Σάββατο 6 Μαΐου 2023

«Αδιευκρίνιστη ψήφος»: Ένας στους τρεις θα αποφασίσει την τελευταία στιγμή – Τι δεν βλέπουν τα γκάλοπ!



'
Υπάρχει μία ερώτηση που οι εταιρίες δημοσκοπήσεων (οι περισσότερες τουλάχιστον) αποφεύγουν να κάνουν προς τους πολίτες, όταν διεξάγουν έρευνες για τις τάσεις του εκλογικού σώματος.

Η ερώτηση απευθύνεται σε όσους δηλώνουν ότι θα...ψηφίσουν το τάδε ή το δείνα κόμμα και όχι στους αναποφάσιστους και είναι η εξής: «Υπάρχει πιθανότητα να αλλάξετε την επιλογή σας ή είστε απολύτως βέβαιοι ότι έχετε καταλήξει στο κόμμα που θα ψηφίσετε;».

Δημοσκόπος, που μόνο κοντά σε ΣΥΡΙΖΑ (ιδίως), μα και ΠΑΣΟΚ, δεν είναι, ο οποίος επιχείρησε να διερευνήσει αυτό το πεδίο, αποκαλύπτει ότι ένας στους τέσσερις (ένα ποσοστό 20% με 25% του εκλογικού σώματος δηλαδή), από εκείνους που απαντούν ότι έχουν επιλέξει κόμμα (δεν είναι στους αναποφάσιστους δηλαδή), παραδέχεται ότι μέχρι τις κάλπες μπορεί να αλλάξει τελικά προτίμηση και να κατευθύνει την ψήφο του αλλού, ή ακόμα και να μην πάει στις κάλπες, αλλά να απέχει.

Αυτό το στοιχείο αυξάνει το βαθμό ρευστότητας του εκλογικού σώματος, καθιστά στην πραγματικότητα κάθε εκτίμηση για το αποτέλεσμα ιδιαίτερα επισφαλή και ανατρέπει προγνωστικά μοντέλα.

Ουσιαστικά το πεδίο της «αδιευκρίνιστης ψήφου» αφορά περίπου στο 35% των ψηφοφόρων σήμερα και επιβεβαιώνει την αίσθηση ότι ένα κρίσιμο κομμάτι του εκλογικού σώματος αποφασίζει τις τελευταίες ημέρες, ακόμα και το… πρωί της Κυριακής των εκλογών, για το κόμμα που θα ψηφίσει. Διότι υπάρχει και ένα 10% με 12%, που ήδη δηλώνει ότι δεν ξέρει ακόμα τι θα ψηφίσει – οι λεγόμενοι «αναποφάσιστοι».

Είναι προφανές για ποιο λόγο ένα τέτοιο εύρημα δεν μπορεί να εισαχθεί με πρωτοβουλία των εταιριών δημοσκοπήσεων στην εξίσωση, καθώς θα αμφισβητηθεί όλο το οικοδόμημα των αναλύσεων και των προβολών για τους συσχετισμούς ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Αλλά θα αποτύπωνε με μεγαλύτερη πιστότητα την επιφύλαξη και γενικά ένα κλίμα απαρέσκειας που υπάρχει στην κοινωνία, ειδικά μετά την τραγωδία των Τεμπών, για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

https://www.ieidiseis.gr/

Γ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου