Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Τρομερό: Από τι κινδυνεύει το μωρό σας αν βάφεστε κατά την περίοδο εγκυμοσύνης






Έρευνα λέει ότι το μακιγιάζ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι και ότι καλύτερο, εξαιτίας ορισμένων χημικών στα καλλυντικά.

Όλοι ξέρουν ότι η εγκυμοσύνη δεν είναι περίπατος. Μερικές φορές είσαι ανεξήγητα κλαψιάρα. Άλλες βγάζεις ακμή ενηλίκων.


Κάποιες φορές τα πόδια σου πρήζονται τόσο πολύ που αλλάζεις ένα νούμερο παπούτσι. Ακόμα και η Κέιτ Μίντλετον εισήχθη στο νοσοκομείο με σοβαρή πρωινή αδιαθεσία, ενώ το σώμα της αλλάζει σα να είναι χαμαιλέοντας.

Το χειρότερο; Ενώ αυτό το μικρό πλάσμα μεγαλώνει μέσα σου, σε κλωτσάει στο στομάχι εκ των έσω και σε κάνει να αισθάνεσαι χοντρή και παράξενη και κυκλοθυμική, δεν μπορείς να χαλαρώσεις πίνοντας μια βότκα μαρτίνι και καπνίζοντας ένα τσιγάρο.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν κι ένα σωρό άλλα πράγματα που δεν επιτρέπεται να κάνεις. Και σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγα 24ωρα στο περιοδικό PLOS ONE, σε αυτή τη λίστα μπορείς να προσθέσεις και το μακιγιάζ, μια και από ό,τι φαίνεται τα χημικά σε ορισμένα καλλυντικά μπορούν να κάνουν χαζό το αγέννητο παιδί σου.

Τα αμφισβητούμενα χημικά ονομάζονται d i-n-butyl phthalate (DnBP/ δι-η-βουτυλ-φθαλικός εστέρας) και di-isobutyl phthalate (DiBP/ διισοβουτυλ-φθαλικός εστέρας), και συνήθως εντοπίζονται στο κραγιόν, την λακ και το βερνίκι νυχιών.

Στη μελέτη, οι ερευνητές μέτρησαν την έκθεση των εγκύων σε αυτές τις φθαλικές ενώσεις στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου και έπειτα μέτρησαν το επίπεδο του IQ (δείκτης νοημοσύνης) στην ηλικία των 7 ετών.


Τα στοιχεία τους έδειξαν ότι οι δείκτες νοημοσύνης των παιδιών ήταν σημαντικά χαμηλότεροι εάν οι μητέρες τους είχαν εκτεθεί περισσότερο στα χημικά.

Ωστόσο εάν οι έγκυες απέφευγαν όλα αυτά που υποτίθεται ότι προκαλούν προβλήματα στα παιδιά τους, θα έπρεπε επίσης να μείνουν μακριά από το τζακούζι, το τυρί μπρι, όλες τις διασκεδαστικές βόλτες στη Ντίσνεϊλαντ, τα αλλαντικά, τους φούρνους μικροκυμάτων, το νερό της βρύσης, τον ύπνο ανάσκελα, το χώμα που πάει η γάτα κλπ, κλπ, κλπ.

Παρεμπιπτόντως, μερικές φορές οι φθαλικές ενώσεις εντοπίζονται στα μαντιλάκια και το σαπούνι, οπότε θα πρέπει να απαρνηθείτε και την υγιεινή σας όταν είστε έγκυος.

Κανένας δεν θέλει να εκθέσει το αγέννητο παιδί του σε κίνδυνο εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών. Αλλά στην κυριολεξία θα έπρεπε να ζήσει σε σπηλιά για να αποφύγει όλα αυτά που πιθανώς είναι επικίνδυνα την περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και τότε θα έπρεπε να ανησυχεί για τα κοφτερά βράχια.

Επιπλέον, οι περισσότερες από τις μελέτες που περιγράφουν αυτούς τους κινδύνους γίνονται σε μικρό δείγμα και είναι αρκετά ασαφείς.

Όσο αφορά στη συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε φθαλικές ενώσεις και του IQ των παιδιών, δεν γνωρίζουμε πολλά για τις οικογένειες που μελετήθηκαν ή σε τι άλλο εκτέθηκαν αυτά τα παιδιά όταν ήταν στη μήτρα της μητέρας τους (εκτός από το ότι οι μητέρες τους δεν ήταν καπνίστριες).

Και με αυτό δεν θεωρεί κανείς ότι αυτά τα χημικά -ή οποιαδήποτε πράγματα οι έγκυες συμβουλεύονται να αποφεύγουν- είναι ασφαλή, αλλά ούτε και ότι την πάτησες άσχημα εάν βάψεις τα νύχια των ποδιών σου ή κάνεις ένα ωραίο ζεστό τζακούζι ενώ περιμένεις να γίνεις μάνα. Και ειλικρινά, κανένας δεν μπορεί να απαιτήσει να εγκαταλείψεις τα αλλαντικά για 9 μήνες.






fimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου