Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Όλα όσα έγιναν στο Φόρουμ του Νταβός: Τι είπαν για "νέα μορφή καπιταλισμού" και "τεχνολογίες που δεν υπάρχουν ακόμη"


Αγγελος Ρουσσος

Οδηγός για όσους θέλουν να γνωρίζουν τι μας περιμένει το επόμενο διάστημα αφού οι ισχυροί....μίλησαν!

ΗΑτζέντα του Νταβός έκλεισε σήμερα μετά από διαλόγους με επικεφαλής κρατών και...κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών, επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών.

"Βλέπουμε να αυξάνονται οι προκλήσεις, από τις διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού έως τις τεκτονικές μετατοπίσεις στις αγορές εργασίας, έως τα στοιχεία του πληθωρισμού που προκαλούν ανησυχία τόσο στους φορείς χάραξης πολιτικής όσο και στους ιδιώτες. Το επόμενο έτος είναι κρίσιμο για να συνεργαστούμε, να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη και να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο και πιο περιεκτικό μέλλον για όλους", δήλωσε ο Klaus Schwab, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.Η εβδομαδιαία συνάντηση συγκάλεσε τους ηγέτες με κεντρικό θέμα "Η κατάσταση του κόσμου". Ήταν η πρώτη παγκόσμια πλατφόρμα της χρονιάς και επικεντρώθηκε στην προώθηση συντονισμένης δράσης μεταξύ των βασικών παγκόσμιων ενδιαφερόμενων φορέων.


Οι παγκόσμιοι ηγέτες μίλησαν για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, την ενεργειακή μετάβαση, την κοινωνική δικαιοσύνη, το υγιές μέλλον και την ανθεκτικότητα.
Κατά σειρά εμφάνισης αυτή την εβδομάδα:

"Πρέπει να αγκαλιάσουμε τη συνεργασία και να νικήσουμε από κοινού την πανδημία. Αντιμέτωπη με την πανδημία που συμβαίνει μία φορά τον αιώνα και θα επηρεάσει το μέλλον της ανθρωπότητας, η διεθνής κοινότητα έδωσε μια επίμονη μάχη", δήλωσε ο Xi Jinping, Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. "Τα γεγονότα έδειξαν για άλλη μια φορά ότι εν μέσω των ορμητικών χειμάρρων μιας παγκόσμιας κρίσης, οι χώρες δεν ταξιδεύουν χωριστά σε κάποιες 190 μικρές βάρκες, αλλά είναι μάλλον όλες σε ένα γιγαντιαίο πλοίο από το οποίο εξαρτάται το κοινό μας πεπρωμένο. Οι μικρές βάρκες μπορεί να μην επιβιώσουν σε μια καταιγίδα, αλλά ένα γιγαντιαίο πλοίο είναι αρκετά ισχυρό για να αψηφήσει την καταιγίδα".

"Εν μέσω νέων προκλήσεων, ο κόσμος σήμερα χρειάζεται νέους δρόμους, νέες αποφάσεις. Σήμερα, κάθε χώρα στον κόσμο χρειάζεται τη συνεργασία μεταξύ τους περισσότερο από ποτέ", δήλωσε ο Ναρέντρα Μόντι, πρωθυπουργός της Ινδίας. "Το πολύγλωσσο, πολυπολιτισμικό μας περιβάλλον είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα που μας διδάσκει όχι μόνο να σκεφτόμαστε τον εαυτό μας σε περιόδους κρίσης, αλλά να εργαζόμαστε προς το συμφέρον του κόσμου".

"Για να αντιστρέψουμε αυτό το καράβι θα χρειαστούμε τεράστια θέληση και εφευρετικότητα από τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις, σε κάθε χώρα με μεγάλες εκπομπές", δήλωσε ο António Guterres, Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. "Βλέπουμε έναν ξεκάθαρο ρόλο για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές στην υποστήριξη του στόχου μας για καθαρό μηδενικό ισοζύγιο".

"Προκειμένου ο κόσμος να επιτύχει τον στόχο του 2050 για καθαρές μηδενικές εκπομπές, χρειαζόμαστε τεχνολογίες που δεν υπάρχουν ακόμη, χρειαζόμαστε εφευρέσεις που δεν υπάρχουν ακόμη", δήλωσε ο Naftali Bennett, πρωθυπουργός του Ισραήλ.

"Βασική εστίαση της κυβέρνησής μου θα είναι η αναζωογόνηση της Ιαπωνίας μέσω μιας νέας μορφής καπιταλισμού", δήλωσε ο Kishida Fumio, πρωθυπουργός της Ιαπωνίας. Τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα για "ιστορικούς οικονομικούς και κοινωνικούς μετασχηματισμούς" και ότι η Ιαπωνία θα είναι πρωτοπόρος σε μια νέα μορφή σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τους ηγέτες της κυβέρνησης, της βιομηχανίας και της εργασίας να συνεργάζονται όλοι μαζί για την ανάπτυξη πολιτικών που θα αλλάξουν το παράδειγμα.

"Κάποιοι θα προσπαθήσουν να μας πουν ότι ο διάλογος και ο συμβιβασμός είναι μορφές αδυναμίας", δήλωσε ο Olaf Scholz, Ομοσπονδιακός Καγκελάριος της Γερμανίας. "Κάποιοι θα προσπαθήσουν να θέσουν τη δράση για το κλίμα ενάντια στην ευημερία. Κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι η κοινωνική πρόοδος εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη. Κάποιοι θα προσπαθήσουν να μας διχάσουν. Η αλήθεια είναι ότι η πρόοδος που θέλουμε θα επέλθει μόνο αν ξεπεράσουμε αυτές τις διαιρέσεις. Η συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι ο στόχος μας".

Ο Joko Widodo, πρόεδρος της Ινδονησίας, μίλησε για την ενίσχυση της παγκόσμιας ανθεκτικότητας της υγείας και την ανάγκη οι προηγμένες οικονομίες και η G20 να υποστηρίξουν μια ανανεωμένη παγκόσμια αρχιτεκτονική: "Το κόστος θα είναι πολύ χαμηλότερο από τις απώλειες που υποστήκαμε λόγω της ευπάθειας του συστήματος κατά τη διάρκεια της πανδημίας", είπε.

"Το μερίδιο της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών είναι μόνο 10%. Και σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος του εφοδιασμού μας προέρχεται από μια χούφτα παραγωγών εκτός Ευρώπης. Αυτή είναι μια εξάρτηση και μια αβεβαιότητα που απλά δεν μπορούμε να αντέξουμε", δήλωσε η Ursula von der Leyen, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. "Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ανακοινώνω σήμερα εδώ ότι θα προτείνουμε την ευρωπαϊκή μας πράξη για τα τσιπ στις αρχές Φεβρουαρίου".

"Το μάθημα αυτών των καιρών είναι ότι η ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας απαιτεί μια νέα εταιρική σχέση μεταξύ χωρών, κυβερνήσεων και επιχειρήσεων", δήλωσε ο Scott Morrison, πρωθυπουργός της Αυστραλίας.

Η πρόσβαση στα εμβόλια COVID-19 εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την Αφρική, με λιγότερο από το 10% του πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο στις περισσότερες χώρες, δήλωσε ο Yemi Osinbajo, Αντιπρόεδρος της Νιγηρίας. Ζήτησε την παραίτηση από τις πατέντες για να επιτραπεί στις αφρικανικές χώρες να παρασκευάζουν εμβόλια σε τοπικό επίπεδο. "Τώρα είναι μια καλή στιγμή να δοκιμάσουμε την παγκόσμια βούληση", είπε, για την οικοδόμηση διεθνούς συνεργασίας ώστε να προετοιμαστούμε για νέες, ενδεχομένως χειρότερες πανδημίες που θα έρθουν.

"Δεν επικεντρωνόμαστε μόνο στην επίτευξη ενός υψηλού αριθμού ανάπτυξης της ανώτατης γραμμής, ο οποίος δεν είναι βιώσιμος", δήλωσε η Janet L. Yellen, Υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. "Αντίθετα, στοχεύουμε σε μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και πράσινη. Η οικονομική συγκυρία είναι κατάλληλη για να φιλοξενήσει μια τέτοια σύγχρονη, από την πλευρά της προσφοράς επέκταση".

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) θα πραγματοποιήσει την ετήσια συνάντησή του για το 2022 διά ζώσης στο ορεινό θέρετρο του Νταβός, στην Ελβετία, από τις 22 έως τις 26 Μαΐου, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές, καθώς διαδικτυακές συναντήσεις διεξήχθησαν αυτή την εβδομάδα.

Το WEF, που έχει την έδρα του στη Γενεύη, ανέβαλε την ετήσια εκδήλωση έναν μήνα πριν από την προγραμματισμένη διεξαγωγή της, επικαλούμενο τις δυσκολίες μιας τέτοιας διά ζώσης διάσκεψης μεσούσης της διασποράς της παραλλαγής 'Ομικρον του κορονοϊού.

Το Φόρουμ θα επιστρέψει για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια στο χιονοδρομικό κέντρο όπου οι σημαντικοί παράγοντες της οικονομίας, της πολιτικής και της διπλωματίας συνηθίζουν να συναντώνται, διευκρινίζουν οι διοργανωτές.



.pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου