Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟ: ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΚ !!!




Κινητό τηλέφωνο. Μια συσκευή που έχει αλλάξει ριζικά τις ζωές μας. Όχι μόνο μας κρατά σε επαφή με τους αγαπημένους μας ανθρώπους ανεξαρτήτως αποστάσεων, αλλά, επίσης, μας προσφέρει πρόσβαση στον αστείρευτο ωκεανό πληροφοριών που ονομάζεται διαδίκτυο.

Από την άλλη, η χρήση των smartphones μπορεί να αποβεί μοιραία όταν γίνεται από τον οδηγό ενός οχήματος, δεδομένου ότι αποσπούν σημαντικά την προσοχή του από τον δρόμο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι ιδιαίτερα αυστηρός με όσους ασχολούνται με το κινητό κατά την οδηγική διαδικασία, και ως εκ τούτου επιβάλει αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 60 μέρες και διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Οι ποινές αναλυτικά

Σύμφωνα με το άρθρο 29, παρ. 1 του Ν. 4530/18, οι οδηγοί οχημάτων που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο εν κινήσει χωρίς ακουστικά ασύρματης επικοινωνίας ή χωρίς να είναι αυτό τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση, τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από τον βεβαιούντα την παράβαση, για 60 ημέρες.

Παράλληλα, το πρόστιμο για τη χρήση κινητού τηλεφώνου από τον οδηγό, ενώ το όχημα βρίσκεται εν κινήσει ανέρχεται σε 100 ευρώ.


Σε περίπτωση, μάλιστα, υποτροπής μέσα σε διάστημα έξι μηνών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα και ο παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση για την επαναχορήγησή της.

Πότε επιτρέπεται η χρήση του κινητού τηλεφώνου;

Ο οδηγός μπορεί να χρησιμοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο μόνο όταν είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοιχτή ακρόαση, είτε μέσω της «σύνδεσής» του με ασύρματο Bluetooth. Η χρήση ενσύρματων (hands-free) ακουστικών απαγορεύεται υπό το σκεπτικό ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να μπλεχτούν τα ακουστικά στα χέρια του οδηγού και να προκληθεί κάποιο ατύχημα.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές αστυνομικές αρχές είναι πολύ αυστηρές σε ότι αφορά τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση. Κατα μέσο όρο, κάθε μήνα, μόνο για τη χρήση κινητού τηλεφώνου βεβαιώνονται πάνω από 300 παραβάσεις, μόνο στην Αττική.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου