Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Κεράσοβο Πωγωνίου: Αναγνωρίστηκε ως τόπος μαρτυρίου των 28 ψυχών που βρήκαν τραγικό θάνατο


Κεράσοβο Πωγωνίου: Αναγνωρίστηκε ως τόπος μαρτυρίου των 28 ψυχών που βρήκαν τραγικό θάνατο


Χρειάστηκε να περάσουν 70 χρόνια από τη θηριωδία των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στο Κεράσοβο Πωγωνίου, το Δεκαπενταύγουστο του 1944, για να αναγνωριστεί ως τόπος μαρτυρίου των 28 ψυχών που βρήκαν τραγικό θάνατο.
Η φετινή εκδήλωση μνήμης στο Κεράσοβο ήταν ξεχωριστή και ιδιαίτερη, καθώς επισημοποιήθηκε η ανακήρυξη του χωριού ως μαρτυρικό, εντασσόμενο στη σχετική λίστα των μαρτυρικών χωριών ολόκληρης της χώρας.



Η ανακήρυξη ακολούθησε την προηγούμενη ως ιστορικό χωριό, που βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης, πριν από ένα χρόνο. Το Κεράσοβο, όπως και όλα τα μαρτυρικά χωριά αναγεννήθηκε από την τέφρα του τη δύσκολη και τραγική περίοδο μετά την Κατοχή, όμως οι πληγές του χαμού των συγχωριανών δεν έκλεισαν ακόμη… Πολλοί είναι ακόμη εκείνοι που ζουν και θυμούνται πως ξεγέλασαν το θάνατο, ίσως και την ίδια τους τη μοίρα, όταν βρέθηκαν σε απόσταση βολής από τα όπλα των ναζί ή τις ξιφολόγχες τους. Σε κλίμα συγκίνησης και περισυλλογής πραγματοποιήθηκε και η φετινή εκδήλωση στο Κεράσοβο, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα και παρουσία της εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ και βουλευτού Ιωαννίνων κας Ασημακοπούλου, του περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, του δημάρχου Πωγωνίου Κ. Καψάλη και πλήθους ακόμη εκπροσώπων αρχών, φορέων, οργανώσεων και πολιτών. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η κα Ασημακοπούλου, που ήταν από τους βασικούς αρωγούς και συμπαραστάτες του διαχρονικού αιτήματος του Κερασόβου για την ανακήρυξή του ως μαρτυρικό χωριό.
Η κα Ασημακοπούλου περιέγραψε με γλαφυρότητα κάποιες από τις συγκλονιστικές ιστορίες των ανθρώπων που χάθηκαν στις φλόγες, μέσα στην «χτικιαρότρυπα» όπου οδηγήθηκαν και εκτελέστηκαν οι κάτοικοι από τους ναζί, που έβαλαν φωτιά μετά για να ολοκληρώσουν το αποτρόπαιο έργο τους. «Είναι δύσκολο σήμερα να συλλάβει ο ανθρώπινος νους την τραγωδία εκείνων των ημερών στο χωριό, όπου οι ναζί κατακτητές ήρθαν για να πάρουν πληροφορίες για τους αντάρτες τους οποίους στήριζαν και βοηθούσαν με τρόφιμα και στέγη, οι κάτοικοι του χωριού. Έχουμε χρέος να μην επιτρέψουμε στη λήθη να κερδίσει την ιστορία. Δεν ήταν εύκολη η προσπάθεια για την αναγνώριση της θυσίας των Κερασοβιτών, όμως αυτό έγινε και όλοι μας οφείλουμε να τιμούμε τη θυσία των νεκρών μας», σημείωσε η κα Ασημακοπούλου.
Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης και ο δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης αναφέρθηκαν στην ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης από το λαό. «Στο Κεράσοβο το Δεκαπενταύγουστο του 1944 γράφτηκε ο επίλογος μίας άνισης μάχης, που ανέδειξε την αυταπάρνηση και τα ιδανικά των κατοίκων.
Αποτελεί η ημέρα αυτή, μία ημέρα μνήμης και μία μεγάλη ιστορική παρακαταθήκη», σημείωσε ο κ. Καψάλης.
Χαιρετισμό ακόμη απηύθυνε η περιφερειακή σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Όλυ Τσουμάνη και εκπρόσωποι Αδελφοτήτων και των στρατιωτικών αρχών.
Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο στο κέντρο του χωριού και η κατάθεση στεφάνων.


ΠΗΓΗ: www.epirusonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου