από τις πλατφόρμες να διαγράψουν τους μη συμμορφούμενους εκμισθωτές. Οι πλατφόρμες θα πρέπει να κοινοποιούν στις δημόσιες Αρχές δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των διανυκτερεύσεων και τον αριθμό των μισθωτών μία φορά τον μήνα, με αυτοματοποιημένο τρόπο, ώστε να υποστηρίζεται η χάραξη στοχευμένης πολιτικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου