Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμος Ιωαννιτών τιμούν τη Μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος



Την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος θα τιμήσουν αύριο Σάββατοη Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών. Για την ιστορική σημασία της «Ημέρας Μνήμης» και την εκδήλωση που προγραμματίστηκε αναφέρθηκαν σήμερα σε δηλώσεις τους ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και η Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, αρμόδια για θέματα Πολιτισμού, κ. Ελένη Ακονίδου.

Ο Περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στη «σπουδαία Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων, η οποία ήταν παρούσα πάντοτε στο «γίγνεσθαι» της περιοχής». Πρόσθεσε ότι πολύ λίγοι γύρισαν από τα κρεματόρια, στα οποία είχαν μεταφερθεί από τα κατοχικά στρατεύματα όσοι συνελήφθησαν παραμονές και ανήμερα 25ης Μαρτίου (του 1944) και τόνισε ότι «δυστυχώς όταν ο άνθρωπος ξεχνάει την ανθρώπινη φύση του μπορεί να κάνει τέτοιες πράξεις».

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης, υπογράμμισε ότι «έχουμε υποχρέωση να τιμήσουμε αυτό το γεγονός και πρέπει πάντα να είμαστε εν γρηγόρσει, ώστε να μην ξαναπαρουσιαστεί στην ανθρωπότητα ποτέ τέτοια βαρβαρότητα και τέτοιες πράξεις έναντι οποιασδήποτε πληθυσμιακής ομάδας. Αιωνία τους η μνήμη».

Στις δηλώσεις της η Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων κ. Ελένη Ακονίδου ανέφερε τα εξής:

«Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και το Ίδρυμα Ιωσήφ και ΕσθήρΓκανή τιμούν τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος επειδή κατά την ημέρα αυτή το 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς Μπίρκεναου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος. Συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις Μνήμης, διοργανώνουμε το Σάββατο 28 Ιανουαρίου στις 20:00 στην κεντρική αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου το Δήμου «Βασ. Πυρσινέλλας» την κεντρική εκδήλωση Μνήμης».

Ερμηνευτική εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας, απάντηση σε αίτημα του Περιφερειάρχη για την ασφάλιση των ιδιοκτητών καφενείων σε χωριά

Να τύχουν ειδικής μεταχείρισης στην ασφαλιστική κάλυψη οι ιδιοκτήτες/διαχειριστές των καφενείων και των μικρών παντοπωλείων στα χωριά κάτω των 300 κατοίκων, ώστε να μπορέσουν να διατηρηθούν εν λειτουργία είχε ζητήσει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με έγγραφο που είχε αποστείλει στις 31 Οκτωβρίου 2022 στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με έγγραφο που είχε αποστείλει στις 31 Οκτωβρίου 2022.

Στο αίτημα του Περιφερειάρχη το Υπουργείο απάντησε με σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο, στην οποία, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων Κων. Σιαράβας, σημειώνονται επιγραμματικά τα εξής:

Σε οικισμούς και χωριά κάτω των 300 μονίμων κατοίκων, όπως αυτό προκύπτουν από την τελευταία απογραφή του 2021, η ασφάλιση των ιδιοκτητών των καφενείων είναι υποχρεωτική και υπάγεται στον πρώην ΟΓΑ, με την προϋπόθεση ο μέσος όρος καθαρών εισοδημάτων των τριών πρώτων ετών λειτουργίας της επιχείρησης να μην είναι μεγαλύτερος του 400πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή 12.740 ευρώ σε ετήσια βάση από μη μισθωτή εργασία.

Εάν υπάρχει υπέρβαση του ανωτέρω ποσού, η ασφάλιση αυτοδίκαια υπάγεται στον πρώην ΟΑΕΕ σήμερα ΕΦΚΑ – ΟΑΕΕ.

Εάν ο ιδιοκτήτης του καφενείου τυγχάνει να έχει αγροτική δραστηριότητα, η ασφάλιση είναι ισχυρή στον ΟΓΑ και δεν έχει καμιά επιπλέον επιβάρυνση, αρκεί η δραστηριότητα με την ιδιότητα του ιδιοκτήτη καφενείου ή καφεπαντοπωλείου να ασκείται εντός του οικισμού. Αυτό ισχύει και για χωριά ή οικισμούς της Περιφέρειας Ηπείρου με μόνιμους κατοίκους κάτω των 2.000.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου