Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Καταγγελίες των καθαριστριών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου: Τις εξαναγκάζουν να επιστρέψουν μισθό που τους καταβάλουν




Αντιμέτωπες με μία πρωτοφανή μεθόδευση στον τρόπο πληρωμής τους από το εργολαβικό συνεργείο βρίσκονται οι καθαρίστριες που απασχολούνται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθήνών (ΨΝΑ, Δαφνί).

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχει δεχθεί ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων του ΨΝΑ, οι γυναίκες που κυρίως εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας διαπιστώνουν ότι πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους το ποσό των 800 ευρώ από το ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού που τις απασχολεί, αλλά πριν προλάβουν να…χαρούν για την πληρωμή τους ενημερώνονται από το συνεργείο ότι πρόκειται για τεχνικό λάθος. Στη συνέχεια, καλούνται να πάνε για ανάληψη στα ΑΤΜ συνοδεία μάλιστα υπαλλήλων του συνεργείου και να επιστρέψουν τα χρήματα!

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ:
Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών στα Νοσοκομεία φαίνεται ότι εγκαινιάζουν μια νέα τακτική οικονομικής εκμετάλλευσης των εργαζομένων τους και την απόκτηση επιπλέον οικονομικού οφέλους για τους ιδιοκτήτες τους.
Το Σωματείο Εργαζομένων έχει δεχτεί σωρεία καταγγελιών των καθαριστριών του Νοσοκομείου μας στων οποίων τους τραπεζικούς λογαριασμούς πιστώνονται 800€από το Ιδιωτικό Συνεργείο Καθαρισμού. Η εταιρεία προφασίζετε «ΤΕΧΝΙΚΟ ΛΑΘΟΣ» και μάλιστα απαιτεί από τους εργαζόμενους να τα επιστρέψουν με την μορφή μετρητών και με την συνοδεία υπαλλήλων της είτε στα ΑΤΜ είτε στα κατά τόπους τραπεζικά υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας.
Επειδή:
· Υπάρχει αντικειμενική αδυναμία των καθαριστριών να εναντιωθούν στις πρωτοφανείς ενέργειες της εργοδοσίας τους υπό την απειλή της απόλυσης
· Η τακτική αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως διακίνηση «μαύρου χρήματος»
· Συνεχίζεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων του Ιδιωτικού συνεργείου που για χρόνια αντιμετωπίζουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα
· Η Σύμβαση με αριθμ. 48.10 έχει λήξει από τις 22/10/2014 και ανανεώνεται συνεχώς με απευθείας αναθέσεις μέχρι και σήμερα.
Το Σωματείο εργαζομένων καλεί την Διοίκηση του Νοσοκομείου, την 2η ΥΠΕ, το Υπουργείο Υγείας και τα αρμόδια Υπουργεία, την επιθεώρηση εργασίας, το ΙΚΑ και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς να διερευνήσουν :
- Αν τηρούνται οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, δηλαδή η καταβολή των νομίμων αποδοχών οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι κατώτερες των προβλεπομένων από την οικεία ΣΣΕ.
- Τι αφορούν τα 800€ που κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των καθαριστριών και είναι άμεσα απαιτητά από την εταιρεία;
- Οι 6 ώρες Χ 26 ημέρες εργασίας, δηλαδή 11,5€ την ημέρα, ή τα 300€ μηνιαίως που λαμβάνουν οι καθαρίστριες, είναι τα νόμιμα σύμφωνα με την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας(ΣΣΕ);
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
- Την ΑΜΕΣΗ ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
- ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ & ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου