Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Οι 5 συμβουλές του ειδικού για τις γυναίκες το καλοκαίρι





«Καλοκαίρι» σημαίνει διακοπές, ξεκούραση, ανεμελιά, μπάνια στη θάλασσα, ηλιοθεραπεία… Όμως, «καλοκαίρι» σημαίνει επίσης αύξηση των κολπικών λοιμώξεων… Κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, οι ανάγκες υγιεινής της ευαίσθητης περιοχής αυξάνονται, καθώς η υγρασία, η άμμος και οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη κολπίτιδων και διάφορων ερεθισμών της ευαίσθητης περιοχής.

Τι μπορείς να κάνεις για να μην ανησυχείς για τυχόν λοιμώξεις ή ενοχλήσεις της ευαίσθητης περιοχής

Ρωτήσαμε τον ειδικό και ιδού 5 πολύ απλές αλλά βασικές συμβουλές για τη διατήρηση της γυναικείας υγιεινής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού:

1. Να πλένεσαι εξωτερικά και να χρησιμοποιείς προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για την ευαίσθητη περιοχή και σέβονται τη χλωρίδα του κόλπου

Απόφυγε τη χρήση πράσινου σαπουνιού καθώς και αφρόλουτρων, που λόγω του αλκαλικού pH τους, μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις, ξηρότητα και δυσάρεστη αίσθηση. Απόφυγε τη χρήση σφουγγαριών ή γαντιών τα οποία είναι φορείς μικροβίων.

2. Δώσε στο σώμα σου χώρο να αναπνεύσει

Εάν φοράς στενά ρούχα και εσώρουχα που δεν αφήνουν το σώμα να αναπνεύσει, όπως τα πολυεστερικά, μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες (θερμότητα και υγρασία), που ερεθίζουν την ευαίσθητη περιοχή. Για να αποφύγεις τον ερεθισμό επίλεξε άνετα ρούχα, φτιαγμένα από φυσικά υλικά όπως τα βαμβακερά.

3. Επισκέψου την τουαλέτα πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή

Η ούρηση πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης, οι οποίες μπορούν να προκύψουν όταν τα μικρόβια του κόλπου προωθούνται στην ουρήθρα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Επίσης πλένε τα χέρια σoυ πριν και μετά την επαφή για την πρόληψη διάδοσης βακτηρίων.

4. Μην ξεχνάς το προφυλακτικό

Όχι μόνο προστατεύει από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα αλλά συμβάλλει στην πρόληψη κολπικών λοιμώξεων.

5. Επισκέψου το γυναικολόγο σου

Να τον συμβουλεύεσαι τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και να εξετάζεσαι για λοιμώξεις, ασυνήθιστα συμπτώματα και καρκίνο του τραχήλου.

Plus: Να θυμάσαι!

Το καλοκαίρι συνοδεύεται από υγρασία και ζέστη συνθήκες που κάνουν πιο εύκολη την ανάπτυξη μυκήτων και την εξάπλωσή τους στον κόλπο, αυξάνοντας τον κίνδυνο κολπικών λοιμώξεων.

Το βρεγμένο μαγιό μετά το μπάνιο και η υγρασία, ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων, ενώ το sex σε συνδυασμό με την ανεμελιά των διακοπών και την πλημμελή υγιεινή, έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται συμπτώματα όπως κνησμός, αίσθημα καύσου, μετά τις διακοπές.

Συνεργάστηκε ο Δρ. Θεόδωρος Καλαμπόκας, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών






Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου