Ο Dr Doolittle είχε κάνει την αρχή μιλώντας σε μια τίγρη, σε ένα τσιτάχ και άλλα παρόμοια ζώα, προκαλώντας έκπληξη αλλά και απορία σε όσους βρίσκονταν γύρω του και αντίκριζαν το περίεργο -αναμφισβήτητα- θέαμα.
Κι αν κάποιοι θεωρούν πως η ιδιαίτερη σχέση του γιατρού με τους τετράποδους φίλους μας είναι απλά αποκύημα της φαντασίας, μάλλον θα διαψευστούν αν διαβάσουν όσα υποστηρίζει η Amazon.
Oι μεταφραστές ζώων, που θα μπορούν να μετατρέψουν τα γαβγίσματα σε λέξεις και τα νιαουρίσματα σε προτάσεις, άμεσα θα είναι πραγματικότητα, σύμφωνα με τον μελλοντολόγο William Higham, ο οποίος μάλιστα διευκρινίζει πως οι νέες συσκευές-μεταφραστές που θα λανσαριστούν θα βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων σε λιγότερο από δέκα χρόνια.
«Υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που θα ήθελαν να μιλήσουν στους σκύλους ή στις γάτες τους, ή να επικοινωνήσουν μαζί τους. Ήδη το ποσό που δαπανάται σήμερα από τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων δεν είναι καθόλου αμελητέο κι αυτό σημαίνει πως η ζήτηση για ανάλογα προϊόντα είναι και θα είναι αυξημένη», αναφέρει ο Higham, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Guardian.
O μελλοντολόγος σχολίασε εκτενώς την έρευνα που πραγματοποιεί ο Con Slobodchikoff, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα βιολογικών επιστημών του Πανεπιστημίου της Βόρειας Αριζόνα, ο οποίος εδώ και περίπου τριάντα χρόνια μελετά τη συμπεριφορά των κυνόμυων, ένα είδος σκίουρου που ζει στη Βόρεια Αμερική.
Ο καθηγητής χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό προκειμένου να αναλύσει τις κραυγές τους, κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα εν λόγω ζωάκια έχουν ένα εκλεπτυσμένο σύστημα επικοινωνίας που έχει όλες τις εκφάνσεις μιας κανονικής γλώσσας. «Χρησιμοποιούν ειδικές λέξεις για διάφορα είδη θηρευτών ενώ μπορούν να περιγράψουν ακόμα και το χρώμα των ρούχων ενός ανθρώπου ή τη γούνα των κογιότ», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας.
Τα τελευταία χρόνια η πρόοδος στον τομέα της μηχανικής μάθησης έχει οδηγήσει σε τεράστιες βελτιώσεις στην αυτόματη αναγνώριση ομιλίας και μετάφρασης. Η Juliane Kaminski, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth, η οποία εστιάζει στην αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων και σκύλων, δεν πιστεύει πως η «αποκρυπτογράφηση» της γλώσσας των ζώων μπορεί να γίνει άμεσα, κυρίως γιατί θεωρεί πως το γάβγισμα των σκύλων δεν μπορεί να έχει κάποιο αντίκρισμα στην ανθρώπινη γλώσσα.
«Τα ζώα δίνουν ξεκάθαρα σημάδια για τις ανάγκες τους, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως θα μπορούσαμε να έχουμε κάποιο κοινό κώδικα επικοινωνίας μαζί τους. Μια μηχανή μετάφρασης θα βοηθούσε ιδιαίτερα άτομα που συνήθως δεν έχουν διαίσθηση ή τα μικρά παιδιά που τις περισσότερες φορές δεν έχουν την αντίληψη να αποκωδικοποιήσουν κάποια μηνύματα. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί αντικρίσει τα κοφτερά δόντια ενός σκύλου που γαβγίζει, ίσως θεωρήσει πως πρόκειται για εκδήλωση χαράς, στην πραγματικότητα όμως μπορεί να έχουμε να κάνουμε με έκφραση θυμού ή πείνας», τονίζει η ψυχολόγος.
Παρά τις αντιδράσεις μέρους της επιστημονικής κοινότητας, η Amazon πιστεύει στο μέλλον που εκτιμά ο Higham. Ήδη η πλατφόρμα που λανσάρει η εταιρεία προωθεί μια συσκευή που μετατρέπει λέξεις σε νιαουρίσματα, χρησιμοποιώντας δείγματα από 25 γάτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου