Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Τηλεπικοινωνίες: Ξεκίνησε η μάχη τιμών για τις συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι


Νίκη Παπάζογλου


Με υψηλές ταχύτητες και χαμηλότερες τιμές συμβολαίων εγκαινιάζει η τηλεπικοινωνιακή αγορά την νέα χρονιά, στρέφοντας αρχικά την προσοχή της στην σταθερή ευρυζωνικότητα. Σε συνέχεια του λανσαρίσματος των νέων οικονομικών πακέτων της Nova, που συνόδευσαν την ολοκλήρωση της συγχώνευσης της με την Wind, ήρθε η απάντηση δια στόματος Cosmote, επιβεβαιώνοντας την αλλαγή των ισορροπιών και προοικονομώντας την σκληρή μάχη που θα δοθεί μεταξύ των παρόχων για τα μερίδια αγοράς.

Νέες προσφορές για υπερυψηλές ταχύτητες

Ειδικότερα η εταιρεία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα μια νέα προωθητική ενέργεια η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Μαρτίου και περιλαμβάνει εμπορικά πακέτα FTTH με ταχύτητες 300Mbps, 500Mbps και 1Gbps σε οικονομική τιμή. Μέσω αυτής, οι συνδρομητές έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν το Cosmote Fiber 300 Unlimited στα 36,90€ από 44,90€ το μήνα, το Cosmote Fiber 500 Unlimited με 41,90€ έναντι 54,90€ που ίσχυε πριν την προσφορά και το Cosmote Fiber 1Gbps Unlimited, με 49,90€ έναντι 69,90€. Οι παραπάνω τιμές ισχύουν για συμβόλαιο με 24μηνη δέσμευση ενώ κάθε πακέτο περιλαμβάνει απεριόριστες κλήσεις σε σταθερά και κινητά. Παράλληλα η εταιρεία ανακοίνωσε και νέες τιμές για τα πακέτα Double Play και Fiber 100 και 200 Mbps οι οποίες ξεκινούν από 39.90 ευρώ για συνδέσεις με ταχύτητα έως 50 Mbps και Cosmote TV Cinema pack και φτάνουν έως τα 59,90 ευρώ για συμβόλαια Fiber 200 Unlimited και Cosmote TV Full Pack).

Oι προαναφερθείσες τιμές έρχονται ως απάντηση στην νέα επιθετική εμπορική πολιτική της Nova, η οποία ανακοινώθηκε μετά και την ολοκλήρωση της συγχώνευσης της τελευταίας με την Wind. Σύμφωνα με αυτή η νέα τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, η οποία αποτελεί πλέον τον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη της αγοράς στη σταθερή και την τηλεόραση, στρέφεται, όπως ανέφεραν τα στελέχη της, σε μια πολιτική «απαλλαγμένη από κρυφές χρεώσεις και εκπλήξεις» και άκρως ανταγωνιστική ώστε να αυξήσει τα μερίδια αγοράς της. Σε αυτό πλαίσιο ανακοίνωσε πακέτα ευρυζωνικών FTTH συνδέσεων με μηνιαίο κόστος σύνδεσης 33 ευρώ για ταχύτητες έως και 1Gbps και 26 ευρώ για σύνδεση 500 Mbps. Τα εν λόγω πακέτα βέβαια αφορούν συνδέσεις που πραγματοποιούνται στο ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών που διαθέτει. Σε αντίθετη περίπτωση, όπου ο ενδιαφερόμενος δεν έχει πρόσβαση στο ιδιόκτητο δίκτυο της Nova, τα κόστη ορίζονται στα €26 για σύνδεση 100 Mbps και στα €33 για σύνδεση 200 Mbps. Το δίκτυο της εταιρείας ωστόσο έχει για την ώρα περιορισμένη κάλυψη, περιλαμβάνοντας περίπου 100.000 γραμμές. Εν αντιθέσει, το ιδιόκτητο δίκτυο FTTH της Cosmote, έχει παρουσία σε περίπου 1 εκατομμύριο σπίτια κι επιχειρήσεις, σύμφωνα τουλάχιστον με τις τελευταίες πληροφορίες.

Έρχεται νέο κουπόνι ευρυζωνικότητας την άνοιξη

Οι προαναφερθείσες τιμές για τα δεδομένα της χώρας μας κρίνονται ιδιαιτέρως χαμηλές από παράγοντες της τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Ειδικά εφόσον δεν περιλαμβάνουν τη χρήση κάποιου voucher, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. Εκτιμάται δε ότι θα διαρκέσουν μόνο για μερικούς μήνες και θα αναδιαμορφωθούν, ίσως και σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα, όταν ενεργοποιηθεί το νέο κουπόνι ευρυζωνικότητας από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η σχετική δράση του ΥΨΔ, με την επωνυμία Gigabit Voucher Scheme, ενδέχεται να ενεργοποιηθεί μέσα στην Άνοιξη με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτή την περίοδο αναμένονται οι εγκρίσεις του προσχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την δημόσια διαβούλευση βέβαια, προβλέπεται ότι το voucher θα περιλαμβάνει επιδότηση 48 ευρώ εφάπαξ για το τέλος σύνδεσης και 16 ευρώ μηνιαίως ανά ωφελούμενο νοικοκυριό για διάστημα 24 μηνών.


insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου