Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ Μειωμένο εισιτήριο στα λεωφορεία από Δευτέρα








Τη σύμβαση με την οποία ο Δήμος Ιωαννιτών θα επιδοτήσει με το ποσό των 115.000 ευρώ τη μείωση του εισιτηρίου του Αστικού ΚΤΕΛ για όλους του χρήστες του υπέγραψαν σήμερα ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας και ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, Στέφανος Μουστακλής.

Η συνεργασία Δήμου και Αστικού ΚΤΕΛ που αποφασίστηκε προς όφελος των Δημοτών αλλά και των φοιτητών που μετακινούνται με τα λεωφορεία επισημοποιήθηκε σήμερα και η θα έχει ισχύ από τη Δευτέρα 31 Ιουλίου.

«Η Δημοτική Αρχή παραμένει αταλάντευτη στην προσπάθεια που κάνει να ανακουφίσει της πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες του Δήμου μας κι έχει αποδείξει επανειλημμένα το κοινωνικό της πρόσωπο, ειδικά για θέματα που απαλύνουν έστω και λίγο τα οικονομικά βάρη των νοικοκυριών σε μια περίοδο που όλοι γνωρίζουμε πως οι ανάγκες είναι μεγάλες. Στις δύσκολες στιγμές που ζούμε όταν φορείς του Δημοσίου συνεργάζονται με άλλους φορείς, όπως για παράδειγμα το Αστικό ΚΤΕΛ τα αποτελέσματα που έχουμε είναι προς όφελος των πολιτών», τόνισε ο Δήμαρχος μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Πέραν της μείωσης του εισιτηρίου, η συμφωνία Δήμου και Αστικού ΚΤΕΛ αποδίδει κι άλλα οφέλη για τους πολίτες, καθώς προβλέπει προσθήκη νέων δρομολογίων σε συγκεκριμένες περιοχές όπως Νεοχωρόπουλο, Ολυμπιάδα και Μέλανδρα καθώς και τη μεταφορά των μαθητών της Γορίτσας και του νέου Γυμνασίου Ανατολής.

Όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίτσας, ο οποίος ήταν κι αυτός παρών στη σημερινή υπογραφή της σύμβασης «πρόκειται για μια δυναμική συμφωνία των δύο φορέων που στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας θα βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση για να αποφέρει τα περισσότερα οφέλη στην εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας. Στόχος μας είναι αφενός η ελάφρυνση των νοικοκυριών που πλήττονται από την κρίση κι αφετέρου η αύξηση των πολιτών που χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το μέτρο αυτό μάλιστα εντάσσεται σε μια συνολική πολιτική για τις συγκοινωνίες καθώς η συνεργασία με το αστικό ΚΤΕΛ είναι διευρυμένη σε πολλά επίπεδα», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, Στέφανος Μουστακλής, υποστήριξε πως ήδη είναι πολύ θετικά τα μηνύματα που έρχονται από τους πολίτες. «Είμαστε δύο φορείς που έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία και μαζί μπορούμε να κάνουμε καλύτερες τις συγκοινωνίες για τον πολίτη. Γι’ αυτό καλούμε τους πολίτες να την αγκαλιάσουν. Είμαι σίγουρος ότι η κίνηση αυτή θα αποδώσει και θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια», είπε ο κ. Μουστακλής.

Τα δρομολόγια που επιδοτούνται

Η σύμβαση έχει δωδεκάμηνη διάρκεια και το κόστος για το Δήμο Ιωαννιτών είναι 115.000,00 ευρώ. Το κόστος θα παραμείνει το ίδιο ανεξάρτητα αν σε αυτό το διάστημα αυξηθεί ο αριθμός των επιβατών.

Να διευκρινιστεί πως η αρχική τιμή των εισιτηρίων καθορίζεται με Υπουργικές Αποφάσεις που βασίζονται στον καθορισμό Ζωνών όπου υπάγονται οι διάφορες διαδρομές. Η μείωση στην τιμή των εισιτηρίων με βάση τη συμφωνία των δύο φορέων θα είναι σημαντική και η έκπτωση στις περισσότερες περιπτώσεις φτάνει σε ποσοστό το 30%.

Συγκεκριμένα τα δρομολόγια που επιδοτούνται πλέον και οι μειώσεις που επέρχονται είναι τα εξής:


1) Για τα δημοτικά διαμερίσματα Μάρμαρα, Κάτω Μάρμαρα, Σταυράκι, Κουτσελιό, Μπάφρα, Καισάρεια, Πεδινή, Νεοχωρόπουλο, Κρύα και Αμφιθέα το εισιτήριο από ή προς τα Γιάννενα διαμορφώνεται από τα 1,70 ευρώ που κοστίζει σήμερα το κανονικό εισιτήριο σε 1,20 ευρώ το επιδοτούμενο και από τα 0,80 ευρώ που κοστίζει το μειωμένο εισιτήριο σε 0,60 ευρώ το επιδοτούμενο (έκπτωση 30%).

2) Για τα δημοτικά διαμερίσματα Λογγάδες, Βασιλική, Δροσοχώρι, Ηλιόκαλη, Πλατανιά, Χαροκόπι, Μουζακαίοι, Μπιζάνι, Επισκοπικό, Αμπελιά, Κοσμηρά, Ασβεστοχώρι. Κόντσικα, Αγία Μαρίνα, Κρανούλα, Λυκόστομο, Περίβλεπτος, το εισιτήριο από ή προς τα Γιάννενα διαμορφώνεται από τα 2,20 ευρώ που κοστίζει σήμερα το κανονικό εισιτήριο σε 1,70 ευρώ το επιδοτούμενο και από τα 1,10 ευρώ που κοστίζει το μειωμένο εισιτήριο σε 0,80 ευρώ το επιδοτούμενο (μείωση 23%).


3) Για το δημοτικό διαμέρισμα του Κατσικά, λόγω και του πολύ μεγάλου όγκου επιβατών της συγκεκριμένης διαδρομής, το επιδοτούμενο εισιτήριο θα ισχύει μόνο για της ώρες αυξημένης κίνησης των επιβατών, ήτοι από τις 06:00 ως τις 09:00 το πρωί και από τις 13:30 έως τις 15:30 το μεσημέρι, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, θεωρώντας ότι η μεταφορά διαφόρων υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών στο εν λόγω δημοτικό διαμέρισμα (π.χ. πολεοδομία), θα καταστήσει αναγκαία την αύξηση των μετακινήσεων από και προς τη συγκεκριμένη περιοχή τις συγκεκριμένες ώρες. Το εισιτήριο από ή προς τα Γιάννενα διαμορφώνεται από τα 1,70 ευρώ που κοστίζει σήμερα το κανονικό εισιτήριο σε 1,20 ευρώ το επιδοτούμενο και από τα 0,80 ευρώ που κοστίζει το μειωμένο εισιτήριο σε 0,60 ευρώ το επιδοτούμενο (έκπτωση 30%).


Επιπρόσθετα οφέλη της συμφωνίας Δήμου-Αστικού ΚΤΕΛ

Πέραν της επιδότησης του εισιτηρίου για τις συγκεκριμένες περιοχές, και κατόπιν διαβούλευσης της Δημοτικής Αρχής με τις Τοπικές κοινότητες, η σύμβαση που θα υπογραφεί να περιλαμβάνει και τα ακόλουθα επιπρόσθετα ανταποδοτικά οφέλη για το Δήμο :


1. Επέκταση των υπαρχόντων δρομολογίων των Μαρμάρων προς της περιοχή της Ολυμπιάδας, ώστε να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα της περιοχής για τη μετακίνηση των κατοίκων προς τα Ιωάννινα.


2. Δημιουργία των απαραίτητων δρομολογίων προς την περιοχή των Μελάνδρων μετά και την προβλεπόμενη διάνοιξη της οδού Δαβάκη.

Οι ώρες και ημέρες των δρομολογίων θα καθοριστούν μετά από συνεννόηση με το Δήμο.


3. Δημιουργία 2 τουλάχιστον νέων ημερήσιων δρομολογίων προς και από το Νεοχωρόπουλο, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της περιοχής. Οι ώρες και ημέρες των δρομολογίων θα καθοριστούν μετά από συνεννόηση με το Δήμο.


4. Θα προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία νέων δρομολογίων όπου καταστεί αναγκαίο, και αφού παρατηρηθούν και καταγραφούν σε συστηματική βάση οι μεταβολές στις μετακινήσεις των πολιτών μετά το μειωμένο εισιτήριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου