Για κυκλώματα μέσα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο τα οποία εδώ και χρόνια νέμονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάνουν λόγο διακεκριμένοι καθηγητές, με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας στην πρώην ΑΣΟΕΕ. Μιλώντας στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» καταγγέλλουν ότι αυτή η κατάσταση καλύπτεται από ένα καθεστώς ατιμωρησίας για τους «εκλεκτούς του κυκλώματος». Αντίθετα, όσοι τολμήσουν να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά βρίσκονται, όπως λένε, αντιμέτωποι με απειλές, διώξεις και ένα ανελέητο bullying με στόχο να «σωπάσουν». Μάλιστα από το υλικό που βρίσκεται στη διάθεσή μας προκύπτει ότι για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι ενήμερη τόσο η πρώην όσο και η νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Κατάδικος καθηγητής
Σε αποκαλυπτική συνέντευξη στην «Μ», ο συνταξιοδοτηθείς πλέον καθηγητής Οικονομικών και Οικονομετρίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Βάμβουκας, αναφέρει ότι «υπάρχει εν ενεργεία καθηγητής της πρώην ΑΣΟΕΕ, που καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 σε 8μηνη φυλάκιση για υπεξαίρεση. Σήμερα όχι μόνο παραμένει ακόμα στη θέση του, αλλά εξακολουθεί να είναι διευθυντής προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών και διαχειρίζεται χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Γιατί αυτόν τον καθηγητή τον διατηρεί ο πρύτανης στη θέση του; Πρόσφατα μάλιστα είχε διεκδικήσει να γίνει κοσμήτορας» αναφέρει ο κ. Βάμβουκας, ο οποίος στη συγκεκριμένη δίκη ήταν μάρτυρας κατηγορίας σε βάρος του καταδικασθέντος καθηγητή. «Έχει δημιουργηθεί ένα κύκλωμα διαφθοράς εδώ και 30 χρόνια με διαχρονικά χαρακτηριστικά, το οποίο νέμεται τους πόρους του πανεπιστημίου.
Μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχουν εισρεύσει τα τελευταία χρόνια. Η ιδιοποίηση των πόρων του πανεπιστημίου γίνεται από μία ομάδα καθηγητών, η οποία εδώ και πάρα πολλά χρόνια λειτουργεί ως κλειστή ολιγαρχική ομάδα με διαχρονικά χαρακτηριστικά» τονίζει, επισημαίνοντας ότι στη συγκεκριμένη ομάδα «εντάσσεται και ο κ. Αναστάσιος Δράκος».
Ο καθηγητής Γιώργος Βάμβουκας
Γνώριζαν
Ο καθηγητής καταγγέλλει ότι έχει δεχθεί απειλές επειδή «τόλμησε να τα βάλει με το κύκλωμα»: «Έχω κάνει τρεις μηνύσεις κατά αγνώστων για απειλή, στο γραμματοκιβώτιο δέχθηκα κείμενο με απειλές για την οικογένειά μου» λέει, προσθέτοντας ότι το πανεπιστήμιο γνώριζε από το καλοκαίρι του 2020 τις κατηγορίες σε βάρος του αναπληρωτή καθηγητή για τοκογλυφία, αλλά δεν έκανε τίποτα: «Τα πάντα ήξεραν για την τοκογλυφία.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Α.Δράκος
Ο κ. Δράκος ήταν αντιπρόεδρος στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων την περίοδο 2018-2020 . Επρόκειτο μάλιστα να κατέβει για πρόεδρος στις εκλογές του τμήματος ως μοναδικός υποψήφιος. Ξαφνικά αποσύρθηκε η υποψηφιότητά του διότι προς το τέλος Ιουλίου του 2020 θα δικαζόταν για την υπόθεση της τοκογλυφίας. Μια δίκη η οποία μετά από δύο αναβολές λόγω κορωνοϊού ξεκίνησε την Παρασκευή 14/1/22 και διεκόπη. Όταν ο Δράκος παραιτήθηκε, στη θέση του πήγε ένας άλλος συνάδελφός του» συμπλήρωσε ο κ. Βάμβουκας. Αναφερόμενος στον συγκεκριμένο καθηγητή, ο ίδιος είπε ότι «είχα καλή γνώμη γι’ αυτόν μέχρι το 2016-2017. Τον είχα προτείνει μάλιστα να γίνει πρόεδρος του τμήματος. Πράγματι έγινε αντιπρόεδρος στο τμήμα την περίοδο 2010-2020 και μετά επρόκειτο να γίνει πρόεδρος, μέχρι που μάθαμε το θέμα της τοκογλυφία.
«Εικονικές μελέτες»
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην «Μ» ο κ. Βάμβουκας αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο πανεπιστημιακοί καθηγητές που, όπως λέει, ανήκουν στο «κύκλωμα των εκλεκτών» παρακάμπτουν το λεγόμενο πλαφόν στις αποδοχές και εισπράττουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ με εικονικές μελέτες! «Οι καθηγητές – μέλη ΔΕΠ έχουν ένα πλαφόν όσον αφορά τα επιπλέον χρήματα που μπορούν να λάβουν πέρα από τον μισθό τους. Πρόκειται για το 100% των ετήσιων αποδοχών. Καθηγητές που είναι μέσα στα κυκλώματα όταν βγουν στη σύνταξη παίρνουν τα χρήματα αυτά που έχουν συγκεντρωθεί, μέσω εικονικών μελετών, όπως ακούγεται» συμπληρώνει ο καθηγητής. «Ποσά που μπορούν να ξεπεράσουν τις 300.000 ευρώ». Ο ίδιος καταγγέλλει ότι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο παρουσιάζει ελάχιστα αποθεματικά σε σχέση με τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχει έσοδα.
Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά καταλήγει στις τσέπες συγκεκριμένων καθηγητών, τονίζει: «Το ΟΠΑ έχει κατά μέσον όρο 20 με 25 εκατομμύρια ευρώ έσοδα τον χρόνο, χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.
Κανονικά θα έπρεπε να έχει αποθεματικό τουλάχιστον 30-40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες μου έχει μηδαμινά αποθεματικά. Οι πόροι του πανεπιστημίου διοχετεύονται σε κάποιες ομάδες καθηγητών και των κυκλωμάτων που υπάρχουν πίσω από αυτούς. Αυξάνουν τη δική τους ιδιωτική περιουσία και ζουν σε βίλες στην Εκάλη και στην Πολιτεία σε βάρος του Δημοσίου.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Βάμβουκα, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο έχει λάβει από το 1990 μέχρι σήμερα το ιλιγγιώδες ποσό του 1,4 δισ. ευρώ! «Έστω ότι τα 700 εκατ. έχουν διανεμηθεί σε διαφόρους, δεν θα έπρεπε τα υπόλοιπα να είναι στα αποθεματικά;» αναρωτιέται, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ένας λογαριασμός όψεως από τον οποίο τροφοδοτούνται οι τσέπες διαφόρων καθηγητών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου