Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Πέταξαν 1,5 εκατ. στη «σπηλιά του ...Νταβέλη» - Μιντιάρχης με κρατικό χρήμα ο κουμπάρος



Η πετυχημένη επιχειρηματική στρατηγική περιλαμβάνει ανάλυση αγοράς, business plan και μια σειρά 
από πρακτικές που ακολουθούν επενδυτές προκειμένου να σταθμίσουν το ρίσκο. Αλλά για τον επιχειρηματία Αχιλλέα Νταβέλη στη Λάρισα, η επιτυχία ήρθε αλλιώς. Συμβαίνει, βέβαια, να είναι στενός φίλος και κουμπάρος της Ντόρας Μπακογιάννη, της αδελφής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Έγινε γνωστός στο πανελλήνιο όταν αποφάσισε να επενδύσει στην κατασκευή μασκών προστασίας για τον κορονοϊό, σχεδόν ταυτόχρονα με την απόφαση για την καθολική και υποχρεωτική χρήση τους παντού. Είναι συνιδιοκτήτης στην εταιρεία Larisa Face Cover. Κι ας μην ήταν αυτό το αντικείμενο που είχε μέχρι τότε ως δραστηριότητα στη Λάρισα.

Μετά το success story με τις μάσκες ο Αχιλλέας Νταβέλης ετοιμάζεται για δυναμικό άνοιγμα στα ΜΜΕ στη Θεσσαλία. Μένει να φανεί αν και σε αυτό το εγχείρημα θα βρεθεί για άλλη μια φορά μπροστά από τις εξελίξεις.

Ο Αχιλλέας Νταβέλης, έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων επιχορήγηση 1,5 εκατ. ευρώ: Μέσω της υπαγωγής της νεοσύστατης εταιρείας του, 21 Adedia Μ. ΙΚΕ, στο καθεστώς ενίσχυσης πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων του αναπτυξιακού νόμου.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», η εταιρεία του 21 Admedia Μ. ΙΚΕ συστάθηκε στις 9/9/2021. Στις 28 Ιανουαρίου 2022 η Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης της ενέκρινε επιχορήγηση ύψους 1.553.617 ευρώ για επενδυτικό σχέδιο συνολικού ύψους 2.829.303 ευρώ που αφορά στη δημιουργία διαδικτυακών πυλών παραγωγής περιεχομένου (Web Portals).

Η απόφαση αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 21 Φεβρουαρίου 2022. Ταχύτατα εκδόθηκε η εγκριτική απόφαση της επιχορήγησης, γεγονός που εγείρει υποψίες ότι η αίτηση έγινε όταν η εταιρεία ήταν ακόμη υπό σύσταση.

Αλλά το θέμα είναι αλλού: Το επενδυτικό πλάνο που εγκρίθηκε αναφέρεται σε εξοπλισμό που παραπέμπει στη δημιουργία επίγειου τηλεοπτικού σταθμού, αλλά ο κ. Νταβέλης επέλεξε να εντάξει προς επιχορήγηση έναν ευρύτερο σχεδιασμό για τη δημιουργία ψηφιακής τηλεόρασης, ψηφιακού ραδιοφώνου, παραγωγών τηλεοπτικών εκπομπών και κινηματογραφικών ταινιών και όχι επίγειας τηλεόρασης, επιλογή που πραγματοποιεί μόλις εγκρίνεται η επιχορήγηση.

Δηλαδή, σχεδόν ένα μήνα μετά την εξασφάλιση της κρατικής επιχορήγησης που καλύπτει πάνω από το 50% της επένδυσης για εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία ενός τηλεοπτικού σταθμού, τροποποιείται το καταστατικό της εταιρείας: Εντάσσονται στους τομείς δραστηριότητας υπηρεσίες ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού τοπικής εμβέλειας.

Μόλις 20 μέρες μετά την τροποποίηση, στις 29 Μαρτίου 2022, ο Αχιλλέας Νταβέλης παρουσίασε το νέο εγχείρημα του τηλεοπτικού του ομίλου. Αυτού που πήρε επιχορήγηση πριν καν ανοίξει. Η εφημερίδα του ομίλου κυκλοφόρησε τον Απρίλιο και η τηλεόραση ήρθε μετά.

Δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, αναφέρουν ότι βρίσκεται σε λειτουργία ο δημοσιογραφικός ιστότοπος «FORMedia.gr», ο τηλεοπτικός σταθμός FORMedia TV. Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, η παραδοσιακή αναλογική μορφή συναντά τη νέα ψηφιακή web εκδοχή, με το κανάλι να έχει ξεκινήσει με πλήρες πρόγραμμα από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Βασικός κορμός του δημοσιογραφικού ομίλου είναι το πρώην κανάλι TV 10 που ανήκει στην εταιρεία «ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και μετονομάστηκε σε FORMedia TV. Ο Αχ. Νταβέλης μπήκε στο Δ.Σ. της εταιρείας στις 22 Φεβρουαρίου 2022: Την επομένη της ανάρτησης στο διαδίκτυο της έγκρισης επιχορήγησης.

Σημειώνεται ότι η «ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» έχει να δημοσιεύσει ισολογισμό από το 2007. Στο ΓΕΜΗ δεν εμφανίζεται κανένας ισολογισμός της εταιρείας παρότι η δημοσίευσή τους είναι υποχρεωτική βάσει νόμου.

Βεβαίως, ο Αχιλλέας Νταβέλης ασχολείται με πολλά. Είναι ο νέος ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας της Λάρισας - της γνωστής ΑΕΛ - την οποία αγόρασε από τον Αλέξη Κούγια. Είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Αποκατάστασης & Αποθεραπείας ANIMUS. Φέρεται ακόμη να διεκδικεί και την είσοδό του ως εξωτερικό μέλος στο Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Το success story με τις μάσκες



Ήταν η επενδυτική πρωτοβουλία που συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας αλλά και το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: η Larisa Face Cover Α.Ε.

Την εταιρεία που έστησαν με 130.000 ευρώ αρχικό κεφάλαιο δύο επιχειρηματίες από τη Θεσσαλία. Ο Αχιλλέας Νταβέλης και ο Γιάννης Τσερέπας, ιδιοκτήτης της εταιρείας Lariplast, που έχει ως βασικό αντικείμενο την παραγωγή προϊόντων πλαστικού.

Οι δυο επιχειρηματίες «χτύπησαν» φλέβα. Αγόρασαν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό δύο ολοκληρωμένες γραμμές αυτοματοποιημένης παραγωγής υγειονομικών μασκών από την Κίνα έναντι του ποσού των 3 εκατ. ευρώ και εν συνεχεία πλήρωσαν σχεδόν μισό εκατ. ευρώ για να μεταφερθούν αεροπορικώς στην Ελλάδα και να στηθεί έτσι η γραμμή παραγωγής. Συνολικά επένδυσαν περί τα 3,4 εκατ. ευρώ. Και - κόντρα στη συνήθη πρακτική του επιχειρείν - όπως είπαν δεν το έκαναν για να βγάλουν κέρδος

Αυτό υποστήριξε ένας εκ των δύο συνεταίρων, Γιάννης Τσερέπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας: «Δεν το κάναμε για να βγάλουμε λεφτά, όσο οξύμωρο ακούγεται στον χώρο του επιχειρείν». Στην ίδια συνέντευξη είπε για την ίδρυση της εταιρείας:

«Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Δεν είχαμε συντάξει κανένα επιχειρηματικό σχέδιο, κάποιο Master Plan, δεν γνωρίζαμε τις τιμές πρώτων υλών, τις τιμές πώλησης στην αγορά, το κόστος της επένδυσης, τίποτα. Εξάλλου πίεζε και ο χρόνος. Γι’ αυτό και επιχειρήσαμε να φέρουμε με υψηλό κόστος μέσω απευθείας πτήσης cargo από τη Σαγκάη στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα τις μηχανές, από ό,τι αν το κάναμε ακτοπλοϊκώς, με λιγότερα χρήματα». Η ελληνική εκδοχή του αμερικάνικου ονείρου...

«Η κυβερνητική βοήθεια όμως ήταν μεγάλη στο θέμα της μεταφοράς των γραμμών παραγωγής, αφού μας υπέδειξε τους αξιόπιστους αερομεταφορείς, αποφύγαμε τις ενδιάμεσες στάσεις, όπου υπήρχε ο κίνδυνος το προϊόν να κατασχεθεί και να μπλέξουμε σε δικαστικές περιπέτειες κι όλα καλά», όπως δήλωσε ο επιχειρηματίας.

Ο Τύπος της Θεσσαλίας έχει ασχοληθεί συχνά στο παρελθόν με την υποψηφιότητα ή όχι του έτερου συνεταίρου, Αχιλλέα Νταβέλη, με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στον νομό. Δημοσιεύματα υπήρχαν και για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του για τον δήμο της πόλης. Σε ένα από αυτά αναφερόταν:

«Αφορμή για τα σενάρια έδωσε η παρουσία της βουλευτού της Ν.Δ. Ντόρας Μπακογιάννη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, καθώς ήταν κεντρική ομιλήτρια στην κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ Λάρισας. Μάλιστα, η κυρία Μπακογιάννη συμμετείχε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν της ο πρόεδρος του ΣΒΕΘ, παρουσία του προέδρου της ΝΟΔΕ Χρήστου Καπετάνου και άλλων «γαλάζιων» τοπικών παραγόντων».

Άλλωστε, η αδελφή του πρωθυπουργού έχει τιμήσει αρκετές φορές με την παρουσία της τον Αχιλλέα Νταβέλη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παρουσία της στα εγκαίνια επιχείρησής του. Ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» δήλωσε μεταξύ άλλων πως «με παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου αποφασίστηκε να μην έρθουν οι μηχανές ακτοπλοϊκώς αλλά αεροπορικώς».

«Θέλαμε να κάνουμε κάτι ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, να τη θωρακίσουμε απέναντι στον κορονοϊό και να στηρίξουμε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η Υγεία». Πρόσθεσε, δε, πως ο πρωθυπουργός «είχε απόλυτη επαφή και ιχνηλάτηση με την πορεία υλοποίησης της επένδυσης».

Άγνωστο είναι, πάντως, αν και στη νέα επένδυση του Αχ. Νταβέλη στα ΜΜΕ έχει επίσης «απόλυτη επαφή και ιχνηλάτηση» ο Κ. Μητσοτάκης.

ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου