Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

ΑΙΝΟΣ: Το πρόστιμο που δίχασε τους καταναλωτές -Τι απαντά η ΑΙΝΟΣ για το βαρύτατο πρόστιμο και προσφεύγει στα δικαστήριαΑρνητικές εντυπώσεις προκαλεί το πρόστιμο των 745.000 ευρώ που επιβλήθηκε και ανακοινώθηκε χθες στην εταιρεία κατεψυγμένων λαχανικών ΑΙΝΟΣ.

Το διαδίκτυο και ειδικότερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί από χιλιάδες αντιδράσεις, που στηρίζονται στη μεγάλη διαφορά της τελικής τιμής των προϊόντων της ΑΙΝΟΣ σε σύγκριση με ομοειδή προϊόντα άλλων εταιρειών.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τα φασολάκι άλλης εταιρείας στη συσκευασία του ενός κιλό στοιχίζουν 5,67 ευρώ, ενώ εκείνα της ΑΙΝΟΣ στην ίδια ποσότητα μόλις 2,34 ευρώ. Από την ευθεία σύγκριση των τιμών προκύπτουν ερωτήματα.

Καιρό δεν έχασαν λοιπόν οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και έχουν ξεσπαθώσει από το πρωί. Κάθε λογής πληροφορίες έχουν δημοσιευθεί και κάθε βάρους θεωρίες έχουν αναπτυχθεί.

Μέχρι την εμπλοκή συγγενών κορυφαίων πολιτικών παραγόντων αναφέρουν ορισμένοι, χωρίς βέβαια να παραθέτουν και τις απαιτούμενες αποδείξεις. Προς το παρόν τουλάχιστον.


Τι λέει όμως η ίδια η ΑΙΝΟΣ για το βαρύτατο και εξοντωτικό πρόστιμο του κ. Σκρέκα;
Η ανακοίνωση της εταιρείας

«Σε απάντηση του από 4.3.2024 Δελτίου Τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης περί επιβολής στην «ΑΙΝΟΣ ΑΕΒΕ» προστίμου ύψους €742.000 ευρώ για δήθεν παράβαση της διάταξης του άρθρου 54 του ν. 5045/29.7.2023 σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας και προς ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, η εταιρεία γνωστοποιεί τα κάτωθι:

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 54 του Ν. 5045/2023 «… απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση, τη θέρμανση, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση σχολικών ειδών και γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021».

Στο πλαίσιο ελέγχου η εταιρεία συνεργάστηκε με τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς του Υπουργείου Ανάπτυξης και ελέγχθηκαν συνολικά εβδομήντα οκτώ (78) κωδικοί προϊόντων, για είκοσι οκτώ (28) εκ των οποίων κρίθηκε ότι τηρήθηκε η προαναφερθείσα διάταξη και ουδέν πρόστιμο επιβλήθηκε.

Για πενήντα (50) κωδικούς προϊόντων κρίθηκε ότι κατά την ελεγχόμενη περίοδο από 02.10.2023 μέχρι 31.10.2023 η εταιρεία δήθεν εμφάνισε μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους από το ίδιο χρονικό διάστημα του έτους 2021.

Ως εκ τούτου, η «ΑΙΝΟΣ ΑΕΒΕ» δηλώνει ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός της ότι:η έκθεση ελέγχου της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς του Υπουργείου Ανάπτυξης βρίθει λαθών και ανακριβειών, καθότι δεν έχει ληφθεί υπόψη κατά τον υπολογισμό του μεικτού περιθωρίου κέρδους το κόστος παραγωγής των προϊόντων, το οποίο για τα προϊόντα αυτά υπολογίζεται λογιστικώς σε τριμηνιαία βάση.
ουδέποτε αποκόμισε, κατά τρόπο παράνομο ή αθέμιτο, κέρδη από τη διάθεση των προϊόντων της στο καταναλωτικό κοινό.
προτίθεται να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια προς ακύρωση της απόφασης επιβολής προστίμου και προς αποκατάσταση της εταιρικής φήμης της.

Η συνέχεια λοιπόν , εκτός του διαδικτύου και στις αίθουσες των δικαστηρίων!!!

Για την πληρότητα του ρεπορτάζ παραθέτουμε και την χθεσινή ανακοίνωση του κ. Σκρέκα.

Σύμφωνα λοιπόν με ανακοίνωση του υπουργείου, το πρόστιμο επιβλήθηκε για παράβαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023 σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, έπειτα από ελέγχους που διενήργησε η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).

Συγκεκριμένα, ύστερα από τη διενέργεια επισταμένων ελέγχων σε 72 κωδικούς προϊόντων (1/7/2023 έως 30/9/2023), διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία σε 50 κωδικούς αποκόμιζε μεγαλύτερο περιθώριο μικτού κέρδους από αυτό που ορίζει η σχετική νομοθεσία.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε:

«Η μάχη για την καταπολέμηση της ακρίβειας και των φαινομένων αισχροκέρδειας είναι συνεχής και καθημερινή. Οι έλεγχοι είναι διαρκείς, θα εντείνονται και όπου προβλέπεται από τη νομοθεσία θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα.

Δεν εφησυχάζουμε μέχρι να επικρατήσει η τάξη και η ευνομία σε όλη την αγορά. Η πάταξη κάθε παράνομης δραστηριότητας και η προστασία των καταναλωτών είναι υποχρέωσή μας.

Μοναδικό κριτήριο της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η εφαρμογή του νόμου και η στήριξη των νοικοκυριών που πλήττονται από τον πληθωρισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου