Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

«Γαλάζιοι» περιφερειάρχες στηρίζουν Πατούλη: Αιχμές για Μητσοτάκη, «επιτελικό κράτος»


 

Μετά τα όσα έγιναν στην κακοκαιρία «Ελπίδα» και την προσπάθεια των κυβερνητικών αξιωματούχων και του ίδιου του πρωθυπουργού, να μετακυλιστούν ευθύνες στην Αυτοδιοίκηση με επίκεντρο τον Γ. Πατούλη, αιχμές αφήνει με ανακοίνωσή της η Ένωση Περιφερειών (ΕΝΠΕ).

Συγκεκριμένα, με ομόφωνη, όπως τονίζεται, (αγανακτισμένη) απόφασή της, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, η «γαλάζια» (σ.σ. 12 από τους 13 περιφερειάρχες προέρχονται από τη ΝΔ) ΕΝΠΕ τονίζει ότι: «Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τον υποβιβασμό του ρόλου της Αυτοδιοίκησης ή να αποτελεί διαχρονικά το εξιλαστήριο θύμα ακόμη και για ευθύνες που δεν της αναλογούν».

Παράλληλα, επισημαίνει, ότι «η Αυτοδιοίκηση είναι βασικός πυλώνας για την πραγματική επιτελικότητα του κράτους», «καρφί» για το (δήθεν) επιτελικό κράτος των Μητσοτάκη -Γεραπετρίτη που δεν έκαναν το βασικό: Να αποσαφηνίσουν τις αρμοδιότητες μεταξύ κεντρικού κράτους και Αυτοδιοίκησης, όπως, δηλαδή, προέβλεπε το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι πρόεδρος της ΕΝΠΕ είναι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και αντιπρόεδρος ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

«Οι Περιφερειακές αρχές της χώρας τάσσονται υπέρ ενός ριζικά νέου στρατηγικού σχεδιασμού για την Πολιτική Προστασία, με ουσιαστικό τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης, όπως επιτάσσουν οι καλές πρακτικές που ακολουθούνται διεθνώς, με εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.


Είναι η ώρα για μια νέα προσέγγιση, βασισμένη στο αποκεντρωμένο μοντέλο, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες για κάθε εμπλεκόμενο φορέα, με τη στήριξη του κεντρικού κράτους στο πλαίσιο παροχής πρόσθετων πόρων, υποδομών, μέσων και προσωπικού στην Αυτοδιοίκηση, για την εκπλήρωση των απαιτήσεων της κοινωνίας.

Για μια ακόμα φορά, το ΔΣ της ΕΝΠΕ δηλώνει ομόφωνα ότι η Αυτοδιοίκηση είναι βασικός πυλώνας για την πραγματική επιτελικότητα του κράτους και δεν μπορούμε να ανεχτούμε τον υποβιβασμό του ρόλου της ή να αποτελεί διαχρονικά το εξιλαστήριο θύμα ακόμη και για ευθύνες που δεν της αναλογούν».



aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου