Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Ποιοι έβαλαν τα χρήματά τους στο ελληνικό ομόλογο.




Πέμπτο σε σειρά «δημοφιλίας» είναι το νέο πενταετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου στη λεγόμενη γκρίζα αγορά, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα , στοιχεία της Trax, θυγατρικής της MarketAxess, δείχνουν ότι σε μία μέρα 160 εκ. ευρώ του πενταετούς ομολόγου, συνολικού ύψους 3 δις ευρώ, άλλαξαν χέρια σήμερα.

Αυτό το τοποθετεί στην πέμπτη υψηλότερη θέση μεταξύ αντίστοιχων ομολόγων σε ευρώ. Ωστόσο η επίσημη διαπραγμάτευση του νέου ομολόγου θα ξεκινήσει την 1η Αυγούστου.

Τα υψηλά επίπεδα συναλλαγών στη λεγόμενη «γκρίζα αγορά» – όπου οι επενδυτές μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν ομόλογα πριν εκδοθούν – αποτελεί σύμφωνα με τους FT μια απότομη αλλαγή για τους Ελληνικούς τίτλους οι οποίοι συνήθως διακρίνονται για την χαμηλή εμπορευσιμότητα τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η απόδοση του νέου ομολόγου, 4,625%, είναι χαμηλότερη από το προηγούμενο ομόλογο του 2014, γεγονός που αναμένεται να ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει με περισσότερες εκδόσεις ομολόγων τους επόμενους μήνες.

Το προφίλ των αγοραστών

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα οποία δημοσιεύονται στους Financial Times, το νέο κρατικό ομόλογο προσέλκυσε κατά κύριο λόγο, ξένους επενδυτές και συγκεκριμένα:

– Αμερικανούς (44%)
– Βρετανούς (26%)
– Γάλλους (7%)

Σημειώνεται ότι το ποσοστό των Ελλήνων επενδυτών διαμορφώθηκε στο αξιοσημείωτο 14%.

Την ίδια ώρα, από το σύνολο των αγοραστών, πάνω από το 1/3 -και συγκεκριμένα το 36%- ήταν διαχειριστές hedge funds.

Υπενθυμίζεται ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν εξ ολοκλήρου την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου και όχι την επαναγορά του ομολόγου, λήξεως το 2019.

Σε γενικές γραμμές, η βρετανική εφημερίδα χαρακτηρίζει «επιτυχημένο» το εγχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνοντας πως το επιτόκιο ήταν χαμηλότερο της αντίστοιχης έκδοσης το 2014.

Μάλιστα, εκτιμά ότι η επιτυχία της προχθεσινής δημοπρασίας αναμένεται να ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της έκδοσης και νέων ομολόγων, τους προσεχείς μήνες.

Ωστόσο, οι Financial Times κάνουν ειδική μνεία στη συγκρατημένη ζήτηση, η οποία κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2014.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φέρεται να αποδίδεται στις ανησυχίες για το υψηλό χρέος της χώρας, το οποίο ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου