Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

To 2% των Αθηναίων είναι χρήστες κοκαΐνηΔραματική αύξηση έως και 60% στη χρήση αντικαταθλιπτικών και αντιψυχωσικών χαπιών, από τον Μάρτιο του 2019 έως τον Νοέμβριο του 2021, διαπιστώνει μελέτη του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την ίδια ώρα, η χρήση της...κοκαΐνης παραμένει από το καλοκαίρι του 2020 στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας, σημειώνοντας αύξηση κατά 60% από το 2019. Με βάση τα ίδια στοιχεία δε, χρήση έχει κάνει το 2% του πληθυσμού της Αττικής.

«Οι αναλύσεις που κάνουμε στο κέντρο επεξεργασίας Λυμάτων στην Ψυττάλεια, μας έδειξαν ότι από το Νοέμβριο του ‘20 μέχρι το Νοέμβριο του ‘21, παρατηρήθηκε μία επιπλέον αύξηση στη χρήση των αγχολυτικών -κυρίως των βενζοδιαζεπινών, με την οξαζεπάμη να είναι η πρωταθλήτρια- της τάξης του 36%» δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Νικόλαος Θωμαίδης, στο «Πρακτορείο Fm».

Πάντως, από τη συνεχή ανάλυση των λυμάτων φαίνεται ότι η χρήση των αγχολυτικών έχει μία περιοδικότητα. Αυξάνεται από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες μειώνεται.
Σε υψηλά επίπεδα η παρακεταμόλη

Η ίδια περιοδικότητα εμφανίζεται σε μικρότερο ποσοστό και στα αντικαταθλιπτικά, σύμφωνα με τον καθηγητή.

Όσον αφορά τα αντιψυχωσικά, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στο διάστημα της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 2014 και του 2015, αλλά μετά από αυτή τη δύσκολη περίοδο υπήρξε μία μικρή ύφεση.

«Τον Μάρτιο του 21 παρατηρήθηκε μία αύξηση της τάξης του 58% σε σχέση με τον Μάρτιο του ‘19» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Την πρώτη περίοδο της πανδημίας μέσα στο 2020, από τις αναλύσεις στα λύματα, η ομάδα του καθηγητή Θωμαΐδη παρατήρησε μία μεγάλη αύξηση σε αντιβιοτικά και αντιικά.

Μετά την πρώτη περίοδο, στη συνέχεια παρουσίασαν σχετική μείωση, διότι όπως εξηγεί ο ίδιος, άλλαξε το κοκτέιλ φαρμάκων που χορηγούν οι γιατροί στα νοσοκομεία.

Ωστόσο, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα η χρήση παρακεταμόλης. «Και μάλιστα έχει ενδιαφέρον το εύρημα ότι και αυτή έχει την κορύφωση της τον Ιανουάριο με Μάρτιο του 2021, το καλοκαίρι υπάρχει πτώση και μετά πάλι άνοδος».fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου