Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Δημήτρη Δημητρίου : Προτάσεις Αναπτυξιακού χαρακτήρα για τον Ν. Ιωαννίνων.



Η επιχειρηματικότητα αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας. Ωστόσο, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα λειτουργεί με βάση τις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας και όχι μόνο με σκοπό τη μέγιστη κερδοφορία.

Για να υποστηρίξουμε την επιχειρηματικότητα με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο, πρέπει να δώσουμε έμφαση σε τρεις βασικούς τομείς.

Πρώτον, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρηματίες έχουν πρόσβαση σε δίκαιες συνθήκες ανταγωνισμού. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι μεγάλες εταιρείες δεν επιβάλλουν την κυριαρχία τους στην αγορά και ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν σε ίσους όρους.

Δεύτερον, πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση και την κατάρτιση των επιχειρηματιών. Οι νέοι επιχειρηματίες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις για τη διαχείριση μιας επιχείρησης και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στη διαδικασία της ίδρυσης και λειτουργίας τους.

Πρέπει επίσης να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματική καινοτομία, καθώς οι νέες ιδέες και οι τεχνολογικές καινοτομίες μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που θα συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τέλος, πρέπει να ενθαρρύνουμε την κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις πρέπει να διασφαλίζουν ότι λειτουργούν σε συμφωνία με τις αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους και να διασφαλίζουν ότι σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και των καταναλωτών.

Στην περίπτωση του Ν.Ιωαννίνων χρειαζόμαστε στοχευμένο μοντέλο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε όλους τους κλάδους

H ακύρωση του οδικού άξονα Ιωάννινα -Κακαβιά είναι ένα ακόμη πλήγμα στις προσπάθειες όλων μας για την ανάπτυξη του Ν.Ιωαννίνων αλλά και της Ηπείρου συνολικότερα.

Είναι μια ακόμη αρνητική απόφαση μέσα σε άλλες, που αποδεικνύουν ότι η ΝΔ και οι αρμόδιοι υπουργοί της δεν έχουν αλλά και δεν είχαν κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων του νομού μας.

Η περαιτέρω ανάπτυξη του νομού μας πρέπει να είναι το στοίχημα όλων μας την επόμενη κυβερνητική θητεία.

Ο νόμος Ιωαννίνων περιμένει απαντήσεις και σχέδιο που θα τον βγάλει από την απομόνωση και θα του δώσει την αναπτυξιακή πορεία που του αξίζει όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές επαρχίες με αντίστοιχα χαρακτηριστικά.

Το στοίχημα της επόμενης ημέρας είναι μεγάλο και μαζί μπορούμε να πάμε ξανά μπροστά.

Χρειαζόμαστε ειδική μελέτη με συγκεκριμένες αποφάσεις και προτάσεις για το φυσικό αέριο, δεν μπορεί ο Νομός Ιωαννίνων να συνεχίσει να βρίσκεται εκτός σύνδεσης ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να συνδέονται 2000 συνολικά επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Για την τουριστική ανάπτυξη χρειαζόμαστε τον ενιαίο φορέα τουρισμού σε ευρωπαϊκά πρότυπα που θα δημιουργήσει όλες εκείνες τις δυνατότητες ισόρροπης τουριστικής ανάπτυξης και του νομού μας.

Θα πρέπει οι ορεινοί μας όγκοι να συμπεριλαμβάνονται σε ένα ειδικό πρόγραμμα, που το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το Οικονομικών θα διαθέτει στοχευμέναvoucher διακοπών στους πολίτες για διακοπές αποκλειστικά στις ορεινές περιοχές.

Ένταξη των επιχειρήσεων των ορεινών όγκων σε ειδικό φορολογικό καθεστώς και ειδικό τιμολόγιο στην ενέργεια, στα καύσιμα και τις ασφαλιστικές εισφορές για να μπορέσουν να διατηρηθούν οι οικογενειακές επιχειρήσεις αλλά και να αναπτυχθούν και άλλες.

Σχέδιο ειδικών κινήτρων με μειωμένους δείκτες ΦΠΑ, με απαλλαγή φορολόγησης για τα 3 πρώτα έτη, σε όσους νέους επιθυμούν να ιδρύσουν επιχειρήσεις σε περιοχές όπως το Ζαγόρι, το Πωγώνι και τα Τζουμέρκα για να δυναμώσουν οι τοπικές κοινωνίες και να αποφύγουμε την ερημοποίηση των περιοχών μας.

Αναδιάρθρωση της παραγωγής και των καλλιεργειών μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό ανασύστασης σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Με επανασχεδιασμό του χάρτη του πρωτογενούς τομέα στον Ν.Ιωαννίνων και ανάπτυξη των συλλογικών σχημάτων, με πραγματικά και χειροπιαστά κίνητρα.

Για τον πρωτογενή τομέα, να φρενάρουμε την κατρακύλα του, να μη χαθεί άλλο ζωικό κεφάλαιο, να προστατευτούν τα αγροτικά εισοδήματα σε βάθος 5ετίας, να προστατευτεί η αγροτική γη από τα κοράκια των Τραπεζών και τα fund.

Να στηριχθούν με ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία για να αναπτύξουν τις μονάδες του και να προχωρήσουν σε εξαγωγές των προϊόντων τους να γίνουν ανταγωνιστικές.

Σύνδεση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με την επιχειρηματικότητα. Δεν μπορεί άλλο να συνεχίζεται η λειτουργία του Πανεπιστημίου χωρίς ταυτόχρονη διαβούλευση με τον Επιχειρηματικό κόσμο, με τμήματα σχολών που χρειάζεται ο Ν.Ιωαννίνων, που θα κρατήσει τα νέα παιδιά στον τόπο τους και θα δώσει την προστιθέμενη αξία στις επιχειρήσεις για να πάνε βήματα ανάπτυξης μπροστά, με δημιουργία θερμοκοιτίδων νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων για να δημιουργήσουν οι νέοι άνθρωποι στον τόπο τους.

Οι νέες υποδομές στο οδικό δίκτυο πρέπει να είναι προτεραιότητα διεκδίκησης, οδικά δίκτυα που θα αναβαθμίζουν τα χωριά του Ν.Ιωαννίνων, που θα μειώσουν τις αποστάσεις, που θα τονώσουν τους δήμους μας, που θα τους ζωντανέψουν και θα τους αναπτύξουν και που θα δώσουν με τα ψηφιακά δίκτυα τη δυνατότητα digitalnomads να εργάζονται από οποιοδήποτε σημείο του Νομού μας.

Την 21ηΜαιου το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει, νικητής και ρυθμιστής των εξελίξεων για να αποδείξει για μια ακόμη φορά ότι στο DNA του είναι η πολιτική στο προσκήνιο και η ικανοποίηση των αναγκών του λαού.

Δημήτρης Δημητρίου 

Υποψήφιος Βουλευτής Ν. Ιωαννίνων



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου