Προβληματισμός για το νέο κώδικα
Το νέο νομοσχέδιο για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προβληματίζει έντονα τους δικηγόρους, που για δύο μέρες, χτες και προχτές, προχώρησαν σε δημοψήφισμα, λέγοντας «Ναι» ή «Όχι» στο νόμοΣκοπός του δημοψηφίσματος ήταν η απόφαση για τον τρόπο αντίδρασης στο νομοσχέδιο, το οποίο ανάμεσα στα υπόλοιπα, χαρακτηρίζεται σε πολλές ανακοινώσεων δικηγόρων και συλλόγων ως «σκανδαλώδης ενίσχυση των προνομίων των τραπεζών έναντι των εργαζόμενων και του δημοσίου». Το δημοψήφισμα έγινε πανελλαδικά, σε όλους τους δικηγορικούς συλλόγους, γεγονός που ενισχύει την εντύπωση ότι τα πράγματα είναι σοβαρά. Μόλις πριν από λίγες μέρες, την 1η Δεκεμβρίου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων με ανακοίνωσή του έλεγε, μεταξύ άλλων: «Η σκανδαλώδης ενίσχυση των προνομίων των τραπεζών έναντι των εργαζομένων και του δημοσίου, η ουσιαστική ακύρωση της ένδικης προστασίας και της δικονομικής άμυνας προς όφελος των πιστωτών και γενικότερα οι νέες αλλαγές στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης δείχνουν την συντονισμένη κυβερνητική επίθεση κατά της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, προκειμένου η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των πιο αδύναμων να γίνεται ευκολότερα και πιο φθηνά για τις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο, εν όψει και της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου 2015». Στην ίδια ανακοίνωση οι δικηγόροι των Ιωαννίνων τονίζουν ότι ο νέος νόμος, με το πρόσχημα της «ταχύτερης απονομής δικαιοσύνης» και της αποσυμφόρησης του όγκου εργασίας των δικαστηρίων, καταργούνται μεταξύ άλλων η εμμάρτυρη απόδειξη στις πολιτικές δίκες, η αρχή της δημοσιότητας και δημιουργείται νέο μοντέλο πολιτικής δίκης «υπό την κυριαρχία των ένορκων βεβαιώσεων και αναιρεί κάθε έννοια δίκαιης δίκης». Λέει επίσης ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων ότι «η κυβέρνηση προχωράει σε απαράδεκτες και άδικες ρυθμίσεις για πολίτες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις στη διεκδίκηση του δικαίου τους εξυπηρετώντας παράλληλα τα συμφέροντα των μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων». Μέχρι αύριο, 5 Δεκεμβρίου, οι δικηγόροι είναι έτσι και αλλιώς σε κινητοποιήσεις. Χτες αργά το βράδυ, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν υπέρ της συνέχισης της αποχής και κατά του νόμου.
Χρονική συγκυρία
Η χρονική συγκυρία του νόμου είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα: από χτες, σύμφωνα με τις διαρροές από τις συζητήσεις με την τρόικα για την παράταση του μνημονίου, υπάρχει η απαίτηση από την ελληνική πλευρά να επιταχυνθούν οι υποθέσεις που υπάγονται στο νόμο Κατσέλη και γενικώς, να αλλάξει ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, υπέρ των τραπεζών. Ένα «όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης, είναι ο νόμος για το νέο Ποινικό Κώδικα, με τους δικηγόρους πάντως να είναι κατηγορηματικοί: λένε ότι καμία σχέση δεν έχουν οι αλλαγές με «επίσπευση δικαιοσύνης». Αντίθετα, περιορίζουν συνταγματικά δικαιώματα και μεγεθύνουν ουσιαστικά τη δουλειά των δικηγόρων. «Ο δικηγορικός σύλλογος σας καλεί να υπερασπιστούμε από κοινού το δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη κατά τις επιταγές του συντάγματος» κλείνει την ανακοίνωσή του ο ΔΣΙ. Απαντώντας σε ερώτηση του «Η.Α.» χτες η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τασία Γιογλή τόνισε ότι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα διοικητικά δικαστήρια «προαλείφει» την κατάσταση, με αποφάσεις σωρηδόν υπέρ δημοσίου, ενώ όπως συμπλήρωσε, με το νέο Ποινικό Κώδικα ουσιαστικά επιδιώκεται κατάργηση δικών.
«Δίκη δι’ αλληλογραφίας
Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα υπόλοιπα, ο νέος νόμος καθιερώνει «δίκη δι’ αλληλογραφίας» και αντί απόδειξη μέσω μαρτύρων, προβλέπει την προσκόμισηενόρκων βεβαιώσεων μαρτύρων, οι οποίες αυξάνονται από 3 σε 5 τον αριθμό για κάθε διάδικο στο πρώτο στάδιο, συν 3 για την προσθήκη, συνολικά 8 για κάθε διάδικο. Εάν το δικαστήριο κρίνει ότι τα έγγραφα δεν αρκούν για τη διαλεύκανση, τότε μπορεί να διατάξει σε ειδική δικάσιμο την εξέταση ενός μόνο μάρτυρα από κάθε πλευρά. Ειδικά στα περί τραπεζών, ο νόμος προβλέπει απαγόρευση αναγγελιών μετά τον πλειστηριασμό και περιορισμό τους σε πέντε μέρες πριν από τη διαδικασία, δικαίωμα άμεσης καταγγελίας μισθώσεων (ακόμα και επαγγελματικών) σε πλειστηριαζόμενα ακίνητα από υπερθεματιστές και επέλευση εννόμων συνεπειών σε δύο μήνες, κ.α.
Συνάντηση με την «Ήπειρο ανατροπής»
Χτες στο μεταξύ, το προεδρείο του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της παράταξης «Ήπειρος της Ανατροπής» Βασίλη Τσίκαρη, Σπύρο Πάικα, Κώστα Μπασιούκα, Γιώργο Κρανά, παρουσία του δικηγόρου και μέλους του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Παπαδημητρίου. Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τα ζητήματα του κλάδου και, αναγκαστικά, γύρω από το θέμα των ημερών, το νέο νόμο. Η κα Γιογλή τόνισε ότι «υπάρχει μεγάλη αύξηση δαπανών για προσφυγή στη δικαιοσύνη» και πρόσθεσε ότι «θέλουμε να είμαστε σύμμαχοι των πολιτών στην καθημερινή επιβίωση και αντίσταση σε αντισυνταγματικά μέτρα». Από την πλευρά του, ο επίσης δικηγόρος κ. Πάικας τόνισε ότι «γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη η πρόσβαση στη δικαιοσύνη» με το νέο νόμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου