Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Περιφέρεια Ηπείρου: Εκδήλωση Μνήμης για τους Έλληνες Εβραίους Μάρτυρες του Ολοκαυτώματος




Η Περιφέρεια Ηπείρου, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων και το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή, διοργανώνουν αύριο Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022 εκδήλωση για την «Ημέρα Μνήμης των Εβραίων Ελλήνων Μαρτύρων & Ηρώων του Ολοκαυτώματος».

Στην εκδήλωση, αλλά και στο μήνυμα της εκδήλωσης αναφέρθηκαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μωϋσής Ελισάφ.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, με ώρα έναρξης 8 το βράδυ, χωρίς όμως την παρουσία κοινού και θα μεταδοθεί διαδικτυακά από το κανάλι του Δήμου Ιωαννιτών στο Youtube (σύνδεσμος https://youtube.com/watch?v=EOBRMbg8Cr0 ).

«Είναι μια εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 60.000 Ελληνοεβραίους που χάθηκαν στα στρατόπεδα του θανάτου, αλλά και στη μνήμη των 2000 Γιαννιωτοεβραίους- μεταξύ των οποίων και 650 παιδιά που χάθηκαν στη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής», τόνισε ο κ. Ελισάφ ο οποίος αναφέρθηκε και στις εκδηλώσεις που έγιναν αυτές τις ημέρες στα σχολεία. «Αυτά τα αποτρόπαια γεγονότα θα πρέπει να γίνουν κτήμα της νέας γενιάς και εδώ οφείλω να υπογραμμίσω τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας σε αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε.



Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Υossi Amrani και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων. Θα ακολουθήσει ομιλία του Δημοσιογράφου και Συγγραφέα Θανάση Γιολκέτση με θέμα « Η μνήμη του κακού ως αντίδοτο στο μίσος και στην αδιαφορία» και μουσικό πρόγραμμα.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στην τοποθέτησή του τόνισε μεταξύ άλλων:

«Αύριο τιμάμε τη μνήμη των θυμάτων της θηριωδίας των ναζί., των αδελφών μας Εβραίων Είναι ένα μήνυμα που πρέπει να περάσουμε ότι δεν πρέπει ποτέ να υπάρξει ξανά ναζισμός και φασισμός. Ειδικά στην περιοχή μας που οι πρόγονοί μας ζούσαν μαζί με την Ελληνική εβραϊκή Κοινότητα, άφησε ένα τεράστιο κενό. Αυτό το κενό δεν θα σβήσει ποτέ. Τους τιμούμε, τους σκεπτόμαστε και στις νέες γενιές λέει ότι ποτέ, με οτιδήποτε και να συμβεί να μην ζήσουμε τέτοιες καταστάσεις και να μην υπάρχουν άνθρωποι που να μετατραπούν σε ζώα και να κάνουν τέτοιες πράξεις εναντίον της ανθρωπότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου