Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

«Πυρά» φαρμακαποθηκών κατά φαρμακευτικών για τις ελλείψεις φαρμάκων




Οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων είναι ένας από τους λόγους των ελλείψεων φαρμάκων, όμως όχι ο κύριος. Ο κύριος λόγος είναι οι μειωμένες ποσότητες φαρμάκων που διαθέτουν στην αγορά οι φαρμακευτικές εταιρείες, θέτοντας σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία.

Τα παραπάνω τόνισαν η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων Ειρήνη Μαρκάκη και ο γραμματέας του Συλλόγου Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξη Τύπου για τις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται τελευταία, με ιδιαίτερη έξαρση κατά την περίοδο των γιορτών που πέρασαν.

Η κ. Μαρκάκη, επεσήμανε ότι οι παράλληλες εξαγωγές – σε σκευάσματα που επιτρέπεται η εξαγωγή τους – είναι νόμιμη διαδικασία η οποία δίνει στις φαρμακαποθήκες τη ρευστότητα που χρειάζονται, καθώς το ποσοστό κέρδους τους είναι πολύ μικρό. Τόνισε όμως, ότι οι παράλληλες εξαγωγές έχουν μειωθεί κατά 66,6% στα 400 εκατ. ευρώ από 1,2 δις. ευρώ προ 15ετίας.

Πρόσθεσε επίσης, ότι και η Ε.Ε. είναι αποτρεπτική σε απαγορευτικά μέτρα για τις παράλληλες εξαγωγές, παραθέτοντας την επιστολή της Επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδου προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, η οποία σε συγκεκριμένο σημείο αναφέρει: «Επιπλέον, τα Κράτη Μέλη πρέπει να απέχουν από τη λήψη εθνικών μέτρων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εσωτερική αγορά της ΕΕ και να εμποδίσουν την πρόσβαση σε φάρμακα όσων έχουν ανάγκη σε άλλα Κράτη Μέλη. Από την άποψη αυτή, όποτε μας κοινοποιούνται μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν τέτοιο αντίκτυπο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από το εν λόγω Κράτος Μέλος να τα ανακαλέσει».
Ποιες φαρμακευτικές ελέγχονται.
Στην ίδια κατεύθυνση, οι επικεφαλής του Συλλόγου έδωσαν στη δημοσιότητα επιστολές προς τον ΕΟΦ με τις οποίες οι φαρμακαποθήκες ζήτησαν τον έλεγχο σε σειρά φαρμακευτικών εταιρειών με την καταγγελία της μείωσης των διαθέσιμων ποσοτήτων φαρμάκων στην αγορά, σε ποσοστό από 15-75%.


Συγκεκριμένα, οι φαρμακευτικές που προτάθηκε να ελεγχθούν για μείωση ποσοτήτων ήταν οι Novartis, Sanofi, Merck, AstraZeneca, Takeda, Meda Pharmaceuticals, Janssen Cilag, Ferring Ελλάς και Vianex.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκαρίων, ανέφεραν πως οι ελλείψεις φαρμάκων εντάθηκαν κατά την πρόσφατη εορταστική περίοδο καθώς οι φαρμακευτικές είχαν κλείσει και δεν διέθεταν φάρμακα για ένα μήνα σχεδόν. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκαν σε άλλες πέντε φαρμακευτικές με καθυστέρηση εξυπηρέτησης των παραγγελιών τους λέγοντας ότι η Chiesi δεν δεχόταν παραγγελίες από τις 3 Δεκεμβρίου έως τις 3 Ιανουαρίου, η Viatris -παραγγελίες που λαμβάνονταν έως τις 19 Δεκεμβρίου, εκτελέστηκαν στις 2 Ιανουαρίου, η Medical ήταν κλειστή από 22 Δεκεμβρίου έως 9 Ιανουαρίου, η Bennett από 30 Δεκεμβρίου – 4 Ιανουαρίου, η Lundbeck από 20 Δεκεμβρίου – 3 Ιανουαρίου και η Bayer από 23 Δεκεμβρίου – 2 Ιανουαρίου.
Σταδιακή αποκατάσταση των ελλείψεων

Επισημαίνοντας τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκου πανευρωπαϊκά, οι εκπρόσωποι του ΠΣΦ ανέφεραν ότι δεν υπάρχει βελτίωση στις ελλείψεις παιδιατρικών αντιβιοτικών σιροπιών, τα οποία παραμένουν σε έλλειψη. Όμως υπάρχει σταδιακή ομαλοποίηση στα αντιπυρετικά παρακεταμόλης και στα αντιβηχικά, καθώς η λίστα του ΕΟΦ με τα ισοδύναμα ελληνικά γενόσημα φαίνεται πως αρχίζει να λειτουργεί.

Καταλήγοντας, οι φαρμακαποθηκάριοι ζήτησαν την εφαρμογή ελέγχων και στους τρεις κρίκους της αλυσίδας φαρμάκου (βιομηχανία, αποθήκες και φαρμακεία) για την τήρηση των τρίμηνων αποθεμάτων και για τις παράλληλες εξαγωγές, καθώς φάρμακο που διατίθεται μέσω φαρμακείων -χωρίς συμμετοχή των φαρμακαποθηκών – βρίσκεται σε έλλειψη και σε απαγόρευση εξαγωγής.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου