Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Ρήγμα στη ‘συμμαχία’ Ρωσίας – Τουρκίας




Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν έχει εκπληρώσει ορισμένες βασικές υποχρεώσεις, βάσει των συμφωνιών με τη Μόσχα για την ομαλοποίηση της κατάστασης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.




«Δυστυχώς, σε αυτή τη φάση, η τουρκική πλευρά δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει μερικές βασικές υποχρεώσεις που είχαν σχεδιαστεί για την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος στο Ιντλίμπ:


Πρώτον,

να αποσυνδεθεί η ένοπλη αντιπολίτευση, η οποία συνεργάζεται με τους Τούρκους και είναι έτοιμη για διάλογο με την κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολιτικής διαδικασίας από τους τρομοκράτες της ‘Τζαμπχάτ αλ Νούσρα» που μιμούνται την «Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σάμ», αναφέρει το πρακτορείο Tass.

Δεύτερον,

Υπάρχουν εκτεταμένοι κίνδυνοι και απειλές στη ζώνη ασφαλείας στο Ιντλίμπ από την εκτεταμένη κίνηση εκατοντάδων μαχητών από εκεί καθώς και μαχητών της τρομοκρατικής ομάδας «Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σάμ», προκειμένου να μεταφερθούν (από τους Τούρκους) στη Λιβύη για να συμμετέχουν στις εχθροπραξίες στη χώρα αυτή.


Τονίζω και πάλι, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες που ανέφερα η Ρωσία δεν μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα μόνη της, αλλά μπορεί να επιτύχει την άνευ όρων και ευσυνείδητη εφαρμογή των συμφωνιών που υπάρχουν για την Ιντλίμπ.


«Μιλάμε για αυτό με τους Τούρκους εταίρους μας», πρόσθεσε ο υπουργός.


Όπως τόνισε ο Λαβρόφ, οι τρομοκράτες στην Ιντλίμπ δεν σταματούν τις προκλητικές ενέργειές τους.
«Ακριβώς μια μέρα πριν από χθες υπήρξε μια άλλη προσπάθεια επίθεσης στη βάση μας στο Χμέιμιμ με ένα drone. Καταρρίφθηκε από τα συστήματα αεράμυνας που είναι διαθέσιμα στη βάση, είπε ο Λαβρόφ.
Συνέχισε:

«Υπάρχουν πληροφορίες για την ανάπτυξη των τουρκικών στρατευμάτων στη ζώνη Ιντλίμπ, για την έναρξη των συγκρούσεων με τις μονάδες του συριακού στρατού.


Ο στρατός μας παρακολουθεί αυτή την κατάσταση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι οποίες έχουν ήδη αναφερθεί από το Γενικό Επιτελείο, ο τουρκικός στρατός προχώρησε σε ορισμένες περιοχές εντός της ζώνης απαγόρευσης της Ιντλίμπ προειδοποιώντας για αυτές τις κινήσεις, οπότε δεν μπορούσαμε να ενημερώσουμε τον συριακό στρατό γι 'αυτό το θέμα, οι επιθέσεις άρχισαν, η τουρκική πλευρά απειλεί με μέτρα αντιποίνων, όλα αυτά είναι πολύ λυπηρά με βάση τις συμφωνίες για την Ιντλίμπ το 2018 και το 2019», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματικής υπηρεσίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου