Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Σύγκρουση κορυφής Σολτς - Μπέρμποκ στη Γερμανία: Τους διχάζει η Ρωσία




Σκληρή κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του Όλαφ Σολτς και της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπέρμποκ, με τα διεθνή δημοσιεύματα να περιγράφουν λεπτομερώς το πώς ξεκίνησε το θέμα.

Ο Γερμανός καγκελάριος δηλώνει «δυσαρεστημένος» με την Μπέρμποκ, ανέφερε η εφημερίδα Bild, επικαλούμενη άτομο που γνωρίζει το παρασκήνιο της διαμάχης.

«Στο γραφείο του Σολτς, τα λάθη της Μπέρμποκ σημειώνονται προσεκτικά», φέρεται να δήλωσε μάλιστα η εν λόγω πηγή, μετά το «φάουλ» για τον πόλεμο και τη Ρωσία.

Το πιο πρόσφατο ρήγμα δε, λέγεται πως ήταν η φράση της υπουργού Εξωτερικών, η οποία απευθυνόμενη στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι «είμαστε σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, όχι ο ένας εναντίον του άλλου».

Τα λόγια της Μπέρμποκ έρχονται σε σύγκρουση με τη θέση του Βερολίνου, ότι παρά τον εφοδιασμό του Κιέβου με βαρέα όπλα, η Γερμανία δεν είναι μέρος στην ένοπλη σύγκρουση. Τα σχόλιά της καταδικάστηκαν και από τη Ρωσία και επικρίθηκαν από την αντιπολίτευση στη Γερμανία ως απερίσκεπτα και επικίνδυνα.
Σολτς: Δεν θα επιτρέψω έναν πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel, o Σολτς δήλωσε ότι η Ρωσία, επιτιθέμενη στην Ουκρανία, παραβίασε τον συμβιβασμό που εγγυάται την ασφάλεια στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες σχετικά με τη μη μετατόπιση των συνόρων με τη χρήση βίας τονίζοντας ότι γι' αυτό το λόγο υποστηρίζει την Ουκρανία.

Ο Σολτς επισήμανε ότι όλες οι αποφάσεις σχετικά με τη στήριξη της Ουκρανίας ελήφθησαν με σκέψη και από κοινού με τις συμμαχικές χώρες δηλώνοντας ότι «ένας Γερμανός καγκελάριος που παίρνει σοβαρά τον όρκο του αξιώματός του θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν θα μετατραπεί σε πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ».

Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει άμεση παρέμβαση οποιασδήποτε χώρας του ΝΑΤΟ στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Όταν του υπενθύμισαν τα λόγια της Μπέρμποκ, ο Σολτς σημείωσε ότι «δεν υπάρχει πόλεμος μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Δεν θα επιτρέψουμε μια τέτοια κλιμάκωση. Ως γερμανική κυβέρνηση, συμφωνούμε πλήρως σε αυτό το θέμα και η υπουργός Εξωτερικών το βλέπει επίσης έτσι».

Ο Όλαφ Σολτς, υπενθυμίζοντας ότι επικοινώνησε για τελευταία φορά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στις αρχές Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι «θα μιλήσω ξανά με τον Πούτιν στο τηλέφωνο, γιατί πρέπει να μιλήσουμε ο ένας στον άλλο».


«Σόλτσινγκ» και «Μπερμπόκινγκ» - Οι δύο «σχολές σκέψεις» στη Γερμανική κυβέρνηση

Από την αρχή της διακυβέρνησης, υπήρχαν πάντα διαφορές μεταξύ των δύο κεντρικών προσώπων της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής, σχολιάζει ο αναλυτής Damniel Pomntzen στο Zdf.de.

Οι στρατηγικές και οι κινήσεις στην πολιτική συζήτηση θα μπορούσαν να περιγραφούν με τους όρους «Σόλτσινγκ» και «Μπερμπόκινγκ».

Ο πρώτος, αφορά στην «επικοινωνία καλών προθέσεων», προσπαθώντας να βρεθούν λόγοι για να καθυστερήσουν, ή και να αποτραπούν ενέργειες που δεν θεωρούνται ως κατάλληλες.

Ο δεύτερος, περιγράφεται ως αποφασιστικότητα και επιμονή σε συγκεκριμένες απαιτήσεις που δεν πρέπει να επηρεάζονται από γλωσσικούς και στρατηγικούς παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση, το πρότυπο συμπεριφοράς του Σολτς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό της Μπέρμποκ, μολονότι οι δυο τους βρίσκονται σε στενό συντονισμό. «Σε κάθε περίπτωση, σημασία έχει το αποτέλεσμα», λέει το κοινό (σ.σ. SPD και Πράσινοι).

Θα έλεγε κανείς ότι η συνεχόμενη διαφωνία τους ενδεχμένως να εξυπηρετεί επικοινωνιακά και τις δύο πλευρές: τους ωθητές και τους σκεπτικιστές.

Το γεγονός όμως αυτό, αγνοεί ότι το όλο θέμα έχει προ πολλού «κοστίσει» στη Γερμανία: Στο εξωτερικό, οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται τα πράγμαυα ως διαφωνία, οι Ρώσοι προπαγανδιστές χαίρονται και οι δυτικοί εταίροι φαίνονται αρκετά ενοχλημένοι, συμπαιρένει ο Pomntzen.

Ο ειδικός σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων του CDU, Norbert Röttgen, ανέφερε μάλιστα το εξής: «Δεν νομίζω ότι υπήρξε ποτέ μια γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση τόσο διχασμένη στην εξωτερική πολιτική όσο αυτή».


Παραιτήθηκε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας

Εν τω μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, υπέβαλε την παραίτησή της στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Προηγήθηκε έντονη φημολογία για την παραίτηση Λάμπρεχτ, καθώς η πρώην υπουργός Άμυνας είχε δεχθεί έντονη κριτική, για βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανέβασε στα social media την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Στο μήνυμά της η Λάμπρεχτ είχε κάνει αναφορά στον πόλεμο της Ουκρανίας υπό τον ήχο πυροτεχνημάτων στο background. Οι αντιπολιτευόμενοι Χριστιανοδημοκράτες έκαναν λόγο για «πολιτική κώφωση» και ζήτησαν την παραίτησή της, ωστόσο ο Όλαφ Σολτς είχε επισημάνει ότι διατηρεί την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της.

Η «γκάφα» της Πρωτοχρονιάς ήρθε μόνο να προστεθεί σε μια σειρά από αστοχίες. Πριν από λίγους μήνες αποκαλύφθηκε ότι ο 22χρονος γιος της την συνόδευε σε πολλά υπηρεσιακά ταξίδια ταξιδεύοντας με τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα της Bundeswehr, αναρτούσε μάλιστα και σχετικές φωτογραφίες στο Instagram, ενώ λίγες ώρες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η υπουργός εθεάθη σε ινστιτούτο αισθητικής του Βερολίνου για περιποίηση των άκρων της. Λίγο μετά, ερωτώμενη σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια που θα προσέφερε η Γερμανία, δήλωσε ότι θα έστελνε 5.000 κράνη στο Κίεβο.




ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου