Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Έγκριση πίστωσης 3,5 εκ. ευρώ για τους πρώτους νέους αγρότες της Ηπείρου







Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης ύψους 3.526.950 ευρώ για το πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», που αφορά περί τα 250 άτομα. Ο συνολικός προϋπολογισμός για την Ήπειρο ανέρχεται σε 13.600.000 ευρώ, που σημαίνει ότι υπάρχουν διαθέσιμα άλλα 10.000.000.

«Εάν στη νέα προκήρυξη δεν θα έχουμε τον κόσμο που χρειάζεται για να γίνουν νέοι αγρότες, τότε τα χρήματα που δεν αξιοποιηθούν θα πάνε σε άλλες περιφέρειες. Έτσι πήραμε απόφαση με όλες τις Υπηρεσίες να ξεκινήσουμε παντού ενημερώσεις όλο τον Αύγουστο ώστε να έχουμε προσέλευση νέων αγροτών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης.

Οι οδικές συνδέσεις με την Ιόνια Οδό στο επίκεντρο συζήτησης

του Περιφερειάρχη με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Οι συνδέσεις της Ιόνιας οδού βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνομιλίας που είχε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Γ. Δέδε, με την ευκαιρία της παράδοσης στην κυκλοφορία του τμήματος από Αμφιλοχία μέχρι την παράκαμψη της Άρτας.

Ο Περιφερειάρχης εξήγησε στον Υπουργό τα τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα που θα προκύψουν στο σημερινό κόμβο της Εγνατίας Οδού με την Εθνική Οδό Ιωαννίνων- Αθηνών, εάν προηγουμένως δεν κατευθυνθεί μέσω της κατάλληλης σηματοδότησης η κίνηση των οχημάτων που κατευθύνονται προς την πόλη των Ιωαννίνων και προς Αλβανία στην έξοδο του κόμβου Αβγού- Μολυβαδιάς.

«Το δεύτερο και ουσιαστικό ζήτημα που θέσαμε- είπε ο Περιφερειάρχης- είναι να ληφθεί μέριμνα ώστε ο δρόμος της παραχώρησης να περάσει το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων βάσει της εγκεκριμένης μελέτης που υπάρχει και στη συνέχεια να καταλήξει στην Κακαβιά, ως επίσης και τη σύνδεση της Ιόνιας Οδού στην Καμπή με την Πρέβεζα και σε πρώτη φάση μέχρι τη γέφυρα Καλογήρου. Τέλος θέσαμε και το ζήτημα που υπάρχει με τον οδικό άξονα της Αμβρακίας οδού, με τον οποίο εξυπηρετείται ένα μεγάλο κομμάτι της Ηπείρου. Ο κ. Υπουργός είπε ότι θα επισκεφθεί τάχιστα την περιοχή και πιστεύει ότι θα έχει κάποιες θετικές απαντήσεις για τα θέματα που του θέσαμε».

Βρίσκει απήχηση η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ηπείρου για την προστασία της «φέτας»

Στις εξελίξεις που υπάρχουν στο ζήτημα της προστασίας της φέτας αναφέρθηκε επίσης σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο πήρε μια ομόφωνη απόφαση για τη φέτα, την οποία απέστειλε στην Κυβέρνηση και στα κόμματα. Στη συνέχεια, μετά από εισήγησή μου ως επικεφαλής της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος πήρε ομόφωνη απόφαση για τη στήριξη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για την προστασία του προϊόντος. Τελικά σήμερα 14 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με επιστολή τους προς τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλή ζητούν την άμεση σύγκλησή της, για την ενημέρωση από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, προκειμένου να πάρουν ομόφωνη απόφαση, έτσι ώστε να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στις πρωτοβουλίες της Διεπαγγελματικής Ένωσης και η οργάνωση να διαπραγματευθεί με την αρμόδια Επιτροπή Γεωγραφικών Ενδείξεων και ΠΟΠ Προϊόντων της Ε.Ε. για την πλήρη προστασία της φέτας. Θεωρούμε ότι με τις ενέργειες που κάνουμε εδώ και τρεις- τέσσερις μήνες είχαμε μεγάλη συμμετοχή σε αυτή την εξέλιξη και στο τέλος νομίζω ότι όλα τα κόμματα θα συμφωνήσουν ότι δεν πρέπει να περάσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πρόταση στήριξης των συμφωνιών με τον Καναδά και τη Νότια Αφρική, καθώς - όπως και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει καταλάβει - το ζήτημα είναι εθνικό και όχι ευρωπαϊκό. Όπως δεν είδαμε τους Ιταλούς να διαπραγματεύονται την παρμεζάνα, δεν είδαμε τους Γάλλους να διαπραγματεύονται το ροκφόρ έτσι έχουμε και εμείς απαίτηση ως Έλληνες, να μην έχει κανένας το δικαίωμα στην Ευρώπη να συζητήσει και για το δικό μας εθνικό προϊόν».

Συνεδριάζει η Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων

Τη Δευτέρα 31-7-2017 και ώρα 13.00 συνεδριάζει η Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης:


Έγκριση πρακτικών προηγουμένης συνεδρίασης.


Έγκριση πολιτιστικής δράσης στην Π.Ε. Άρτας τον Αύγουστο 2017.


Έγκριση πολιτιστικής δράσης στην Π.Ε. Πρέβεζας τον Σεπτέμβριο 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου