Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Ευρωεκλογές πολιτικών ανατροπών και λόγω woke ασυδοσίας



Κατά την τρέχουσα ειδησεογραφία, η πολιτική ανατροπή των τελευταίων ημερών αφορά την αμφισβήτηση της δεύτερης θέσης στην οποία είχε σκαρφαλώσει το... ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη.
Για την ακρίβεια δεν φαίνεται να ενισχύεται ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά να χάνει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο πληρώνει το κόστος της μη ψήφισης του νόμου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και αποσυσπείρωση που δημιουργεί η αυτόνομη κάθοδος του Ανδρέα Λοβέρδου.
Το ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησε να μετασχηματιστεί όπως η Ν.Δ. διεκδικώντας το δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας στο Κέντρο. Επιπλέον, το ύφος του κ. Ανδρουλάκη θυμίζει έντονα παιδί του κομματικού και συνδικαλιστικού σωλήνα της δεκαετίας του ’80. Η επαναφορά του ιστορικού τίτλου του ΠΑΣΟΚ τελικά αποδεικνύεται από τη μια πλευρά να περιορίζει τις δυνατότητες προσέλκυσης νέου κοινού και από την άλλη δεν κατάφερε να επαναπατρίσει όσους μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά την εικόνα διάλυσης του τελευταίου.




TOY ΚΩΣΤΑ ΣΤΟΥΠΑ
ΠΗΓΗ CAPITAL.GR

Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται ένας αγώνας ζωής και θανάτου για τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές. Όποιος την κατακτήσει θα απορροφήσει τον άλλο. Νομίζω πως αγνοούν τη μεγάλη εικόνα μετασχηματισμού του πολιτικού σκηνικού σε όλη τη Δύση. Υπάρχει ένα μεγάλος διχασμός στις δυτικές κοινωνίες που ενισχύει τα άκρα. Οι μεγάλοι νικητές των επερχόμενων ευρωεκλογών φαίνεται να είναι με σειρά η Αποχή, ο Κανένας, ο Βελόπουλος και ο Κουτσούμπας. Παρατηρείται πάλι μια αναζωπύρωση της αντισυστημικότητας. Η Νέα Δημοκρατία η οποία παραμένει ο πολιτικός κυρίαρχος του συστήματος λόγω έλλειψης αντιπάλου, στις ευρωεκλογές αναμένεται να γράψει απώλειες. Αν οι απώλειες είναι μεγαλύτερες των 4-5 μονάδων σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές καίτοι στην αρχή μιας νέας τετραετίας, θα αρχίσει να αμφισβητείται η δυνατότητα να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις λόγω της αναντιστοιχίας με τη λαϊκή βούληση.

Οι διεθνείς εξελίξεις ενισχύουν τις τάσεις ρευστοποίησης του πολιτικού σκηνικού. Την περασμένη Κυριακή στην Πορτογαλία η κεντροαριστερά έχασε κατά κράτος, η κεντροδεξιά έγραψε απώλειες και η ακροδεξιά υπερδιπλασίασε το ποσοστό της από 7,4 σε 18,1%. Η επάνοδος Τραμπ στις ΗΠΑ ο οποίος παίρνει το χρίσμα των ρεπουμπλικάνων πανηγυρικά, θα πολλαπλασιάσει την ισχύ ενός κύματος στροφής προς τα δεξιά που υπάρχει στις δυτικές κοινωνίες. Η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά φαίνεται πως θα πληρώσουν το κόστος της ατολμίας να προστατέψουν τα σύνορα και τον τρόπο ζωής των κοινωνιών της Δύσης από την ανεξέλεγκτη παράνομη μετανάστευση. Η ασυδοσία του αριστερόστροφου κινήματος “αφύπνισης” που απειλεί την ελευθερία της έκφρασης και εντείνει τα φαινόμενα σύγχυσης φύλου στις νεότερες ηλικίες, φαίνεται πως δημιουργεί μια κοινωνική αντίδραση που ευνοεί τις συντηρητικές επιλογές. Όπως λέμε εδώ και καιρό κυοφορούνται ανατροπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου