Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

Όργια από τις ξένες επενδυτικές τράπεζες, πήραν 100 εκατ. για τα placement στις τράπεζες - Μετά κατασκευάζουν θετικές αναλύσεις



Οι «χρυσοί» χορηγοί για τις ξένες επενδυτικές τράπεζες την περίοδο 2023/2024 είναι μακράν οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι μισές αμερικανικές και ευρωπαϊκές επενδυτικές τράπεζες για τις δύο επιτυχημένες συναλλαγές πώλησης του 22% των μετοχών της Εθνικής και του 27% των μετοχών της Πειραιώς εισέπραξαν ως οικονομικοί σύμβουλοι αμοιβές περί τα 100 εκατ. ευρώ!
Mε άλλα λόγια, οι ιδιωτικοποιήσεις και η αύξηση του free float για το Ελληνικό Χρηματιστήριο στοίχισαν 100 εκατ. ευρώ και είναι απορίας άξιον γιατί εφόσον υπάρχει τεχνογνωσία και ατζέντα στις ελληνικές επενδυτικές τράπεζες πρέπει να πληρώνονται αδρά οι ξένες.
Τα ποσά κινούνται στο σύνηθες διεθνές ποσοστό αμοιβών 3-5% επί των ποσών των συναλλαγών, ωστόσο όπως θα δούμε υπάρχουν και ελληνικές ιδιαιτερότητες.
Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους και να αντιληφθεί κάποιος και τον... πληθωρισμό των ξένων επενδυτικών τραπεζών, το 2021 η Τράπεζα Πειραιώς πλήρωσε 61 εκατ. ευρώ στους συμβούλους για την αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,3 δισ. ευρώ.
Μια αύξηση δύσκολη καθώς δεν είχε επιτραπεί στην τράπεζα η καταβολή τόκων για τα μετατρέψιμα ομόλογα Cocos.
Tρία χρόνια μετά και σε πιο ευνοϊκές συνθήκες για την Ελλάδα, η Τράπεζα και το ΤΧΣ καταβάλλουν επίσης 61 εκατ. ευρώ, αλλά αυτήν τη φορά για την πώληση του 27% των μετοχών.

Τι πλήρωσαν Εθνική – Πειραιώς και ΤΧΣ

Συγκεκριμένα, στην διάθεση μετοχών της Εθνικής η τελευταία πλήρωσε τους συμβούλους JP Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, UBS, Bank Of America (BofA), Axia – Εuroxx 26 εκατ. ευρώ και το ΤΧΣ 10 εκατ. ευρώ, ήτοι συνολικά 36 εκατ. ευρώ.
Aντίστοιχα, η Τράπεζα Πειραιώς, στην συναλλαγή των μετοχών της κατέβαλλε 44 εκατ. ευρώ και το ΤΧΣ 17 εκατ. ευρώ (δηλαδή συνολικά 61 εκατ. ευρώ) στους γενικούς συντονιστές της προσφοράς ΒOFA, Goldman Sachs, UBS, και στους διαχειριστές Barclays bank, BNP Paribas, HSBC, JP Morgan, τη γενική διαχειρίστρια βιβλίου Morgan Stanley και τους συνεπικεφαλής Axia - Euroxx.
Για ποιούς λόγους, όμως, οι ελληνικές τράπεζες πλήρωσαν τις αμοιβές και τις προμήθειες στους ξένους οίκους αφού πωλητής ήταν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας;
Η απάντηση που δίνουν πηγές από επενδυτική τράπεζα είναι φυσικά η συγκέντρωση υψηλού ενδιαφέροντος για τις συναλλαγές το νέο μετοχολόγιο και οι προμήθειες εφόσον επιτευχθεί συγκεκριμένη τιμή διάθεσης. Φυσικά, οι νέοι επενδυτές δεν έρχονται από μόνοι τους, και οι σύμβουλοι πληρώνονται, κυρίως, για να πραγματοποιούνται κέρδη μετά τις πωλήσεις μετοχών.
Επιπλέον, όπως ανέφερε το ενημερωτικό δελτίο της Τράπεζας Πειραιώς, το ΤΧΣ εκτός από την αμοιβή των 14 εκατ. ευρώ για τη Διεθνή προσφορά μετοχών θα πλήρωνε άλλα 3 εκατ. ευρώ εφόσον διατεθούν όλες οι μετοχές στο ανώτατο άκρο του εύρους (upsize option 4 ευρώ).
Όπερ και εγένετο.
Η συναλλαγή, η οποία σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς δεν υπάρχει ανάλογη τέτοια μεγέθους από το 1999 απέφερε άλλα 3 εκατ. ευρώ στους ξένους οίκους.
Και μένει να δούμε ποιοί εισηγήθηκαν, εντός του ΤΧΣ, την πώληση των μετοχών στο ανώτατο άκρο του εύρους.
Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας η τιμή διάθεσης ήταν 5,30 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή στο 71% των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, ενώ στην Τράπεζα Πειραιώς η τιμή διάθεσης αντιστοιχούσε στο 78% των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων.

Για τα χρήματα των placements κατασκευάζουν αναλύσεις για την Ελλάδα

Όπως επισημαίνει στο bankingnews, Έλληνας επενδυτικός τραπεζίτης του εξωτερικού «Αυτά τα deals για τις επενδυτικές τράπεζες δεν συμβαίνουν κάθε ημέρα, αλλά συνήθως κάθε τρία- τέσσερα χρόνια.
Και είναι ο λόγος για τον οποίον οι ξένοι οίκοι καλύπτουν από πλευράς ανάλυσης την Ελλάδα.
Εφόσον εισπράττουν 10 – 20 εκατ. ευρώ ετησίως τότε δικαιολογείται η κάλυψη της χώρας και τα όποια έξοδα».
Η καταβολή των αμοιβών και των προμηθειών γι αυτές τις συναλλαγές δεν αποτελούν ελληνικό προνόμιο, αλλά πραγματοποιούνται και στο εξωτερικό.
Το ελληνικό φαινόμενο είναι τα νομικά τμήματα να αναγράφουν στα ενημερωτικά δελτία σε δυο γραμμές τα ποσά, δίχως να ακολουθεί καμία λογοδοσία στην συνέχεια.
Αντίθετα, τα ενημερωτικά δελτία των συναλλαγών απαλλάσσουν ρητά τις ξένες τράπεζες από τις όποιες ευθύνες θα έχουν εφόσον πραγματοποιούν συναλλαγές οι ίδιες ή θυγατρικές τους με τις μετοχές των συναλλαγών.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου