Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

ΦΟΝΙΣΣΑ Του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη








Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες, γνωστός και ως «ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων» παραμένοντας πάντα διαχρονικός αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης.

Η χορογράφος Δέσποινα Γιαννάτου και η νεοκλασική ομάδα χορού «Υπέρ Ορίων» ζωντανεύουν ένα από τα πιο γνωστά έργα του, την «Φόνισσα».

Λίγα λόγια για το έργο:

Πρόκειται για μια χοροθεατρική απόδοση του ομώνυμου λογοτεχνικού διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ο συνδυασμός των παραστατικών τεχνών, του χορού, της υποκριτικής και του σωματικού θεάτρου πλαισιωμένες με Ελληνική παραδοσιακή μουσική με έντονα στοιχεία αρχαιοελληνικών ρυθμών δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα.

Ο συγγραφέας Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης ενσαρκώνεται επί σκηνής αποκαλύπτοντας στο κοινό τη μοναδική στιγμή της δημιουργίας του έργου.

Πρόθεση της δημιουργού είναι ο προβληματισμός σχετικά με την υπόσταση της γυναικείας φύσης σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία και η πάλη μεταξύ καθήκοντος και ηθικής συνείδησης. Η ηρωίδα αποδίδεται μέσα από τέσσερις ερμηνείες, αναδεικνύοντας τους διαφορετικούς ρόλους που ενσαρκώνει μια γυναίκα στην κοινωνία.

Λίγα λόγια για την ομάδα:

Η νεοκλασική ομάδα «Υπέρ Ορίων» ιδρύθηκε το έτος 2013 και αποτελείται από χορευτές απόφοιτους ανωτέρων επαγγελματικών σχολών με ειδική και χρόνια κατάρτιση στο κλασσικό μπαλέτο. Έργα της έχουν παρουσιαστεί στο φεστιβάλ νέων χορογράφων, στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και σε πολλά Αθηναϊκά θέατρα.

Σκοπός της ομάδας είναι η σύνθεση διαφορετικών παραστατικών τεχνών με άξονα τον νεοκλασικό χορό δημιουργώντας παραστάσεις που ευαισθητοποιούν και αφορούν το ευρύ κοινό.

Από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών…στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης:

Το υπουργείο πολιτισμού παραχώρησε ατελώς την αίθουσα του Μεγάρου μουσικής Αθηνών προκειμένου η ομάδα «Υπέρ ορίων» της Δέσποινας Γιαννάτου να ολοκληρώσει με τον καλύτερο τρόπο τις πρόβες της παράστασης που θα κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Δωδώνης.


Συντελεστές:

Χορογράφια , σκηνοθεσία – Δέσποινα Γιαννάτου

Καλλιτεχνική Επιμέλεια – Παναγιώτης Δέμος

Σκηνογραφία – David Negrin

Φωτιστής – Μάριο Δανεσή

Μουσική επιμέλεια – Δέσποινα Γιαννάτου

Πρωτότυπη μουσική – Χαράλαμπος Νίκου

Κουστούμια – Χριστίνα Μπακαλοπούλου

Υπεύθυνος επικοινωνίας – Θεοδόσης Γεωργουλόπουλος



Επί σκηνής: Δεκατέσσερις καλλιτέχνες (χορευτές, ηθοποιοί, performer)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου