Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Ίμια 27 χρόνια μετά: Ο Μπιλ Κλίντον ζήτησε να εγκαταλήψουμε ελληνικό έδαφος στα Ίμια και εμείς τον ευχαριστήσαμε! (βίντεο)




Η κρίση με την Τουρκία την συγκεκριμένη περίοδο, έγινε το βράδυ των Χριστουγέννων του 1995. Το βράδυ εκείνο ένα τουρκικό εμπορικό πλοίο το «Φιγκέν Ακάτ» προσάραξε στις νησίδες των Ιμίων. Το Φιγκέν Ακάτ είχε φορτωθεί στην Τουρκία και είχε τελικό προορισμό λιμάνι του Ισραήλ.

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων κ. Λυμπέρης έχοντας μιλήσει με τον Πρωθυπουργό Σημίτη, τον Υπουργό Εξωτερικών Πάγκαλο και τον ΥΕΘΑ Γεράσιμο Αρσένη θα λάβει εντολή να φυλαχθούν τα Ίμια. Μονάδα «βατράχων» που έφτασε το βράδυ της προηγούμενης στην Κάλυμνο αναλαμβάνει να φυλά την ανατολική Ίμια με φυσική παρουσία πάνω στην βραχονησίδα το βράδυ και αποχώρηση το πρωί προκειμένου να μην αποκαλυφθούν.

Το ίδιο βράδυ υπό το συγκεκριμένο πρίσμα με τα γεγονότα να «τρέχουν» η Ουάσιγκτον αποφασίζει να παρέμβει. Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επικοινωνήσει τρεις φορές με Αθήνα και Άγκυρα.

Ο Μπιλ Κλίντον κατά τη διάρκεια της κρίσης στα Ίμια είπε: Μίλησα με τον Πρόεδρο κ την ΠΘ της Τουρκίας και τον νέο ΠΘ της Ελλάδας και τους ζήτησα να απομακρύνουν τις δυνάμεις τους από το νησάκι στα Ιμια.”

Δηλαδή ζήτησε να εγκαταλήψουμε το ελληνικό έδαφος. Και εμείς το κάναμε! Και μάλιστα, τον ευχαριστήσαμε κιόλας!

Οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες με έντονη βροχόπτωση και ανέμους αλλά ζητείται να απογειωθεί ένα ελικόπτερο του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού το οποίο μέσα στη νύχτα θα προσεγγίσει την δυτική Ίμια για να εξακριβώσει εάν Τούρκοι κομάντος βρίσκονται στην Ελληνική νησίδα. Στο ελικόπτερο επιβαίνουν ο υποπλοίαρχος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Γιαλοψός. Μετά από αρκετές υπερπτήσεις ενημερώνουν πως όντως τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται στο νησί.

Στις 5:05 τα ξημερώματα όμως οι ελληνικές δυνάμεις θα χάσουν επαφή με το ελικόπτερο και το πλήρωμά του.

Σε διπλωματικό επίπεδο τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά ανάμεσα σε Αθήνα – Ουάσιγκτον και Άγκυρα με την Ελληνική πλευρά να προτείνει αποδέχεται τελικώς αποκλιμάκωση της έντασης με παράλληλη αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από το σημείο. Τελευταίοι από τα Ίμια αποχωρούν οι κομάντος των δύο χωρών παίρνοντας μαζί τους τόσο την Τουρκική όσο και την Ελληνική σημαία.

Ο πόλεμος έχει αποφευχθεί αλλά ελληνικό αίμα έχει χυθεί στην Ελληνική πλευρά του Αιγαίου. Μέχρι και σήμερα τα αίτια της συντριβής δεν έχουν απολύτως ξεκαθαρίσει και σαφείς απαντήσεις δεν έχουν δοθεί.



anazitiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου