Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Σε πανικό στις Βρυξέλλες: Πάνω από 500 εκατ. δόσεις εμβολίων στα αζήτητα – Πρέπει να καταβάλλουν 10 δισ.€ στην Pfizer!
Λύση για τα εκατοντάδες εκατομμύρια εμβόλια Covid-19 που έχουν μείνει στα αζήτητα αναζητά στο παρασκήνιο Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ουδείς πλέον θέλει να εμβολιαστεί.

Οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε επαφές με την Pfizer και την ΒιοΝΤech σε μια προσπάθεια να τις πείσουν να αναθεωρήσουν το υφιστάμενο συμβόλαιο και να μειώσουν τις φετινές παραδόσεις κατά 500 εκατομμύρια δόσεις, μεταδίδει την Παρασκευή το Reuters.
Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την υπόθεση, ως αντάλλαγμα για τη μείωση της προμήθειας η ΕΕ ίσως είναι πρόθυμη να δεχτεί αύξηση της τιμής.

Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος για τις φετινές παραδόσεις, πιθανώς ως το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ρεπορτάζ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι οι παρασκευαστές εμβολίων πρέπει να συνεργαστούν με την Κομισιόν και τις χώρες-μέλη «έτσι ώστε οι συμφωνίες να ανακλούν τη μεταβαλλόμενη κατάσταση.

Η Επιτροπή έχει στόχο «να προσαρμόσει την προσφορά εμβολίων τα επόμενα χρόνια και να την παρατείνει σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο» είπε ο εκπρόσωπος, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα της τιμής.

Εκπρόσωπος της Pfizer αρνήθηκε να σχολιάσει, επανέλαβε όμως ότι η εταιρεία έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να αντιμετωπίζει τις… ανησυχίες της ΕΕ.

Εκπρόσωπος της BioNTech δήλωσε πως η γερμανική εταιρεία «συνεχίζει να συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις ώστε να βρεθούν ρεαλιστικές λύσεις ενώ παράλληλα παραμένουν σεβαστές οι θεμελιώσεις αρχές που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στις δύο πλευρές».

Όπου «θεμελιώσεις αρχές» οι τιμές των εμβολίων.

500 εκατομμύρια δόσεις στα αζήτητα

Η περίσσεια εμβολίων έχει αναδειχθεί σε πρόβλημα για πολλές πλούσιες χώρες, στην ΕΕ όμως το πλεόνασμα είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

Όσοι επρόκειτο να εμβολιαστούν με τον πρώτο γύρο δόσεων το έχουν ήδη κάνει, ενώ η ζήτηση για τα νεότερα, «επικαιροποιημένα» εμβόλια κορωνοϊού είναι απογοητευτική.

Το Νοέμβριο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) είχε ανακοινώσει ότι μόλις ένας στους τρεις ευρωπαίους πολίτες στους οποίους συστήνεται το επικαιροποιημένο εμβόλιο το έχει τελικά λάβει.

Από τους 450 εκατομμύρια κατοίκους της ΕΕ, τα 122 εκατ. δεν δεν έχουν εμβολιαστεί ούτε με το αρχικό εμβόλιο, σύμφωνα με δεδομένα του Our World In Data στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Το συμβόλαιο με τη Pfizer, το μεγαλύτερο που έχει συνάψει η ΕΕ για την «αντιμετώπιση της πανδημίας», προέβλεπε την παράδοση 900 εκατομμυρίων δόσεων με περιθώριο για ακόμα 900 εκατ. δόσεις έως τα τέλη του 2023.

Από τις πρώτες 900 εκατομμύρια δόσεις, περίπου οι μισές δεν έχουν παραδοθεί λόγω πτώσης της ζήτησης.

Ατό σε συνδυασμό με τα συμβόλαια των άλλων εταιρειών που αν και μικρότερα ανεβάζει το συνολικό αριθμό των δόσεων που έχουν περισσέψει στις πάνω από τα 500 εκατ.

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν εδώ και καιρό αναδιαπραγμάτευση του συμβολαίου, καθώς οι χώρες-μέλη είναι οικονομικά πιεσμένες και θέλουν να αποφύγουν την προμήθεια αχρείαστων εμβολίων.

Η τιμή του εμβολίου είναι μυστική, σύμφωνα όμως με διαρροές το αρχικό συμβόλαιο προβλέπει 19,50 δολάρια ανά δόση, κάτι που σημαίνει ότι το οφειλόμενο ποσό για φέτος κυμαίνεται μεταξύ 7,8 και 9,75 δισεκατομμυρίων ευρώ(!), υπολογίζει το Reuters.

Στις ΗΠΑ, η Pfizer ελπίζει να τετραπλασιάσει την τιμή το φθινόπωρο στα 110 με 130 δολάρια.

Σε συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο, η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου κάλεσε τις φαρμακοβιομηχανίες να δείξουν «ευελιξία» στην τήρηση των συμβολαίων.

«Δεν βρισκόμαστε πλέον στην κορύφωση της κρίσης και αυτό ανακλάται στη ζήτηση για εμβόλια, την ώρα που τα δημοσιονομικά βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση» δήλωσε η Κυριακίδου.

«Τα συμβόλαια για τα εμβόλια πρέπει να λάβουν υπόψη την τρέχουσα κατάσταση και οι εταιρείες πρέπει να δείξουν ευελιξία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου